Fraser on tottunut TPS:n tavoille - "Eroa on kuin yöllä ja päivällä"

Mark Fraser on löytänyt peliinsä uusia elementtejä hyökkäyspäässä. Kuva: Jani Mesikämmen

Marraskuussa TPS:ään tullut puolustaja Mark Fraser on saanut hakea askelmerkkejään TPS:ssä kuukauden ajan. Ensimmäistä kauttaan Euroopassa pelaavan kanadalaisen sopeutuminen on sujunut hyvin, ja keskiviikkoaamuna julkaistiinkin Fraserin loppukauden kattava sopimus turkulaisjoukkueeseen.

Fraserin otteissa ei ole ollut suuressa kuvassa juuri moitittavaa, mutta pelaaja itse myöntää, että ensimmäinen kuukausi isossa kaukalossa on vaatinut totuttelua.

–Tässä on ollut aika paljonkin sopeutumista. Nyt tuntuu jo siltä, kuin parista ensimmäisestä pelistäni olisi ikuisuus. Pelaaminen tuntuu jo todella paljon luontevammalta kuin alussa. Ensimmäisen pelini ja tämänhetkisen suoritustasoni ero on kuin yö ja päivä, kymmenen ottelua mustavalkoisissa uurastanut Fraser analysoi Kiekkoareenalle tiistain KalPa-voiton jälkeen.

–Olen todella tyytyväinen saamaani vastuuseen. Pelaan hyviä minuutteja ja nautin jäähyjen tappamisesta. Saan myös vastuuta pelien lopussa, kun puolustamme johtoasemaa. Esimerkiksi alivoimapeli vaati alussa aikamoista totuttelua, mutta nyt pelaaminen tulee jo luonnostaan.

Keskimäärin 18 minuuttia illassa pelaavan Fraserin pakkiin on ilmestynyt myös uusia työkaluja. Jos Pohjois-Amerikassa hänen tehtävänsä puolustavana pakkina oli nimenomaan puolustaa, niin nyt vastuuta on otettava monipuolisemmin myös vastustajan päässä. Fraser tiedostaa itsekin, ettei hänestä leivota hyökkäyspelin ykkösarkkitehtiä, mutta nauttii aiempaa laajemmasta tehtävänkuvastaan.

–Suomessa hyökkääminen tulee paljolti koko viisikon pelaamisen kautta. Pohjois-Amerikassa minun ei edes odotettu osallistuvan hyökkäyspeliin niin paljon. Täällä taas on enemmän avointa jäätilaa ja hyökkäyspäässä luotetaan vahvasti puolustajiin. Meidän on tultava rännikiekkoja vastaan ja pidettävä kiekkoja hengissä.

–Välillä olen yhtäkkiä vastustajan kulmassa rouhimassa, pitämässä kiekkoa pelissä ja auttamassa hyökkääjiä. Pohjois-Amerikassa sitä tapahtuisi aika harvoin, täällä sitä taas suorastaan odotetaan.

Fraserin ensimmäinen tehopiste napsahti tilille vasta tiistain KalPa-ottelussa, kun hän oli mukana alustamassa Patrik Virran 2–1-voittomaalia.

–Oli hienoa saada ensimmäinen piste. En tosiaan ole täällä pisteiden tekemistä varten, ne ovat ylimääräinen bonus. Ykköstehtäväni on edelleen fyysinen pelaaminen ja puolustaminen, mutta toivottavasti pystyn kasvaneen hyökkäysvastuun myötä tekemään silloin tällöin pisteitä jatkossakin.

Joukkueelta KalPa-ottelu meni jo tutuksi tulleen kaavan mukaan. TPS rutisti voittoon ja pysyi sarjakakkosena, mutta joutui jälleen tekemään sen pitkän kaavan mukaan. KalPa raapaisi ottelun avausmaalin, ja kotijoukkue joutui jälleen raapimaan itseään tappioasemasta ohi. TPS aloittaa ottelut usein vaisusti, eikä Fraserkaan tiedä, mistä kiikastaa.

–En oikein tiedä, mistä se johtuu. Olemme hyvä joukkue ja korkealla sarjataulukossa. Moni vastustaja panostaa meitä vastaan erityisesti ottelun alkuun ja tulee silloin kovaa. Meidän täytyy ymmärtää se ja vastata vastustajan intensiteettiin, Fraser ruotii.

–Olemme tosiaan aika usein joutuneet louhimaan tiemme ulos tappioasemasta. Yritämme vain pysyä positiivisena vaihtopenkillä ja luoda tunteen siitä, että olemme vastustajaa parempia. Jos uskomme siihen, pelit kääntyvät kyllä jatkossakin meille.

TPS tuntuu tosiaan kerta toisensa jälkeen keksivän keinot otteluiden kääntämiseen. Se onkin paras tapa saada yleisö unohtamaan tahmeat alkuillat.

–Se kertoo joukkueemme luonteesta paljon. Ammattilaisjääkiekossa pitää oppia, että peli ei aina mene oman käsikirjoituksen mukaan, mutta se ei tarkoita, että matsi on ohi. Meillä on useita veteraaneja, jotka saavat sen viestin perille aika hyvin, Fraser analysoi.

–Olemme viime aikoina puhuneet paljon, että meidän on toden teolla etsittävä halu kamppailla. Meillä on taitava joukkue, mutta taito nousee esiin vasta sitten, kun voitamme ensin yhdellä yhtä vastaan -tilanteet.

Fraserille leivottiin marraskuussa loppukauden TPS-sopimus, johon kuitenkin sisältyi joulutaukoon asti ulottuva koeaika. Loppukauden jatko oli yli 200 NHL-ottelun miehelle erittäin tervetullut uutinen.

–Jään tänne mielelläni, olen ollut oikein tyytyväinen aikaani täällä. Jatkodiili olisi täysin riittävä lahja tänä jouluna, Fraser myhäili tiistai-iltana ennen jatkosopimuksen varmistumista.

Liigapelaajien joululoma jää totuttuun tapaan lyhyeksi. TPS:kin saa jo tapaninpäivänä vieraakseen Lukon. Fraser ehtii kuitenkin piipahtaa ensimmäistä kertaa Tukholmassa.

–Minulla on ollut monia joukkuekavereita Tukholmasta. Olen kuullut pelkästään hienoja asioita kaupungista, mutten ole koskaan aiemmin päässyt käymään. Nyt on juuri sopivasti aikaa, että ehdin käydä tutustumassa uuteen paikkaan, katsoa nähtävyyksiä ja tulla sitten takaisin.

–New Jerseyn aikoina joululomaa oli toki vielä paljon vähemmän, ehkä kaksi ja puoli päivää. Ei tämä minulle ensimmäinen joulu poissa kotoa ole, mutta tämän kauempana en toki ole aiemmin ollut, Fraser kertoi.