HIFK valmistautuu pelaajien omatoimijaksoon

Ari-Pekka Selin vastaa nyt HIFK:n valmennuksesta. Taustalla on uusi apulaisvalmentaja Jarno Pikkarainen. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Salmisaaren ykköskentän laidat paukkuivat kuin kyse olisi ollut jostain muusta ajankohdasta kuin kesäkuun alusta. Mutta jääharjoitus oli sittenkin vain poikkeus HIFK:n kuntoharjoituskaudessa ja valmistutumisessa pian alkavaan omatoimijaksoon.

HIFK:lla on viisi jääharjoitusta neljän viikon harjoitusjaksossaan. Muuten on menty kovaa eri tavoin joukkueen loman loputtua maanantaina 22. toukokuuta eli juuri MM-kisojen päätyttyä.

– Meillä on ollut tiiviit viikot, niin kuin pitää olla. Ensimmäinen jakso on tärkeä, jotta saamme peruskuntokauden oikeille raiteille. Tämän jälkeen alkaa fyysisen puolen tärkein osuus eli omatoiminen jakso. Siihen teemme yksilökohtaiset ohjelmat, joista osa laaditaan testien perusteella. Osa joukkueestamme ehkä harjoittelee pienryhmissä. Heinäkuun viimeinen päivä palaamme työpaikalle, kertoi uusi päävalmentaja Ari-Pekka Selin joukkueen aikataulusta.

Usein virheellisesti kuvitellaan jääkiekkoilijoiden viettävän heinäkuussa lomaa, mutta näin ei ole. Pelaajien loma koittaa kauden päätyttyä. Joukkueharjoituksia ei heinäkuussa ole, mutta pelaajilla on omat ohjelmansa, joita noudattavat yleensä tunnollisesti. Tämän omatoimijakson päättyessä ja yhteisharjoitusten taas alkaessa joukkueilla on testit, joista nähdään pelaajien fyysisen puolen kehitys.

Nytkin HIFK oli lähes kokonaisuudessaan jäällä. Poissa olivat vain vammoistaan toipuvat sekä Pohjois-Amerikassa olevat puolustajat Joe Finley ja Ryan O’Connor. Sen sijaan ruotsalaishyökkääjät Patrick Carlsson ja Erik Thorell olivat mukana.

– Pohjoisamerikkalaiset lähtivät jo ennen saapumistani. Heidän ohjelmaansa en ole päässyt vaikuttamaan, mutta fysiikkavalmentajamme on ollut heihin yhteydessä. He tietävät, mitä me muut teemme. Heidän kuntonsa nähdään, kun tulevat. He ovat vastuussa siitä, että ovat kunnossa. Mutta he ovat ammattilaisia, ”Atu” jatkoi.

Uuden fysiikkavalmentaja Harri Yrttiahon vastuu onkin nyt suuri. Hänelle jää myös joukkueen kahdeksan pelaajan nuorten ryhmä, joka on koolla vielä pari viikkoa muiden lähdettyä jo omatoimiselle jaksolleen. Vielä ei ole päätetty, onko joku muu valmennusryhmästä mukana. Selinin ohella siihen kuuluvat uusi apulaisvalmentaja Jarno Pikkarainen sekä tutut Joonas Tanska sekä maalivahtivalmentaja Jan Lundell.

Jääharjoitukset liittyivät sekä fyysiseen harjoitusjaksoon että elokuun tuleviin ratkaisuihin.

– Haluamme nivoa asiat fiksusti ja loogisesti yhteen. Samalla haluamme muistuttaa, millaista peliä haluamme pelata. Me, kuten varmaan kaikki muutkin, haluamme aktiivisin ja kamppailuvahvan joukkue, jossa viisikot tekevät yhdessä töitä ja etäisyydet ovat kunnossa. Uskomme, että pelinopeus tulee sitä kautta. Viisikoiden on toimittava yhteisesti molempiin suuntiin. Kiekollakin voi puolustaa, mutta nyt olemme alkuvaiheessa. Peruskiviä vasta rakennetaan, Selin jatkoi.

– Aina ei ratkaise mitä haluaa, vaan myös millaisia pelaajia on. Meillä on luisteluvoimaa, ja siihen voidaan nojata. Harjoittelu liittyy koko ajan peliin. Meillä on todella kilpailukykyinen joukkue, joka on profiililtaan ehkä erilainen kuin aikaisemmat joukkueet. Ainakaan vielä meillä ei ole sellaisia, jotka nousevat reilusti toisten yli. Mutta neljä laadukasta kenttää saamme jalkeille, hän sanoi.

Kaikki kokoonpanoista puhumiset ovat vielä ennenaikaisia. Tämä on vasta elokuun asioita, mutta pääasiat Selin tietää jo nyt.

– Leveyttä pitää olla. Pelaamme CHL:n ja runkosarjassa on 60 peliä. On oltava leveyttä, jotta siitä selviää. Joukkueen henki mitataan, kun pelit alkavat. Mutta lähtökohtainen työmoraali on aivan erinomainen. Meillä on hyviä elementtejä.

Selin on nyt päävalmentajana viidennessä liigajoukkueessaan. Aiemmat ovat olleet Ilves, SaiPa, HPK ja TPS. Viime kaudella TPS pelasi todella nopeaa jääkiekkoa, ja samanlaista on syytä odottaa myös HIFK:lta.

Urheilujohtaja Tom Nybondas oli myös paikalla harjoituksissa. Hän oli aika lyhytsanainen joukkueen kokoonpanosta.

– Aika harva joukkue on valmis kesäkuun ensimmäisillä viikoilla. Meillä on laadukkaita pelaajia jokaisella pelipaikalla, hän sanoi.

HIFK:n sopimuspelaajat

Maalivahdit: Niklas Bäckström (2018), Niilo Halonen (2018), Kevin Lankinen (2019)

Puolustajat : Teemu Eronen (2018), Joe Finley (2019), Miro Heiskanen (2019), Oliwer Kaski (2018), Ryan O'Connor (2018), Saku Salmela (2018), Juuso Salmi (2018), Miihkali Teppo (2018), Elias Ulander (2020), Ville Varakas (2019)

Hyökkääjät: Jerry Ahtola (2018), Patrik Carlsson (2018), Juha-Pekka Haataja (2018), Juha Jääskä (2019), Lauri Kulmala (2020), Jarkko Malinen (2019), Panu Mieho (2019), Niklas Nordgren (2021), Thomas Nykopp (2018), Mika Partanen (2018), Lennart Petrell (2019), Joonas Rask (2018), Henri Tamminen (2018), Erik Thorell (2019), Juhani Tyrväinen (2019), Micke-Max Åsten (2018)

Valmennus: Ari-Pekka Selin (2019), Jarno Pikkarainen, Joonas Tanska, Jan Lundell, Ari Halttunen, Harri Yrttiaho