Ilveksen joulutodistus - Kahden kerroksen väkeä

Ville Meskanen (kesk.) on ollut Ilveksen alkukauden paras pelaaja, ja hätyyttelee jopa koko Liigan kärkeä tehokkuudellaan. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Ville Meskanen (kesk.) on ollut Ilveksen alkukauden paras pelaaja, ja hätyyttelee jopa koko Liigan kärkeä tehokkuudellaan. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Kuluva kausi on paljon puhutun Uuden Ilveksen ensimmäinen. Seuran omistaja vaihtui keväällä, ja Risto Jalon johtamat joukot ovat nyt ensimmäistä kertaa puikoissa heti kauden alusta lähtien.

Toki joukkueen kokoamisessa näkyy paljon se, että uusia pelaajasopimuksia päästiin toden teolla sorvaamaan vasta myöhään keväällä omistajakuvioiden varmistuttua, mutta 13:s sija ja sijoituksen verran pisteitä viimeiseen pudotuspelipaikkaan on tamperelaisille ehdottomasti pettymys.

Erityisesti Ilveksen pelissä on mättänyt tällä kaudella oma pää. Puolustus on ollut yksi Liigan heikoimpia, eikä maalivahtipelinkään taso ole päätä huimannut. Kun nämä tekijät ynnätään yhteen, saadaan tulokseksi koko syyskaudella eniten maaleja päästänyt joukkue.

Hyökkäyspää on toiminut kokolailla odotusten mukaan; kahdeksanneksi eniten maaleja asettaa Ilveksen jopa hieman yli ennakko-odotusten mukaisen sijoituksen.

Erikoistilannepelaamisessa sama teema jatkuu: hyökkäyspäässä hommat toimivat kokolailla niin kuin pitääkin, Ilves on ollut syyskauden yhdeksänneksi tehokkain ylivoimajoukkue.

Puolustuspäässä asiat eivät sitten olekaan mallillaan: sarjan heikoin alivoimaprosentti - karvan alle 72 - on surkea. Ilveksen verkkoon on tehty ylivoimaosuma reilun viiden (5.16) ylivoimaminuutin välein, mikä on todella huono lukema. Vertailun vuoksi tilastokärki Lukko on kellottanut tuloksen 16.51.

Ilveksen joulutodistus:

Kiekkoareena ei kavahda numeroarvostelua, vaan käyttää joulutodistuksessa rohkeasti koko asteikkoa kympistä neloseen.

10: Täyden kympin pelaajia ei ole joka joukkueessa, mutta peräpäähän juuttuneesta Ilveksestä löytyy silti yksi tämän kunnian saava pelaaja. Tupsukorvien oma kasvatti Ville Meskanen, 22, on takonut syyskauden pisteitä piste per peli -tahdilla (22. 11+11) ja on peliaikaan suhteutettuna koko liigan toiseksi tehokkain pelaaja. Paljon enempää ei voi vaatia.

9: Meskasen lisäksi kiitettävän arvosanan joukkueesta saavat koko Liigan pistepörssissäkin kärkikymmenikköä hätyyttelevä Eemeli Suomi (33. 11+13) sekä vihdoin ehjänä pysynyt Sami Sandell (29. 6+16).

8: Keskitasoista paremmin suoriutuviakin tupsukorvista löytyy. Vastikään jatkosopimuksen Tampereelle sorvannut Teemu Rautiainen suorittaa tasaisen varmasti omalla tasollaan (33. 9+12). Mestiksestä palkattu sentteri Juhani Tamminen (28. 7+6) on pystynyt lunastamaan hänelle asetetut odotukset hyvin.

Monipuolinen taskuraketti Arttu Ruotsalainen (33. 5+8) on tehnyt Ilveksessä pienimuotoisen läpimurron, ja on osoittanut olevansa selvästi tämän sarjatason pelaaja.

Tammisen ja Ruotsalaisen lisäksi myös kolmas keskushyökkääjä mahtuu tähän kategoriaan, kun tulokaskauttaan aikuisten peleissä pelaava Joona Koppanen (24. 0+8) saa arvosanaksi kahdeksikon. Hyökkäystehot antavat vähän odottaa itseään, mutta lempääläläinen on osoittanut olevansa tälläkin tasolla hyvä alivoimapelaaja ja kahden suunnan hyökkääjä.

