Ensimmäisen liigamaalinsa tehnyt Ville Hyvärinen: Isän pelimäärään on matkaa, Ukin saavutuksiin vielä enemmän

Jukurien puolustaja Ville Hyvärinen, 26, taitaa osata olla oikeassa paikassa kaikkialla muualla paitsi maalintekotilanteissa. Hyvärinen sai ensimmäisen SM-liigan mitalinsa yli kuusi vuotta ennen kuin pääsi ensimmäistä kertaa pelaamaan SM-liigassa. Poikien MM-mitalisti Hyvärinen oli lähes yhdeksän vuotta aiemmin kuin teki avausmaalinsa SM-liigassa.

Jos Hyvärinen ei olisi onnistunut maalinteossa lauantaina Ilveksen vieraana Hakametsässä, hänestä olisi tullut tänä iltana vierasottelussa Turussa Palloseuraa vastaan kaikkien aikojen toiseksi eniten liigaotteluita pelannut kiekkoilija, joka ei ole tehnyt urallaan maalia.

Nykyiset jukurit Antti Jaatinen (vas.) ja Ville Hyvärinen puolustamassa Lukon paidassa toissa kaudella. Kuva: Esa Urhonen

Miten ajattelit yrittää seuraavalla kerralla maalintekoa, jos siellä silloin sattuukin olemaan vastustajan maalivahti työpaikallaan (Hyvärinen teki ensimmäisen liigaosumansa pelin loppuhetkillä puolustuspäädystä alivoimalla tyhjään Ilveksen maaliin), Ville Hyvärinen?

– Jaa. Siniviivan tuntumasta ei ole aikuisuralla kertaakaan tainnut tulla maalia. Jos siitäkin joskus osuisi. Enemmän ovat lähempää maalia osumani, ne harvat, syntyneet. Kaksi edellistä maaliani tein samassa pelissä Hokin joukkueessa Mestiksessä, kolmisen vuotta sitten. Sitä edellinen maali on kai se virheellinen tilastomaali Hokin pudotuspeleissä. Maalin teki Mika Koivisto, nykyinen jokipoika. Sitä yritettiin muuttaa, mutta jostain syystä se jäi minulle.

Olet nyt pelannut SM-liigan runkosarjassa 107 ottelua, koonnut 1+6 tehopistettä ja kerännyt 34 rangaistusminuuttia. Joko olet isäsi mielestä edes lähellä hänen tasoaan urheilijana?

– Hah, ööh, mitähän siihen vastaisi. Isän (Tuomo Hyvärinen) pelimääriin on vielä matkaa. Ukin saavutuksiin olisi vielä enemmän. Äitini isä Ossi ”Kusti” Hyppönen oli käsittääkseni SM-sarjan maalikuningas KalPassa vuonna 1959 ennen kuin siirtyi Ilvekseen, missä voitti seuraavana vuonna Suomen mestaruuden. Ukki pelasi sen jälkeen Ässissä (Karhuissa) ennen muuttoaan takaisin Kuopioon.

Juuri 80 vuotta täyttäneen Juhani Wahlstenin kanssa KalPan pyörremyrskyketjussa pelannut Ossi Hyppönen syntyi Lahdenpohjassa marraskuussa 1937. Hän voitti maalikuninkuuden ja oli SM-sarjan pistepörssin kakkonen lukemillaan 25+8 kaudella 1958–59, vaikka KalPa putosi sarjasta. Hyppönen pelasi SM-sarjassa vuosina 1957–64 yhteensä 95 ottelua, joissa teki 90 maalia.

Miksi KuPSin kaikkien aikojen ottelutilaston ykkösmiehen Tuomo Hyvärisen pojasta tulikin kalpalainen?

– Pelasin kyllä maalivahtina KuPSissa noin 13-vuotiaaksi. Tykkäsin molemmista lajeista ja seuraan KuPSin tekemisiä yhä. Maalivahdille jalkapallotreenit olivat vähän tylsiä. Siksi valitsin kiekkoilun. Isä tuki kyllä jääkiekkouran valinnassa. Joka pelin jälkeen soittelen isäni kanssa. Hän käy katsomossa suurimman osan kotipeleistämme Kalevankankaalla.

Isäsi muuten teki jalkapalloilun 271 pääsarjaottelussa topparina 16 maalia. Ajattelitko yltää joskus samaan maalimäärään?

– Se on paljon sellaiselle topparille, mitä olen hänen pelityylistään kuullut. Tietääkseni hän sai ampua kapteenina aika paljon maaleja rankkareista. Yritetään hoitaa homma niin, että voisi sanoa pojasta polven parantuneen.

Kerro jotain ensimmäisestä liigaottelustasi KalPassa kevään 2009 pudotuspeleissä?

– Se oli pojalle suuri hetki. Se oli HPK:ta vastaan. Toni Mäkiaho ratkaisi ottelun jatkoajalla. Ratkesikohan siinä välieräpaikkamme? Siinä oli semmonen homma, että A-junnujen kausi oli jo päättynyt. Rissasen Rasmuksen ja Pakarisen Iiron kanssa oltiin käyty jäällä. Virran Pekka tuli A-poikien koppiin ja käski laittamaan paperit kuntoon toimistolla, vakuutukset ja muut. Olisikohan tullut Alastalon Juha silloin kipeäksi. Siksi nousin seiskapakiksi. Silloin oli pöytäkirjassa yksi pelaaja enemmän kuin nykyisin. Niko Mikkola oli ylimääräinen hyökkääjä, sen kanssa alkulämmössä syöteltiin. Mitalin sain. Se on kotona jossain kaapin pohjalla, ei ole esillä. Mukana on kuitenkin matkassani kulkenut.

