IS: Kiekkoilija riitauttamassa liigapelaajien lomaraha-käytännön

Pelaajien lomarahoista on kehkeytymässä kiista jääkiekon SM-liigassa. Ilta-Sanomien mukaan yksi liigapelaaja on riitauttamassa liigan lomarahakäytännön.

Pelaajasopimuksessa lomaraha on osa vuosipalkkaa, koska pelaajien sopimuskausi poikkeaa laissa määrätystä loman määräytymisajasta. Liigapelaajilla sopimus alkaa toukokuun alussa, heinäkuussa on lomaa ja loma ansaitaan sitä seuraavalla pelikaudella.

Sopimuksessa on Ilta-Sanomien mukaan kuitenkin pelaajan kannalta ikävä aukkokohta. Se liittyy lomarahoihin ja lomakorvauksiin siinä tapauksessa, että pelaajan sopimus puretaan syystä tai toisesta kesken kauden. Tällaisia tapauksia tulee joka kausi lukuisia.

Jos pelaajan sopimus katkeaa kesken kauden, hän voi jäädä osittain tai kokonaan ilman edellisen kesän kesälomarahoja.

– Meidän näkemyksemme mukaan SM-liigan pelaajasopimus rikkoo vuosilomalakia, joka on pakottavaa lainsäädäntöä. Eli ei voida sopia asioita, jotka ovat ristiriidassa lain kanssa, pelaajan agentti sanoo IS:n jutussa.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen kertoo jutussa tulleensa saamiensa tietojen ja näkemiensä sopimusten perusteella siihen johtopäätökseen, että seura on pelaajalle velkaa lomapalkan

– Lyhyiden määräaikaisuuksien ja työsopimusten päättyessä ennen sovittua tai ajateltua aikaa saattaa tulla ongelmallisia tilanteita kuten muutoinkin työelämässä.

Ongelman esiin ottanut pelaaja selvittää edustajiensa kanssa, rikkooko pelaajasopimus lakia vuosilomasta.