HIFK valitsi nuoren pelaaja-agentin urheilujohtajaksi

Tobias Salmelainen on HIFK:n uusi urheilujohtaja.

HIFK yllättää usein ja nyt se sen taas uutta urheilujohtajaa nimittäessään. Tobias Salmelainen ei ollut huhuissa ennen valintaansa, mutta ei niin ollut aikanaan Jarmo Kekäläinenkään. ”Keklun” ansiot tiedetään, ja jos Salmelainen yltää edes puoleen, niin HIFK on taas tehnyt hyvän valinnan.

Yhtäläisyyksiä Kekäläiseen löytyy paljonkin. Hän oli 29-vuotias, kun aikanaan 1980-luvun lopussa palkattiin urheilujohtajaksi. Silloin HIFK:lla oli tulossa 100-vuotisjuhlat. Nyt edessä on 120-vuotissyntymäpäivä. Salmelainen on nyt 32-vuotias.

Hän on tunnetusta HIFK-perheestä, kun isä Tommi eli Buffalo oli joukkueen tähtipelaajia 1970- ja 1980-luvuilla. Hän oli ensimmäinen Suomesta Pohjois-Amerikkaan siirtynyt kiekkoilija. Tosin silloin 1970-luvun alussa ei vielä puhuttu NHL:stä, vaan St. Louis varaama Salmelainen pelasi farmiliigoissa. Tobias oli HIFK vain runsaan kauden, mutta veli Tony oli huippupelaaja aina Liigan pistepörssin voittoa myöten.

HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen johti kahdeksan viikkoa kestänyttä valintaprosessia. Hän sanoi, ettei kenelläkään Salmelaisen perheestä ollut mitään vaikutusta päätökseen.

- Kertaakaan mihinkään päätökseeni HIFK:n toimitusjohtajana ei ole yritetty vaikuttaa. Niin oli myös nyt. Meillä oli paljon kiinnostusta ja kävin yli kymmenen kanssa haastatteluja. Teimme oman top 7 -rankinglistamme, jonka testautimme vielä ulkopuolisella taholla. He tutkivat lähinnä johtajuusominaisuuksia, ja heidän tuloksensa olivat samanlaiset kuin meidän rankingimme, Valtanen sanoi.

Vielä Salmelainen ei ole tavannut niin joukkuetta kuin jääkiekkojohtoon kuuluvia. Näiden tapaamisten aika on viikonloppuna. Urheilujohtajaksi hän ryhtyi jo tänään, eli vastaa kaikista mahdollisista pelaajahankinnoista loppukaudesta. Vielä hän ei kuitenkaan halunnut ottaa kantaa mihinkään linjauksiin.

Salmelainen on syntynyt vuonna 1985. Koulun hän kävi loppuun USA:ssa Avon Old Farm Schoolissa. Hän on suorittanut tutkinnon Johan Cruyff Intituutissa urheilujohtamisesta ja -markkinoinnista. Instituutti toimii Amsterdamissa ja Barcelonassa. Salmelainen suoritti verkossa tutkintonsa.

Hän toimi pelaaja-agenttina ennen HIFK:hon siirtymistään.

- Olin kaksivuotias, kun ensimmäisen kerran olin jääkiekkokatsomossa. IFK on aina ollut iso osa perhettämme. En pelannut pitkään liigajoukkueessa, kun taidot eivät vain riittäneet, mutta halusin aina palata seuraan. Tällaista tilannetta ei voi ennakoida, siihen on vain tarttuva. Täytyy kiittää Markus Lehtoa ja Simo Niirasta, että saatoin siirtyä tehtävään näin nopeasti, hän sanoi uudesta työkuvastaan.

HIFK:lla oli kriteerinsä, joissa olivat mm. pelaajien hyvä tuntemus sekä hyvät suhteet agentteihin ja scouteihin. Eniten seura kuitenkin painotti johtajuusominaisuuksia. Salmelainen täyttää hyvin ainakin ensimmäiset, ja hänen uskotaan täyttyvän myös viimeisen.

- Tavoitteemme on olla Euroopan huippuseurojen joukossa. Suomessa olemme jo ”se” seura, mutta meidän on tehtävä paljon töitä noustaksemme Euroopan huippujen joukkoon. Seurassa on tehty paljon hyvää työtä ja siellä on hyvä tekemisen meininki. Olen seurannut IFK:n menestystä koko ajan, mutta olen ollut toisella puolella. Kaikki linjaukset ovat vasta tulossa, Salmelainen sanoi.