Fraser lupaa SaiPalle kivuliaita hetkiä - "Haluan, että vastustaja joutuu pelkäämään"

Mark Fraser uskoo, että hänen pelityylinsä pääsee toden teolla oikeuksiinsa pudotuspeleissä. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS lähtee puolivälieräsarjaansa SaiPaa vastaan täysin ehjällä miehistöllä lukuunottamatta pitkäaikaispotilas Elias Karvosta. Se tietää sitä, että kaukalossa nähdään myös pari viimeistä runkosarjapeliä pikkuvamman vuoksi huilannut Mark Fraser.

Marraskuussa TPS:ään tullut puolustaja pyrkii kentällä olemaan vahva oman pään luuta. Pistepörssissä kanadalainen ei loista (runkosarjassa 0+5), mutta ensisijainen työtehtävä onkin huolehtia siitä, ettei vastustajalla ole mukavaa TPS:n maalin edessä. Klassinen play-off-pelaaja, siis?

–Tiedän tasan tarkkaan, että näitä pelejä ajatellen minut tänne haluttiin. Uskon kyllä, että fyysisyys korostuu pudotuspeleissä, se ei ole pelkkä klisee. Minun pelityylilläni fyysisyys on toki aina tärkeää, mutta uskon, että vahvuuteni ovat play-offeissa entistäkin hyödyllisemmät, Fraser analysoi.

–Minun ei tarvitse muuttaa peliäni oikeastaan mitenkään, pudotuspelit ovat vain vähän fyysisempiä ja tiukempia. Juuri silloin minun kaltaiseni pelaajat nousevat keskiöön. Osaan olla vahva ja fyysinen, hiukan pelotekin. Olemme vaarallinen joukkue hyökkäyspäässä, mutta haluan, että vastustaja joutuu pelkäämään meitä myös siksi, että kykenemme rankaisemaan fyysisessä pelissä.

–Jos minä pystyn esittämään muutaman hyvän taklauksen ja saan vastustajan pelaamaan vähän arastellen, olen käyttänyt vahvuuksiani joukkueen hyväksi, Fraser painottaa.

Kookas puolustaja vakuuttaa, ettei runkosarjan lopulla vaivannut loukkaantuminen ole enää kiusana. Eikä olisi ollut edes runkosarjan lopulla, jos TPS:llä olisi ollut tosi kyseessä.

–Oloni on erittäin hyvä. Olen ollut aika tarkkaan kaksi viikkoa pelaamatta, ja tauko oli juuri sitä, mitä tarvitsin. Vamma ei ollut mitenkään vakava, ja jos ne matsit olisivat olleet pudotuspelejä, olisin pelannut. Kun runkosarjan kakkossija oli kuitenkin käytännössä varma, teimme valmentajien kanssa päätöksen, että minun on parempi huilata.

31-vuotiaalla Fraserilla on ikäänsä ja kokemukseensa nähden varsin vähän pudotuspelikokemusta aikuisten tasolla. AHL:ssä 451 runkosarjaottelun puurtaminen palkittiin vain 17 pudotuspelillä. NHL:ssä Fraser esiintyi runkosarjassa 219 kertaa, mutta play-offeissa vain viidesti.

Fraser myöntää itsekin, ettei kuolemanpelejä ole kertynyt vyölle liikaa. Kanadalainen on silti ehtinyt myös menestyä. Hänen edustamansa Toronto Marlies eteni keväällä 2012 aina AHL-finaaleihin saakka, mutta hävisi loppuottelut Norfolk Admiralsille suoraan neljässä pelissä.

–Play-off-kokemusta on ehkä vähän, mutta tiedän silti, mitä finaaleihin eteneminen vaatii. Tämän kauden TPS muistuttaa paljon silloista Marliesia. Silloinkin sijoituimme runkosarjassa toiseksi. Jos olimme maalin tai pari häviöllä, tiesimme, että voimme silti edelleen voittaa matsin. Tämän kauden TPS:ssä on paljon samaa. En ole kohdannut Suomessa yhtään joukkuetta, jota emme voisi voittaa, Fraser paaluttaa.

Niitä ei tosin saakaan olla. TPS on panostanut tähän kauteen todella vahvasti ja koonnut erittäin laadukkaan ja riittävän leveän kokoonpanon. Kahtena viime pudotuspelikeväänä TPS on vielä maksellut oppirahoja, mutta enää tekosyitä ei ole tarjolla. Tällä kaudella Turussa vain mestaruus antaa aihetta tyytyväisyyteen. Mutta...

–Rehellisesti sanottuna en usko, että me tunnemme mitään erityisiä paineita, Fraser väittää.

–Olemme hyvä joukkue, joten kai meitä kohtaan jonkinlaisia odotuksia on. En kuitenkaan näe mitään syytä, miksi emme voisi lunastaa niitä odotuksia. Toki meille tulee varmasti pudotuspeleissä haasteita ja vaikeuksia, mutta niin tulee kaikille muillekin.

–Mehän sijoitumme toiseksi. Meillä on erinomainen joukkue, joka on rakennettu voittamaan, mutta sijoituimme silti toiseksi. Olemme erittäin tyytyväisiä runkosarjasijoitukseemme, mutta kukaan ei voi väittää, että olisimme dominoineet liigaa mennen tullen ja tehneet mitä huvittaa.

–Tämä on juuri se tilanne, jossa haluamme olla. Olemme vastustajille todellinen uhka, mutta meitä ei välttämättä silti pidetä suurimpana suosikkina, koska emme voittaneet runkosarjaa. Se tekee meistä vaarallisen, Fraser uskottelee.