Kesken kauden hankittu puolustaja Mark Flood (11. 1+4) on puolestaan noussut kertaheitolla Ilveksen ykköspuolustajaksi.

7: Joukkueen kovin NHL-lupaus Otto Koivula (32. 4+14) ei ole päässyt aivan samaan pistetahtiin kuin viime kaudella, ja oman pään pelissäkin on edelleen paljon kehitettävää.

Mestiksestä kiinnitetty Teemu Lepaus (30. 4+7) palasi kasvattajaseuraansa suurin odotuksin. Näyttäviä takarautakikkoja ja bulgarialaisia syöttöjä on nähty, mutta ratkaisupelaajan rooliin Lepaus ei ole kasvanut. Myös kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on puutteita.

Myös kaksi puolustajaa nousee seitsikkoon; Jarkko Parikka (33. 2+4) ja Valtteri Viljanen (33. 1+10). Parikka on pelannut kohtalaisella perustasollaan koko syyskauden, eikä taso ole odotetusta erityisesti noussut tai laskenut. Viljasesta odotettiin kiekollisen pelin dynamoa, mutta toistaiseksi yksittäisiä väläytyksiä lukuunottamatta porilaisen pelillinen anti on ollut vaisua.

6: Tähän arvosanaan on tunkua, mikä ei varmasti tule yllätyksenä, kun puhutaan käytännössä mahdollisuudet pudotuspelipaikkaan jo ennen joulua menettäneestä joukkueesta.

Kapteeni Tapio Laakso (31. 6+6) saa arvosanakseen maali- ja syöttömääräänsä merkkaavan lukeman. Turkulaisen piti olla Ilveksen ykkössentteri ja kantaa vastuuta myös tuloksen teosta. Kaksitoista tehopistettä ei ole mairitteleva lukema. Kun kahden suunnan pelikään ei ole toiminut entiseen malliin, ei syyskausi ole sujunut kuin Strömsössä.

Kovin odotuksin kasvattajaseuraansa palannut Mikael Kuronen (27. 5+5) teki yhdessä ottelussa hattutempun, mutta muutoin pelillinen anti on ollut vaisuhkoa. Syksyn myötä Kuronen putosi pois jopa pelaavasta rotaatiosta.

Vammalasta lähtöisin oleva Juho Liuksiala (27. 3+3) ei ole myöskään pystynyt pelaamaan läheskään sillä tasolla kuin viime kausi antoi odottaa. Liuksiala onkin saanut hakea vauhtia LeKistä. Hyökkääjistä myös HPK:sta värvätty Julius Valtonen (25. 1+2) saa arvosanakseen kuutosen.

Laitaliimaukset Joe Piskula osaa. Muuten amerikkalaispuolustaja ei ole esityksillään liiemmin ihastuttanut. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Laitaliimaukset Joe Piskula osaa. Muuten amerikkalaispuolustaja ei ole esityksillään liiemmin ihastuttanut. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Ilveksen vaisusti onnistunut puolustus löytyy pitkälti myös tästä kategoriasta. Juuso Pulli (25. 2+3), Olli Vainio (33. 0+5), Joe Piskula (23. 1+1) ja Arto Laatikainen (18. 0+2) ovat kaikki pelanneet alle odotusten ja olleet osaltaan aiheuttamassa Ilveksen surkeita tilastoja.

Ja jos puolustus oli tässä kohdassa massaedustettuna, niin niin on myös maalivahtikaarti. Antti Lehtonen, Riku Helenius ja Markus Ruusu ovat kaikki alisuorittaneet läpi kauden. Toki kehnon puolustuksen takana on ikävä pelata, mutta tilastojen valossa kaikki kolme veskaria ovat silti pelanneet tilanteeseen nähden alle Liigan keskiarvotason.

5: Norjalaispuolustaja Stefan Espelandista odotettiin Ilveksen johtavaa kiekollista puolustajaa ja ylivoiman viivamiestä. Eipä näkynyt sellaista oikeastaan edes väläykseltä. Pehmeän ja sulavasti mutta hitaahkosti liikkuvan norjalaisen pelinopeus ei riittänyt Liigaan millään, ja Ilves-johto tekikin pitkän penkitysrupeaman päätteeksi päätöksen päästää Espeland etsimään uutta työpaikkaa muualta.

4: -