Jääkiekko jäi sivurooliin – Växjö vei finaalipaikan Turussa

Jonne Virtanen myönsi ajatusten vaeltaneen kaukalon ulkopuolisiin asioihin. Kuva. Europhoto/Jukka Rautio.

Vaikka TPS Cupin otteluita jatkettiin huolellisen harkinnan jälkeen Turun puukotus-tragediasta huolimatta, urheilu oli jäädä tyystiin sivuseikaksi Turkuhallin perjantai-illassa. Sekä yleisömäärä että tunnelma jäivät vaisuiksi isäntäjoukkueen ja Växjö Lakersin sinänsä laadukkaassa kohtaamisessa.

Ruotsalaisvieraat veivät voiton ja turnauksen finaalipaikan Tuomas Kiiskisen avauserän osumalla, joka jäi ottelun ainokaiseksi. TPS-pelaajat saapuivat hallille samoihin aikoihin, kun kauhu-uutiset keskustasta alkoivat kiiriä, jälkikäteen lähtökohtia kotijoukkueen pukukopilla luonnehdittiin "kamalaksi tilanteeksi".

– Aika hiljaista oli, kaikki olivat huolissaan läheisistään. Itsekin siinä soittelin, enkä saanut läheisiä heti kiinni, kyllä siinä pelko tuli puseroon, ja parin tunnin päästä piti lätkää alkaa pelaamaan, TPS-hyökkääjä Jonne Virtanen kertasi.

Kun ottelupalaverin aika koitti klo 17.30, areenan ulkopuolisista tapahtumista ei ollut minkäänlaista varmuutta – eikä edes ottelun pelaaminen ollut vielä varmaa. Päävalmentaja Kalle Kaskinen joukkoineen päätti olla kääntämättä asialla selkää.

– Startti oli maksimaalisen vaikea, tuntia ennen ottelupalaveria alkoi tulla tietoja ja juuri ennen sitä alkoivat kaikki huhut kiertää. Mutta vihellettiin peli poikki joukkueen kanssa ja puhuttiin asiasta avoimesti. Kehotin jätkiä keskustelemaan asiasta ja tavoittamaan läheisensä, sitten valmistauduttiin parhaamme mukaan peliin, Kaskinen kuvaili joukkueen "kriisinhallintaa".

Konkarihyökkääjä Virtanen taisteli kaukalossa tuttuun tyyliinsä, mutta myönsi, että keskittyminen ja otteluun lähtö oli erittäin vaikeaa. 

– En tiedä, minkä verran se puhuminen auttoi, jokainen ottaa asiat omalla tavallaan. Käytiin vain asia läpi, ottelupalaverin aikaan ei vielä tiedetty edes sitä, pelataanko koko peliä, mutta yritimme parhaamme mukaan valmistautua.  Pelatessa sai sen sivuun, mutta erätauolla asia kävi mielessä, Virtanen totesi.

Areenan ulkopuolisista tapahtumista ja tappiosta huolimatta TPS-luotsi Kaskinen arvioi pelin itsessään jättäneen hyvän jälkimaun. Suoraviivaisemmin pelannut Växjö oli asteen verran terävämpi, mutta turkulaisten pelissä näkyi toivottuja elementtejä.

– Meidän teema oli, että pyritään pelaamaan rohkeasti ja aloitteellisesti, ja sitä kautta nopeaa peliä, minusta se näkyi jo. Hetkittäin hävittiin peliä sitten uhkarohkeuteen ja pieniin asioihin. Peli-ilme on kuitenkin tärkeintä, ne nyanssit tulevat varmasti kuntoon, kun tästä edetään.

TPS kohtaa lauantaina Porin Ässät ja uutta virtaa kokoonpanoon tuovat Växjö-ottelusta sivussa olleet nuoret varusmiehet. Perjantain myöhäisillassa ajatukset olivat kuitenkin toisaalla.

– Haluan sanoa osanoton ja toivottaa voimia kaikille, joita tämä koskettaa, Jonne Virtanen sanoi.