Liigan kovin ylivoimatykki säästelee jouluna – "Ei vihreitä kuulia ja kinkkua ihan perkeleesti"

Ilkka Heikkinen on ollut tasaisen hyvässä tuloskunnossa syyskaudella. Kuvat: Jukka Rautio/Europhoto.

TPS-fanit saivat tiistai-iltana nauttia tutusta näystä: Palloseura on ollut syyskauden ajan Liigan paras ylivoimajoukkue ja joukkueelta löytyy myös useampia viivapelotteita, jotka ovat päässet tykittelemään pakkopelin ratkaisuja. Heistä tehokkain on Ilkka Heikkinen, jonka ruoska puhui jälleen KalPaa vastaan. Suoraan poikittaissyötöstä lähtenyt lämäri painui armotta Niko Hovisen selän taakse.

Mustavalkoisten ylivoimaosumista puolustajat ovat tehneet lähes puolet ja Heikkinen johtaa koko sarjan ylivoimamaalitilastoa kahdeksalla osumalla.

– Välillä uppoaa ja välillä ei. Nyt taas onneksi uppoaa. Siihen tarvitaan aina vähän tuuriakin, ja nyt on ollut hyvä fiilis pelata, kaikki on ollut kohdillaan, vaatimaton Heikkinen sanailee.

Kokeneen TPS-pakin peli on luistanut muutenkin. Tiistain maali oli hänelle kokonaisuudessaan kauden 12:s, mikä tarkoittaa henkilökohtaista ennätyslukemaa jo ennen vuodenvaihdetta. 

– Siis ennätys Liigassa!, Heikkinen kuitenkin huomauttaa naurahtaen.

– Ei tällä ole nyt suurta väliä. Sitten jos rikon Ruotsin ennätykseni, olen tyytyväinen. Jos menee 20 rikki, voi olla ihan tyytyväinen. Mutta mennään nyt rauhassa joukkue edellä, ei mun tarvitse todistella mitään kenellekään. 

Heikkinen viittaa muutaman vuoden takaiseen huippukauteensa Växjö Lakersin riveissä, jolloin maaliverkko heilui runkosarjassa 18 kertaa. Jos hän pysyy nyt kevääseen saakka terveenä, niin maali- kuin pistelukemat voivat hyvinkin olla kaikin puolin ennätystasoa. Viime kausien sinänsä hyvät pistelukemat ohittuvat alkukauden tahdilla jo vuodenvaihteen tienoilla.

Avainasia on terveenä pysyminen. Ilman vaivoja pelatessaan Heikkinen on ollut hämmästyttävän tasainen pistelinko. Lähes mikä tahansa joukkue Euroopassa haluaisi riveihinsä puolustajan, joka latoo pitkällä aikavälillä tehoja noin 0,7 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Se on Heikkisen tahti tälläkin hetkellä, ja TPS-luotsi Kalle Kaskinen maalailikin enemmän tai vähemmän tosissaan tiistaina 33-vuotiaalle viivatykille paikkaa jopa olympiajoukkueeseen.

Heikkinen itse ei haihattele, mutta kiittelee lämpimästi taustajoukkoja fyysisestä kunnostaan pohtiessaan syitä maalivireeseensä.

– Ainakin fyssarit ja hierojat ovat pitäneet mun nivusista hyvää huolta, ei ole tarvinnut pelata klesana. Se on aika iso juttu, ettei tarvitse joka peliä ennen vetää kipulääkkeitä. Mutta koputetaan nyt puuta, Heikkinen pohtii mutkattomaan tapaansa.

Koville maalilukemille on muitakin ilmiselviä selittäviä tekijöitä, kuten erinomainen ja omalaatuisen joustava laukaisutekniikka. Pitkävartisen mailan varsin jäykkä varsi avittaa myös kiekon lähettämistä kovalla vauhdilla kohti vastustajan maalia, joskin Heikkinen tunnustaa vaihtaneensa vanhuuttaan joustavampaan työkaluun.

– En ole enää niin vahva, niin piti ottaa löysempi varsi, ei nouse enää niin paljon penkiltä. Huomasin, että [laukaus] ei lähde enää niin kovaa kuin ennen, niin piti vaihtaa, nyt lähtee vähän kuin ennen, "Bono" analysoi viivatykkinsä salaisuutta.

Itseään Ilkka Heikkistä ei helpolla saa kehumaan, joten on syytä kokeilla, näkeekö hän sajakakkosen tontilta joululevolle suunnanneen joukkueensa esityksessä kehumisen aiheita. Parannusta viime kauteen hän aikoo arvioida vasta pudotuspelien näyttöjen pohjalta ja väliaikakehutkin heltiävät varauksellisesti.

– Meillä oli pieni huono vaihe, mutta se saatiin korjattua, kun jokainen tajusi, että pitää tehdä pieniä asioita paremmin, niitä voittavia asioita. Valmennus piti hyvin huolen siitä, että se huonompi vaihe jäi lyhyeksi, kukaan ei voi pelata vain itselleen, heikkinen summaa.

Entäpä TPS:n joulutodistuksen arvosana?

– Arvosana on ehkä 9–, ei ole vielä ihan täydellistä. Tietysti aina virheitä tulee peleissä, mutta sellainen tasaisuus on olennaista. Vaikka virheitä tulee, niin ei saisi tulla sellaisia parin pelin heikkoja jaksoja kokonaisuutena.

TPS harjoitteli vielä keskiviikkona ja palaa jäälle joulupäivänä valmistautumaan tapaninpäivän Lukko-taistoon. TPS-konkari iloitsee ansaitusta levosta, mutta lupaa pyrkiä säilyttämään huippuvireensä pyhien yli. Joulupöydän antimet eivät vie selätysvoittoa houkutuksista huolimatta.

– Voisihan sitä tankata, mutta ei hirveästi varmaan viitsi. Se tietysti vähän kuuluu asiaan, että moni on ehkä hiukan huonolla jalalla liikkeellä 26. päivä, mutta täytyy yrittää edes, ettei syö vihreitä kuulia ja kinkkuja ihan perkeleesti. Eletään tuo joulukin ammattimaisesti, Heikkinen linjaa