Hallit täynnä, vauhdikasta peliä, kaunis maa... - tämän takia Saksa kiinnostaa jälleen suomalaiskiekkoilijoita

Saksan kiekkomestaruudesta pelaavan Eisbären Berlinin Mercedes-Benz Arenalle mahtuu 14200 katsojaa. Kuva: All Over Press

1990-luvun lopulla suomalaiskiekkoilijoiden virta Saksaan kävi vuolaana. Ehkäpä Bosman-säännön myötä moni halusi lähteä kokemusten ja D-markkojen perässä Keski-Eurooppaan.

2000-luvun taitteessa buumi hiipui.

Kaudella 2012–13 Saksan pääsarjassa DEL:ssä ei pelannut pitkästä aikaa enää yhtään suomalaispelaajaa.

Kahtena viime kautena suomalaisia on taas kiekkoillut Saksassa enemmän kuin 20 vuoteen. Päättyneellä kaudella DEL:ssa pelasi seitsemän suomalaispelaajaa ja DEL2:ssa yksitoista päälle.

KHL-Jokerit jättäneen Tommi Huhtalan ja liigajäillä HPK:ssa vakuuttaneen Joonas Lehtivuoren siirrot Mannheimiin kertovat, että Saksa kiinnostaa hyvänkin tason suomalaiskiekkoilijoita.

Ja valmennuskin kelpaa, sillä Pekka Tirkkonen on ensi kaudella Grizzlys Wolfsburgin päävalmentaja. Hannu Järvenpää ja Toni Söderholm on palkittu hiljan vuoden valmentajina kakkosliigassa.

Mikä Saksan liigassa sitten kiinnostaa suomalaisia? Asiaa voi kysyä vaikkapa viime kaudella Krefeld Pinguinessa pelanneelta Markus Nordlundilta. Puolustaja vahvistaa, että Saksa kiinnostaa suomalaispelaajien keskuudessa.

– Veikkaan, että halua olisi enemmänkin, mutta sinne pääseminen ei ole helppoa. DEL:ssa on paljon pohjoisamerikkalaisia valmentajia, jotka katsovat pelaajia mieluummin Pohjois-Amerikasta, Nordlund pohtii.

Tulkinta on helppo vahvistaa oikeaksi. DEL:ssa pelasi viime kaudella lähes yhtä monta jenkkiä ja kanukkia (142) kuin saksalaista (167) pelaajaa.

– Saksa on maana hieno. Elintaso on hyvä ja maassa on paljon näkemistä. Esimerkiksi Krefeld sijaitsi kartalla Länsi-Saksassa niin, että vapaapäivinä kiertelin paljon erilaisia kaupunkeja, Nordlund kertoo.

Yksi suomalaisia houkutteleva asia on ilman muuta hyökkäysvoittoinen peli.

Esimerkiksi pitkän linjan liigaratsu Tuomas Vänttinen sanoi suoraan, että trapissa kyykkiminen sai riittää ja lähti Saksan kakkosliigan Bad Tölziin.

Kausi meni pilalle loukkaantumisten takia, mutta Vänttinen ehti tehdä Ylen mukaan muun muassa sellaisen havainnon, että yleisö tykkää sarjasta, mutta maalivahdit ehkä eivät.

DEL:n finaaleja Eisbärenissä torjuva raumalaisvahti Petri Vehanen on eri mieltä. Hän on kehunut raikasta peliä, jossa maalipaikkoja tulee solkenaan päästä toiseen.

Sunnuntainen Saksan liigan viides finaali EHC Münchenin ja Eisbären Berlinin välillä oli hyvä esimerkki siitä, että DEL:ssa ei juuri peruutella vaikka panokset ovat katossa.

Vehanen teki huipputorjuntoja, mutta joutui silti antautumaan viidesti. Silti hänen joukkueensa voitti jatkoajalla maalein 5–6 ja venytti finaalisarjan ainakin kuudenteen otteluun. München johtaa otteluvoitoin 3–2.

– Oli kiva pelata, vaikka jengillä oli huono kausi ja puolet joukkueesta lähti aikaisessa vaiheessa menemään eri puolille Eurooppaa. Tuollainen hyökkäysvoittoinen peli sopii itselle, arvioi Markus Nordlund, joka nakutti puolustajan tontilta 50 otteluun tehot 6+19=25.

Markus Nordlund olisi mielellään jatkanut uraansa Krefeldissä, mutta seura ei lopulta tarjonnut jatkosopimusta. Ulkomaat kiinnostavat puolustajaa edelleen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Myös Sveitsissä pelanneen Nordlundin mielestä naapurimaiden kiekkoliigoissa on paljon samaa, mutta Sveitsissä sittenkin kärki vielä pykälän terävämpi.

Mistä päästäänkin palkkatasoon. Mitä paremmin on varaa maksaa, sitä parempia pelaajia saa.

– En osaa tarkkoja summia sanoa, mutta jos hyvin pelaa, niin palkkataso on verrattavissa Suomeen. Kärkiporukoista saa varmasti enemmänkin, Nordlund arvioi.

Sen sijaan Saksan toiseksi korkeimmalla tasolla maksataan jo huomattavasti parempaa palkkaa kuin Mestiksessä. Lisäksi eläminen on Saksassa Suomea halvempaa.

– Jos Suomessa menee Prismaan, niin aika paljon enemmän saa laittaa rahaa kauppareissuun, Kaufbeurenissa pelaava Jere Laaksonen vertaa.

Yleisön ja keskieurooppalaisen kannattajakulttuurin merkitystäkään ei sovi vähätellä.

Berliinissä, Kölnissä ja Mannheimissa yleisökeskiarvo on yli 10 000 katsojaa. Se tietää paitsi tunnelmaa myös rahaa seurojen kassaan.

Nordlundin mukaan hallit ovat hyviä ja meteliä riittää.

– Meidän viimeinen pelimme oli derby Düsseldorfia vastaan. Peli oli loppuunmyyty (11 662), vaikkei kummallakaan ollut mitään panosta.

 

Suomalaiskiekkoilijat Saksassa kaudella 2017–18:

DEL:

 • Petri Vehanen, mv, Eisbären Berlin
 • Markus Nordlund, p, Krefeld Pinguine
 • Mikko Vainonen, p, Krefeld Pinguine
 • Ville Koistinen, p, ERC Ingolstadt
 • Kalle Kaijomaa, p, Schwenninger Wild Wings
 • Jussi Timonen, p, Schwenninger Wild Wings
 • Markus Poukkula, h, Schwenninger Wild Wings

DEL2:

 • Antti Karjalainen, mv, Löwen Frankfurt
 • Mikko Rämö, mv, EC Bad Tölz
 • Joonas Vihko, h, EC Bad Tölz
 • Tuomas Vänttinen, h, EC Bad Tölz
 • Ossi Saarinen, h, Eispiraten Crimmitschau
 • Sami Blomqvist, h, ESV Kaufbeuren
 • Joona Karevaara, h, ESV Kaufbeuren
 • Jarkko Immonen, h, ESV Kaufbeuren
 • Jere Laaksonen, h, ESV Kaufbeuren
 • Jimi Santala, p, Lausitzer Füchse
 • Roope Ranta, h, Lausitzer Füchse