Pelasit Mestistä yhteensä viisi kautta Kajaanissa, Joensuussa, Savonlinnassa ja uudelleen vielä parin talven ajan Kajaanissa ennen todellista liigadebyyttiäsi. Tuliko välillä jo mieleen hankkia toinen ammatti?

– Ei kyllä tullut. En ole oikein missään vaiheessa opiskellut. Kun on tarpeeksi luupää, jaksaa uskoa. Halusin katsoa tämän kortin loppuun asti.

Mitkä ovat vahvuutesi kaukalossa?

– Varmasti puolustus- ja alivoimapelaaminen.

Entä kaukalon ulkopuolella?

– Yritän tsempata kopissa ja aitiossa, jos sitä vahvuudeksi pystyy kutsumaan. On tullut aina luonnostaan olla äänessä.

Millaisia rutiineja sinulla on pelipäivänä?

– Paljon on kaikennäköistä pientä matkan varrella tarttunut. Alkulämmöt tulee tehtyä hyvin täsmällisesti. Joka peliä ennen kaksi tuntia ennen matsia syön tietynlaisen maitorahkan. Valion pehmeä rasvaton maitorahka tulee syötyä joka kerta.

Pehmeä rasvaton maitorahka!?

– Joo, luin juuri tästä, Ostin iltapalaksi hotellille samanlaisen. Siinä oli pitkään monelle joukkuekaverille ihmettelemistä. Pukukopissa teippaan polvisuojat, otan pienen palan teippiä suuhun ja sylkäisen sen kaukaloon mennessä roskikseen. Jätetään tällä erää listaus tähän, ettei vastaamiseen mene koko päivää.

Joukkuekaverisi eivät kuulemma voi ymmärtää pohjatonta innostustasi jääkiekkoiluun. Kauanko ajattelit sen säilyttää?

– Mistäs tällaista tietoa tulee? Toivottavasti liekki palaa pitkään ja mieluummin vain yltyy entisestään.

Mitä eroa on Hyssyllä ja Hyyrellä?

– Hyyre on jalkapalloilun puolelta. Isänin serkku Markku Hyvärinen taisi tehdä 16 maalia yhdellä kaudella jalkapalloliigassa ja muutenkin aika paljon enemmän maaleja. Hänen lempinimensä on Hyyre. Se on matkan varrella jäänyt muuten pois, mutta pidän sitä sähköpostiosoitteessani. Olin Kuopiossa lapsuudessani Vili, mutta Jokipojissa oli myös Halosen Ville, joten siellä tulin ekan kerran kutsutuksi nimellä Hyssy. Raumalla Ahosen Rony rupesi enemmän viljelemään Hysseä. Nestori Lähde oli oppinut sen Raumalta. Kun Hämäläisen Ville kävi Jukureissa, piti minulle saada täälläkin joku muu lempinimi kuin Vili.

Väittävät, että Lukon kaudella 2015–16 kävit talven aikana Kuopiossa kerran tai kaksi tyttöystäväsi luona. Vieläkö olette yhdessä?

– Kyllä ollaan edelleen. Tyttöystäväni uhrautui ja ajeli Raumalle useammin.

Mistä seuraavaksi haaveilet jääkiekkoilijana?

– Mahdollisimman pitkästä urasta, että tätä saisi pelata mahdollisimman pitkään. Hienoa olisi kannua nostella jossain. Voittamista en ole urallani kokenut. Se poikien MM-mitalikin USA:n kisoista oli pronssinen.

Missä siis pelaat ensi kaudella?

– Siihen ei minulla ole kommentoitavaa. Seurat aikanaan tiedottavat, kun tiedotettavaa on.

Kenen Jukurien pelaajan jutuissa on eniten kestämistä?

– Suhosen Teemun. Hän on Neulamäen suunnalta samoilta ulkojäiltä. Ne puujalkavitsit on jo kuultu. Muutenkin tulee välillä aika väsynyttä juttua.

Oletko saanut valita kämppäkaverisi vieraspelireissuille?

– Joukkueenjohtaja Hakkaraisen Mikko antoi tuon Rajaniemen Samin. Minulla ei ainakaan ole valittamista. Se ei kuorsaa. Meidän huoneessa ei hirveästi ennen peliä jutella. Musiikit korvilla ollaan. Tarvittaessa pystyn kuuntelemaan ”Rajun” musiikkivalintoja.

Ovatko mikkeliläiset savolaisia?

– Kyllä ne on nekin. Ihan siinä kuin kuopiolaisetkin. Kuopiossa mennään vähän levveemmällä Savolla, vähemmällä Helsingin vaikutuksella.

Kuinka lähellä tilastokärkeä tiesit olevasi eniten otteluita ilman tehtyä maalia pelanneiden liigakiekkoilijoiden listalla?

– Tiesin Matti Hanan pelanneen jotain 160 peliä ilman maalia. Kärppien Mikko Niemelällä taisi mennä jotain 120 peliä ennen ensimmäistä maaliaan. Joukkuekaverini Jaatisen Antti sanoi syksyllä, että sillä meni pikkuista vaille 110 peliä, joten pakkohan se maali oli jo tehdä. Tilastoja on välillä yritetty pukukopissa muistella. Olen ollut keskustelussa mukana. Kyllähän jokainen pienenä poikana haaveilee maalinteosta.

Eniten SM-liigan runkosarjan otteluita ilman tehtyä maalia (lihavoituna aktiivipelaajat):

161 Matti Hana SaiPa, Pelicans

108 Ville Piekkola Kärpät, Lukko

105 Timo Lukkarinen Lukko

101 Jyrki Pönkkä Lukko

97 Antti Weckström SaiPa

91 Juuso Walli Ässät

64 Jere Rouhiainen Tappara, HPK, KooKoo

59 Joel Sund JYP