HIFK:n ykkösketju menossa uusiksi

Erik Thorell on yrittänyt rahusti, mutta vielä ei tulosta ole tullut. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

HIFK on aloittanut Liigan niin hyvin kuin huonosti. Sen ja loukkaantumisten takia toistaiseksi maaliton ykkösketju menee huomisen peliin uusiksi.

– Meillä on ollut kuin kahden kasvot. Lyhyellä välillä olemme parantaneet pelaamistamme, mutta toisaalta olemme kärsineet pari ikävää tappiota, sanoi päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

HIFK kohtasi ensin sarjan suosikeihin kuuluneen JYPin saaden yhden pisteen, voitti HPK:n ja kärsi maalin tappiot niin Kuopiossa kuin Lahdessa.

– Kuopiossa jotain pisteitä olisimme ansainneet. Etenkin kolmas erän oli meille ilmeeltään hyvä. Lahdessa pystyimme olemaan pelissä mukana, mutta kuorma alkoi kypsyttää. Oltiin vähän hitaampia, eikä ansaittu pisteitä, ”Atu” jatkoi.

Kuopiossa HIFK voitti selvästi viimeisen erän laukaukset, mutta KalPan Sami Mutanen pääsi tekemään viimeisellä minuutilla voittomaalin. Pelicansin HIFK kohtasi heti lauantaina ollen selvästi heikompi.

Hyvää on ollut mm. Liigan pienin jäähymäärä, hyvin toiminut ylivoimapeli, niin Jarkko Malisen kuin etenkin Thomas Nykoppin johtamien ketjujen peli sekä viime pelien päästettyjen maalien määrä.

Huonoa on ollut tehtyjen maalien määrä ja siinä etenkin ykköskentän osuus. Patrik Carlsson, Joonas Rask ja Erik Thorell ovat kaikki vielä maaleitta.

– Tietysti olemme huolissamme. Mutta pitää vain luottaa siihen, että maalireiät löytyvät vielä. Kun Haataja tippui pois, niin menetimme myös sen ketjun peruskokoonpanon. Huomiseen peliin on tulossa kokoonpanomuutoksia, Selin sanoi.

Hyvin kauden aloittanut Juha-Pekka Haataja sai Kuopiossa iskun niskaan ja on aivotärähdyksen vuoksi sivussa.

– Emme halua valittaa loukkaantumisista. Ne ovat tietysti aina valitettavia. Mutta juna menee eteenpäin. Vaunut vähän heiluvat, niiden pitääkin heilua, ei pysähdytä asemilla, hän jatkoi hiukan arvoituksellisesti.

Monen muun joukkueen tavoin HIFK on kärsinyt aivotärähdyksistä. Teemu Laakso ja Miro Heiskanen putosivat kokoonpanosta jo CHL:ssä ja Haataja nyt Liigassa. Laakso on kuitenkin jo ollut joukkueharjoituksissa ja palanneen pian kaukaloon. Kesällä leikkauksissa olleista Joe Finley on myös pian mukana, eikä Mika Partasenkaan poissaolo enää kestäne kauaa. Kuopiossa kovan tällin saanut Jerry Ahtola on toistaiseksi poissa, eikä paluusta ole tietoa. Sen sijaan nuori puolustaja Elias Ulander lienee aika pian taas mukana.

HIFK on tehnyt vasta kymmenen maalia, joilla on yhdeksäntenä tuossa tilastossa. Selin ei kuitenkaan ole vielä liian huolissaan.

– Kun kymmenen peliä on pelattu, niin nähdään, miten kausi on alkanut. Liian syvällisiä johtopäätöksiä ei vielä pidä tehdä.

Liigassa on alkukaudesta puhuttu paljon päähän kohdistuneista taklauksista, ja muutenkin jäähyistä. Jäähyttömyydessä HIFK on kärjessä, kun on ottanut toistaiseksi vain kymmenen kaksiminuuttista.

– Se on saatu parantuneen viisikkopelaamisen myötä. Meidän ei ole tarvinnut korjata virheitä virheillä. Se kertoo sitoutumisesta ja kurinalaisuudesta. Olemme tehneet paljon töitä puolustuspelin kanssa. Viime viikolla Kerho teki vain yhden ja sekä Kuopiossa että Lahdessa päästimme vain kaksi. Noilla päästettyjen määrillä on aina mahdollisuus voittaa otteluita.

Noita voittoja HIFK tarvitseekin. Sitä ennen se tarvitsee maaleja etenkin ykkösketjultaan.

– Tuotamme maalipaikkoja. Pelaajat odottavat tuloksia ja ottavat liian helposti stressin, jos niitä ei tule. Mutta pienet asiat pitää tehdä hyvin. Pienten asioiden ketju tuottaa tulosta, Selin jatkoi.

Huomenna joukkue on Tampereella Ilvestä vastaan. Perjantaina se kohtaa kotona Jukurit ja matkustaa lauantaiksi Lappeenrantaan.

Ilvestä vastaan se luonee uuden ykkösketjun, joka HIFK:n toiveiden mukaan pystyy tekemään maaleja.