Heron jumpat antavat pohjat palautumiseen

Täksi kaudeksi Jokereiden organisaatioon siirtynyt Hero Mali on yksi narripaitojen sankareista. Olympiajoukkueen fysioterapeutti jatkaa Jokereiden leivissä myös ensi kaudella. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Helsingin Jokereissa fysiikkavalmennuksesta ja kuntoutuksesta vastaavat Kai Turkulainen ja Hero Mali. Torstai-iltana Mali ja koko jokerinippu joutuivat Moskovan Jääpalatsissa todelliseen testiin. TsSKA:n ja Jokereiden viides pudotuspelikamppailu venyi ennätyksellisesti peräti viidenteen jatkoerään.

– Tehtiin ainakin KHL-historiaan. Peli oli 10 vuotta pyörineen itäliigan pisin. Kestoltaan vastaavaa en ole henkilökohtaisesti kokenut aiemmin. Viimeisin maratonmatsi oli Ässien kanssa Tapparaa vastaan. Silloin ratkaisu tuli Veli-Matti Savinaisen mailasta kuitenkin jo ajassa 108.59, kertoo Mali.

Tommi Huhtalan ja tervehtyneen Marko Anttilan keskellä hyökännyt Mika Niemi vapautti reilun 142 minuutin jälkeen millintarkalla yläkulmavedollaan jokeriryhmän hurjaan riemuun.

Malin mukaan Jokereiden pukukopissa puhalsi Niemen huippuvedon jälkeen melkoinen adrenaliiniryöppy.

– Kun matsi kestää yli kuusi tuntia, on selvää, että pelaajien fysiikkaa venytetään äärimmilleen. Rasitusta lisäsi vielä sekin, että jatkoerissä ei ollut lainkaan varsinaisella peliajalla pieniä lepohetkiä tarjoavia mainoskatkoja. Onneksi rankasta urakasta selvittiin ilman pahempia kolhuja, sanoo Mali.

Erityisen koville joutui tietenkin jokerimaalilla nytkin torjuntavastuun kantanut Karri Rämö. TsSKA rummutti, mutta Rämö ei horjunut. Erinomaisesti viimeiset kolme peliä torjunut Pelicans-kasvatti ehti kiekon tielle peräti 83 kertaa.

- Yllättävän terävästi kenttäpelaajienkin jalka liikkui vielä loppuhetkilläkin: John Norman otti vauhdikkaita spurtteja vielä viimeisessä jatkoerässä ja Niemen Mikan olemuskin oli voittomaalin jälkeen yllättävän raikas. Tuskin hänkään nyt ihan puolivaloilla kamppailua veti, naureskelee Mali.

Tosipaikassa ihmisestä löytyy kuitenkin kummasti lisävoimia. Punakeltaisilla oli Moskovan illassa katkolla koko kausi. Helsinkiläisjoukkue näytti kuitenkin henkisen vahvuuteensa ja venytti välieräsarjan ainakin Helsingin lauantai-iltapäivään.

– Huollon puolelle torstain tapainen kamppailu asettaa myös lisähaasteita. Energiatasot laskevat, väsymys painaa ja kroppa joutuu poikkeuksellisen tiukoille. Krampit lisääntyvät ja nesteytykseen pitää panostaa tavallista enemmän. Viikon sisään pelejä on kertynyt viisi, joten mahdollisimman hyvä palautuminen on elintärkeää. Monieräisen matsin jälkeen verryttelyt on hoidettava normaalimittaista matsiakin tarkemmin, painottaa Mali.

42-vuotias Mali on ollut Jokereiden matkassa kuluvan kauden.

– Kova sarja, paljon pelejä ja reissaamista. Moskovaan matka on moniin muihin pelipaikkakuntiin verrattuna vielä kohtuullinen. Torstain ottelu venyi kuitenkin niin pitkäksi, että pääsimme Helsinkiin vasta varhain perjantaiaamuna. Tänään pelaajia on turha rasittaa. Ohjelmassa on vain vapaaehtoisesti treenit. Jäälle luistelevat lähinnä vain ne, jotka eivät olleet torstaina pelaavassa kokoonpanossa.

Malin mielestä molemmat joukkueet joutuivat Moskovan illassa tasapuolisesti todella koville.

– TsSKA lentää Suomeen jo tänään iltapäivällä, joten heidänkin lepohetkensä jäävät vähiin. Luotan siihen, että me olemme lauantaina paremmassa iskussa – niin fyysisesti kuin henkisesti. Olemme nyt kahdesti pystyneet horjuttamaan jättiläistä, sanoo Mali.

