Ilves-valmentaja Salo: Pitää olla kärsivällinen

Olli Salo (vas.) teki Ilveksen kanssa jatkosopimuksen. Yhteistyö Karri Kiven kanssa jatkuu ainaki kauden 2018–19 loppuun. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ilves tiedotti valmentaja Olli Salon, 34, tehneen jatkosopimuksen, joka pitää hämeenlinnalaisluotsin Hakametsässä ainakin vielä kauden 2018–19.

Ilves lähtee marraskuun maaottelutauolle sijalta 13. Pistesaldo on sama kuin vuosi sitten Karjala-turnauksen tauolla, mutta silloin otteluita oli pelattuna kuusi vähemmän kuin tänä syksynä.

Nyt Ilveksellä on 22 ottelun jälkeen koossa 24 pistettä, mikä oikeuttaa sarjataulukossa sijalle 13. Vuosi sitten Ilves pääsi maaottelutauolle "playoff-paikoilta"  eli sijalta yhdeksän.

Kiekkoareena tavoitti Salon maanantaina Moskovasta, missä hän on alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana valmistautumassa keskiviikkona alkavaan neljän maan turnaukseen.

Ilvekselläkin on sangen nuori joukkue. Miltä se tuntuu, että saat olla niin seura- kuin maajoukkuehommissa tekemisissä pääasiassa parikymppisten pelaajien kanssa?

– Nuoria tosiaan on paljon, ja se on valmentajalle ihan mukava tilanne. Pojat tarvitsevat paljon opastusta ja pitää olla kärsivällinen, mutta hieno tilanne se on. Pelaajilla on urat edessä ja he ovat erittäin motivoituneita.
 
Miten arvioit Ilveksen alkukauttanne tähän mennessä?

– Tuloksellisesti emme voi olla tyytyväisiä, aikamoista vuoristorataa tämä alkukausi on ollut. Alku oli hankala, sitten saimme viisikkopeliä kuntoon. Välillä näytti jo paremmalta, mutta nyt sitten taas ennen taukoa tuli kaksi heikompaa ottelua, kun hävisimme Pelicansille (5–2) ja SaiPalle (7–3).

Vuosi sitten Ilveksellä oli 24 pistettä jo 16 ottelun jälkeen, nyt ne pisteet ovat vaatineet 22 peliä. Selittääkö joukkueen kokemattomuus alavireisyyden?

– Varmasti silläkin on merkitystä. Pienimuotoisia mustia hetkiä tulee ehkä enemmän kuin kokeneemmille joukkueille, eikä ole niin helppo saada ehjiä 60-minuuttisia.

Omissa on kolissut peräti 82 kertaa eli enemmän kuin muilla. Onko oman pään vuotaminen tuonut unettomia öitä?

– Ei se vielä unettomuutta ole tuonut, mutta onhan tässä ollut pähkäilemistä. Fakta on se, että omissa on kolissut ihan liikaa, ja se asia on saatava korjattua.

Olet työskennellyt myös Itävallassa. Minkälaisen ymmärryksen pesti "vuorilla" eli Innsbruckissa antoi eurooppalaisen kiekkoilun kehityksestä?

– Olin silloin nuori poika, ja olihan se hienoa päästä siinä iässä mukaan myös liigajoukkueen valmennukseen. Siellä oli Rem Murrayn (ex-HIFK ja yli 600 NHL-ottelua, toim. huom.) kaltaisia konkareita mukana. 

– Siellä valmentaminen avarsi aika paljon. Jääkiekko on tietysti jääkiekkoa sielläkin, mutta varsinkin junnupuolella se tekeminen ei ollut samanlaista ja niin systemaattista kuin täällä Suomessa. Nykytilannetta en osaa Itävallan osalta arvioida, mutta ainaki silloin oma kädenjälki näkyi selvemmin ja muutokset nopeammin kuin täällä.

Vedit vuodet 2011–15 HPK:n A-nuoria. Millaisia vääntöjä saitte vastustajina aikaan nykyisen valmentajakaverisi Jouko Myrrän kanssa?

– Kyllähän niistä on jäänyt paljon mieleen. Olin jo ollut A:ssa, kun "Jokke" tuli Ilveksen A:han. Näki heti, että nyt on kova ote tekemiseen. Ja sittenhn meillä oli se yksi unohtumaton playoff-sarja – joka silloin oli muotoa paras viidestä – josta me Kerhon kanssa lopulta etenimme jatkoon. Se oli pienten marginaalien sarja, ja yksi parhaista playoff-muistoistani ikinä. Olemme me sitä Myrränkin kanssa käyneet läpi jälkikäteen, totta kai sitä on mukava muistella.

Ehdit aloittaa kaudella 2015–16 HPK:n kehityspäällikkönä ennen kuin palasit joukkuevalmennukseen. Nyt Myrrä on oman työnsä ohessa myös A-, B- ja C1-juniorien valmennuspäällikkö. Millaisia keskusteluja käytte Suomi-kiekon tulevaisuudesta?

– Enemmän käymme niitä keskusteluja Ilveksen tulevaisuudesta kuin Suomi-kiekon. Ja kyllähän niitä pystyy aika hyvin käymään, koska Myrrän rooli on nyt vähän samankaltainen kuin minulla oli HPK:ssa. Ajatus on, että varsinkin yksilöpuolelle saataisiin kehittymistä. Jokke on rakentanut mallin, jolla saadaan tuloksia ja pysyvyyttä.

Päädyit Pasi Arvosen tilalle Kerhon päävalmentajaksi tammikuussa 2016.  Kun nyt ajattelet ajanjaksoa liigajoukkueen vastuuvalmentajana, niin mikä oli isoin saamasi oppi?

– Median kanssa toimiminen ja tietynlainen työn julkisuus oli ehkä se isoin juttu. Pelinä jääkiekko on ja oli ihan sama  Liigassa, eikä itse valmentamisessakaan ole eroa. Vuodet A:ssa olivat antaneet hyvää oppia, mutta silloin pääsin näkemään myös sitä, millaista on toimia kokeneempien pelaajaien kanssa. Se oli opettavaista, ja kyllähän siinä työssä sai myös itseluottamusta.

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue pelaa neljän maan turnauksessa Venäjän Balashikhassa 8.-10.11.2017. Suomen lisäksi turnaukseen osallistuvat Ruotsi, Tshekki ja Venäjä.

Nuorten Leijonien valmennusryhmään kuuluvat päävalmentaja Jussi Ahokkaan lisäksi ex-NHL-puolustaja ja TPS:n liigajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Sami Salo, Ilveksen Olli Salo ja hänen HPK-aikojensa valmentajaparinsa Matti Tiilikainen, joka luotsaa nykyäänkin HPK:n A:ta. Mv-valmentaja on Aki Näykki.