HIFK:lla hyvä ja huonoa pudotuspeleihin lähdettäessä

Vieraspelaaminen on ollut yksi HIFK:n suurimmista pulmista. Tappara on yksi mahdollinen puolivälierävastustaja. Europhoto/Jukka Rautio.

Kaksi voittoa Kärpistä nosti mukavasti HIFK:n tunnelmia runsaan viikon päästä alkaviin puolivälieriin. Niihin joukkue päässee suoraan, runkosarjan sijoitus ja vastustaja ovat vielä auki.

Suurimpien suosikkien joukkoon HIFK ei kuulu. Sillä on niin miinuksia kuin plussia tuleviin pudotuspeleihin nähden.

MIINUKSIA

Sarjasijoitus viides tai kuudes

Nuo ovat sijoitukset, jos loppukierroksilla ei mitään ihmeitä tapahdu. HIFK voi nousta jopa kolmanneksi, mutta todennäköisesti sija on viides tai kuudes. Tietenkään ne eivät ole huonoja, mutta mitaleihin nähden korkeampi olisi ollut paljon parempi. Mahdollisuudet neljän parhaan joukkoon menivät käytännössä jo syyskuussa. Silloin joukkue pelasi 11 ottelua, joista voitti vain kolme. CHL-alku oli liian kova.

Huono vierasjoukkue

Sijoitus merkitsee sitä, että kautensa loppuun asti HIFK aloittaa vieraissa. Kuten juuri Oulussa nähtiin, niin ihan Mikki Hiiri -joukkue se ei sentään ole, mutta se on tällä hetkellä vierastaulukossa vasta kymmenes ja on tehnyt toiseksi vähiten vierasmaaleja.

Johto vaihtunut

Päävalmentaja Ari-Pekka Selin palkattiin vasta toukokuussa. Se on aika myöhään. Lisäongelmia toi se, että marraskuussa vaihtui urheilujohtaja, kun Tobias Salmelainen otti Tom Nybondasin paikan. HIFK on liigaseuroista selkeimmin toteuttanut NHL:n GM-mallia.

Maalinteko vaikeaa

HIFK on pitkään ollut tehdyissä maaleissa vasta liigan puolivälin kieppeillä, mutta seitsemän maalia Kärppiä vastaan nosti sen sentään viidenneksi. Siitä menestykseen ponnistaminen ei ole helppoa. HIFK:lla on paljon yli kymmenen maalia tehnyttä, mutta ei yhtään yli kahdenkymmen maalin pelaajaa. Sen ykkönen Erik Thorell on tehnyt 16 maalia. Kärkijoukkueista vain Tappara on samanlaisessa tilanteessa.

Ykkösketjua ei ole

Thomas Nykoppin vitja aloittaa pelit, mutta käytännössä ykkösketjua ei ole. Sillä ei siis ole ketjua, jonka voisi hyvällä todennäköisyydellä odottaa tekevän maalin ottelua kohden. Osin tämä johtuu epäonnistuneista hankinnoista. Patrik Carlsson on pelannut kohtalaisesti ja hyvä alivoimapelaaja, mutta ykkösketjun sentteriksi hänestä ei ollut. Jerry Ahtolan piti olla yksi vaihtoehto, mutta kausi on ollut täysin floppi.

Vakiintunut nelonen puuttuu

Joukkueessa ei myöskään ole sellaista vakiintunutta nelosta, kuin oli 2011 Siim Liivikin ketju. ”Muuli” Åsten on kuin luotu repimään ja raastamaan, mutta muuten ketju on vaihdellut liikaa.

Pelityyli

Korkea karvaus on lähinnä brändikiekkoa, mutta jos se ei tuota nopeita maaleja ja yliotetta pelissä, niin tyyli on kuluttava. Pudotuspeleissä riskit ovat paljon suuremmat kuin runkosarjassa.

PLUSSIA

Tasaiset ketjut

Vaikka selkeä ykkösketju puuttuukin, niin vastapainoksi kolme ylintä ketjua on koko ajan maaliuhka. Tästä on ainakin se hyöty, ettei vastustaja voi kiinnittää erityshuomiota yhtä tai kahta ketjua kohtaan. Puolustajissa on myös tehokkaita maalintekijöitä.

Tiivis puolustus

Jos maalinteko on ollut vähän pulmallista, niin puolustuspeli on toiminut hyvin. Joukkue on päästänyt vähän maaleja. Ylivoimainen mestarisuosikki Kärpätkin pystyi kahdessa pelissä tekemään vain kolme maalia. Vanha sanonta on: hyökkäys myy pääsyliput ja puolustus voittaa mestaruudet.

Vähän jäähyjä

HIFK saa vähän jäähyjä. Kaksiminuuttisia se on ottanut kolmanneksi vähiten koko liigassa. Paljon niitä saa vain Juhani Tyrväinen, mutta hän korvaa muuten kevyesti kakkoset.

Hyvä terveystilanne

Jos uusia loukkaantumisia ei tule, niin HIFK:n sairastilanne on kääntynyt kohtalaisen valoisaksi. Vain puolustaja Joe Finley lienee varmasti poissa, jonka lisäksi on muutama kysymysmerkki.

Maltillinen loppukauden hankinnoissa

HIFK hankki vain kokeneen puolustajan Markus Kankaanperän ja hyökkääjä Teemu Tallbergin. Kankaanperä on tuttu mm. seuran edellisestä mestaruusjoukkueesta ja Tallberg on oman juniorityön kasvatteja. Ykkössentteriä ei saatu, mutta nyt pelaajat ainakin tuntevat hyvin toisensa.

Hyvä kotijoukkue

HIFK on erittäin hyvä kotijoukkue, kun vain Kärpät on ollut parempi. Jos vastustaja häviää kotona, niin ei ole mukava tulla Nordenskiöldinkadulle. Mutta ensin HIFK:n pitäisi voittaa vieraissa.

Voittavat saldot

Jos vastaan tulee joko Tappara tai TPS, niin HIFK:lla on hyvä saldo niitä vastaan. Se on kukistanut kummankin myös vieraissa. Kolmas vaihtoehto JYP on sen sijaan ollut hankala. Ainoa voitto tuli siinä pelissä, jossa JYP lepuutti tulevan CHL-finaalin takia ratkaisupelaajiaan.

Hyvä maalivahtikaksikko

Yhdelläkään joukkueella ei ole sellaista maalivahtiduoa kuin HIFK:lla. Kevin Lankisen tervehtymisen jälkeen hän on pelannut melko tasan Atte Engrenin kanssa. Kumpikin on huippuluokkaa, joten liian suurta taakkaa maalivahdille ei voi tulla. Jos vain yhteen mennään, niin se on Lankinen.

Pelityyli

Joukkue vaihtaa nopeasti trappiin ja viivelähtöihin. Pudotuspeleissä kyse on myös energian säästämisestä ja tuo on taloudellinen tapa pelata.