Hannu Kuru lunasti luottamuksen nopeasti

Hannu Kuru iski lauantaina liigauransa avausosuman. Kuva: Jani Mesikämmen.

Ensimmäinen liigamaali on aina pelaajalle maukas asia, mutta niissäkin on eroja. Pukukopissa tai kotona ei tee mieli röyhistellä, jos debyyttiosuma on tehty vahingossa pohkeella tai täytemaalina tyhjään rysään loppusekunneilla. Sen sijaan joukkuetovereilta voi saada vaikka raikuvat aplodit, kun on sivaltanut tärkeän alivoimaosuman viiltävällä rannelaukauksella vastustajan maalin ylänurkkaan.

Hannu Kurun kelpasi heräillä tyytyväisenä sunnuntaiaamuun. Hänen 3–3 -tasoituksensa Sportin verkkoon lauantai-iltana oli pelin kulkua kääntänyt kaunokainen.

– Tuntuu kyllä todella hyvältä, oli vielä hienoa päästä tekemään se alivoimalla ja tasoittamaan, kun oli meille vaikea peli. Saatiin meidän alivoimamaaleista mukavasti lisäbuustia. Tilanne lähti siitä, kun [Ilkka] Pikkarainen malttoi hyvin omissa eikä lähtenyt roiskimaan ja päästiin Erosen kanssa hyökkäämään. Eronen heitti maailmanluokan no look -passin ja kutikin onnistui tällä kertaa, Kuru tunnelmoi taiston tauottua.

24-vuotiaalla TPS-kasvatilla riittää muutoinkin syytä ohueen tyytyväisyyteen. Hän ei ole noussut Liigaan helpointa tietä eikä järin nopeasti, mutta saatuaan pitkän kehityspolun päätteeksi kunnon tilaisuuden napata pelipaikka mustavalkoisessa ryhmässä, hän on käyttänyt sen hyödykseen nopeasti.

Kuru oli pitkään Palloseuran juniorijoukkueiden luottopelaajia ja ensimmäinen liigaottelukin kirjattiin tilille jo viitisen vuotta sitten. Satunnaisia paikkauskeikloja lukuun ottamatta viime vuodet ovat kuluneet Mestiksessä – hän on kolmen kauden ajan ollut Tuton kantavia voimia. Kuluvan sesongin Kurun aloitti Turun kakkosseuran kapteenina kirjauttaen 16 Mestis-pelissä 14 tehopistettä.

Se toi kutsun TPS-paitaan. Ja varsin pian koko loppuvuoden mittaisen liigasopimuksen

– Kun pääsin tänne lainalle, näin jo ekassa pelissä, että pystyn Liigassa pelaamaan, mutta aika nopeasti kaikki kävi viikossa. Tuli sopimus ja vaihdos tänne tois pual jokkee. Pää kävi hetken aika lailla ylikierroksilla, että mitä tässä oikein tapahtuu. Tämä on ollut tavoitteeni, että pääsen kasvattajaseuraan paitaan pelaamaan ja nyt se on toteutunut viimein, Kuru kertaa.

TPS:n kolmosvitjan keskelle kotiutunut Kuru on hyvä esimerkki pelaajasta, joka on kypsynyt hitaasti Mestis-jäillä. Pelipaidan ja sarjatason vaihtumisen myötä oma pelirooli muuttui kärkipelaajasta alempien ketjujen työjuhdaksi, mutta Kurulle siirtymä tuntuu olleen kivuton.

– Totta kai Mestis-pelit ovat auttaneet. Tuto organisaationa on auttanut minua paljon, siellä on ollut hyvää valmennusta ja hienot puitteet treenata. Siellä pystyy pelaaja kehittymään hyvin, olen lisäksi pystynyt tekemään opintoja pelien rinnalla, täytyy olla kiitollinen Tutolle.

Oma rooli TPS-miehistössä on löytynyt varsin nopeasti. Kuru on alusta saakka kerännyt peliminuutteja tasaisesti, raapinut aloitusvoittoja kohtuullisella prosentilla ja ennen kaikkea napannut paikan vakituisena alivoimapelaajana. Joulukuussa hänen ketjunsa on kääntänyt tehotilastoja positiiviseksi ja pistemerkintöjäkin on alkanut kertyä tasaisesti.

Tiivistäen, Hannu Kuru on lunastanut ilman kasvukipuja valmennusjohdon luottamuksen sarjakakkosena porskuttavassa ryhmässä.

– Heti ekasta pelistä lähtien olen saanut alivoimavastuuta, se ruokkii itseluottamusta ja auttaa pääsemään joukkueeseen sisään. Itse tykkään pelata alivoimaa, se on tärkeää jokaiselle joukkueelle ja kun meidän alivoima on ollut nyt hyvää, on hienoa olla osa sitä.

– Kyllä sen luottamuksen aistii. Koin heti aluksi, etten ollut mikään täytepelaaja, vaan sain kunnolla vastuuta ja näyttöpaikkoja, Kuru pohtii.

Keskushyökkääjänä Kuru on saanut omakätisesti ihmetellä joulutauon jälkeen aivan uudenlaista sirkusta, kun tarkentuneen aloitussääntötulkinnan myötä miehiä siirrellään aloitusympyrästä pois entistä herkemmin – ja passitetaan myös jäähypenkille, kuten Sport sai kokea lauantaina Turussa.

Kuru kuvailee nykylinjaa diplomaattisesti, mutta uskoo tietävänsä ainakin yhden pelaajan, joka on suorastaan tyytyväinen tilanteeseen.

– Aika pikkutarkkaa se on. Nyt on menty siihen, että on alettu linjurille osoitella toisen sentterin luistimia, että tuon pitää kääntyä. Onhan aloittaminen aina ollut omanlainen taiteenlaji, nyt se vaatii erilaista huolellisuutta. Mutta ainakin yhdelle pelaajalle se on ollut hyvä muutos, Virtasen Jonnella on uudistuksen jälkeen aloitusten voittoprosentti melkein 80, hänellä on niin tukeva asento, Kuru kehaisee.