–  Raju taklauspeli on moskovalaisille myrkkyä. Samaa lääkettä tarjoamalla uskon, että TsSKA on lyötävissä myös lauantaina. Sen jälkeen teemme sitten toisen ryöstöretken Venäjälle ja jatkamme kohti seuraavaa etappia.

Jos Jukka Jalosen suojatit onnistuvat kotiareenallaan tasoittamaan sarjan, seitsemäs ja ratkaiseva ottelu pelataan TsSKA:n kotihallissa maanantaina.

– Kun TsSKA kaatuu Hartwall Arenalla, kone Moskovaan starttaa heti lauantai-iltana. Lennämme silloinkin sinivalkoisin siivin. Meillä on käytössämme viisi tuttua Finnairin pilottia ja muuta matkustamohenkilökohtaa, Mali paljastaa.

– Hekin tuntuvat olevan jokerifaneja. Heidät näkee usein vieraspeleissämme. Jossain kaukaisimmilla paikkakunnilla Finnairin porukka on helppo bongata katsomosta.

Duunariketjun sentteri Mika Niemi iski maratonpelissä Jokereiden voittomaalin ajassa 142.09. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Mali toimi kolmen vuoden ajan myös nuorten maajoukkueen fysioterapeuttina. Sinä aikana hänen vetämänsä oheisharjoitukset, niin sanotut Heron jumpat, ovat tulleet jo pelaajille hyvin tutuiksi.

Viime keväänä Mali matkasi Leijonien mukana Pariisin MM-kisoihin. Helmikuussa KHL vietti olympiataukoa. Malilla oli kuitenkin silloinkin kädet täynnä töitä. ­

– Pyeongchangin olympiaturnaus oli itselleni ensimmäinen. Korean-keikkakin oli erittäin hieno kokemus vaikka pelit loppuivatkin turhan lyhyeen. Fokus on juuri nyt täysin Jokereiden kuvioissa, mutta toivottavasti oma kauteni jatkuu vielä Tanskan toukokuisiin MM-kisoihin saakka. Se on kuitenkin selvää, että jatkan Jokereissa myös ensi kaudella, kertoo Mali.

Ennen narripaitojen taustaryhmään siirtymistään Mali toimi pitkään Ässien liigaorganisaation fysioterapeuttina.

- Hienoja muistoja on paljon Poristakin, kruununa tietysti kultakevät 2013.

Viime vuosina KHL-kuviot ovat tulleet tutuksi forssalaissyntyiselle fysioterapeutille, mutta Mali on ottanut tuntumaa myös Dallas Starsin NHL-organisaatioon. Hänellä on Dallasiin hyvät suhteet.

Onko haaveenasi tulevaisuudessa työskennellä kokopäivätoimisena suomalaisille viime vuosina hyvin tutuksi tulleen Starsin riveissä?

– Aina puhutaan siitä, että pelaajat ja myös valmentajat tähtäävät kiekkomaailman kirkkaimpiin valoihin. Kyllähän NHL-kuviot kiehtovat myös meitä fysiikasta vastaavia. Olisihan se hienoa jossain vaiheessa kokea duunin puolelta myös ison veden takainen lätkämiljöö, korostaa Mali.

–  Mutta nyt nautin täysillä tästä nykyisestä pestistä. Ruplaliiga tarjoaa joka ilta kovia haasteita. Ja onhan KHL-liigan arvostus Jokereiden myötä lisääntynyt myös Suomessa.

Voittomaalin taidolla TsSKA-vahti Igor Sorokinin taakse sivaltanut Mika Niemi myöntää osuman olleen yksi uransa tärkeimmistä.

– Näin, että puolustaja on siinä tilanteessa, että kannattaa kääntää kiekko rystyltä kämmenelle. Veto oli kieltämättä tarkka ja livahti ylhäältä pystyputken kautta sisään. Fiilis oli tietysti huikea eikä siinä tuntenut edes väsymystä. Tunne oli kopissakin katossa vaikka äijät olivat aika pyörryksissä. Matsi oli fyysisesti raskas, siinäkin mielessä varmasti yksi uran rankimmista.

Niemi korostaa, että voitto tuo virtaa.

– Saimme Moskovan voitolla henkisen yliotteen vastustajasta. Tästä on hienoa lähteä kohti kotipeliä. TsSKA on kuitenkin niin kova ja rutinoitunut ryhmä eikä varmasti luovuta helpolla. Sillä mielellä kuitenkin laatikkoon luistellaan, että jatkaja ratkaistaan vasta maanantaina. Tähtäimessä on toinen ryöstöretki Moskovaan, uskoo Niemi.