Emma Terho Jari Kurrin ja Saku Koivun jalanjäljissä – äänivyöryllä KOK:n urheilijavaliokuntaan

Viime kisoissa vielä jäällä. KOK:n urheilijakomissioon äänestetty Emma Terho tarjosi Sotshin kisoissa kovuutta Ruotsin Cecilia Österbergille. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Emma Terho toi yhden pörheän lisäsulan kovassa kurssissa olevan suomalaisen naiskiekkoilun hattuun. 

Viidet olympiakisat pelannut Terho valittiin suurimmalla äänimäärällä Kansainvälisen olympiakomitean urheilijavaliokuntaan, kun sitä täydennettiin Pyeongchangin olympiakisojen yhteydessä uusilla jäsenillä. 

Suomalaisista jääkiekkoilijoista urheilijakomissioon ovat aikaisemmin kuuluneet Jari Kurri (2002–06) ja Saku Koivu (2006–14).

Urheilijakomissiossa on kaikkiaan kaksitoista jäsentä, joista kahdeksan edustaa kesä- ja neljä talvilajeja. Jokaisissa kesäkisoissa valitaan neljä ja talvikisoissa kaksi jäsentä, joiden toimikausi on kahdeksan vuotta.

Jäsenen on täytynyt olla mukana joko senhetkisissä tai neljän vuoden takaisissa kisoissa, ja valinnat suorittavat olympiakisoihin osallistuvat urheilijat. Jääkiekkoilija Emma Terho oli mukana Sotšissa, joten hän täytti kriteerit. Toisena jäsenenä komissioon valittiin yhdysvaltalainen maastohiihdon olympiavoittaja Kikkan Randall.

Yhdysvaltalaiselle viimeksi kulunut vuorokausi on ollut ikimuistoinen. Randall juhli juuri keskiviikkona parisprintin olympiakultaa.
 

Terho pelasi viidet olympiakisat ja saavutti kaksi pronssimitalia. Naganon kisoissa hänestä tuli Suomen kaikkien aikojen nuorin olympiamitalisti. Tuolloin tyttönimellään Laaksonen tunnettu pelaaja oli noin 16 vuoden ja kahden kuukauden ikäinen.

Terho edusti seurajoukkuetasolla Espoo Bluesia, Ohion yliopistoa sekä venäläistä SKIF Nižni Novgorodia. Peliuran jälkeen sekä sen jälkeen Terho on ansioitunut useissa järjestötehtävissä.

Terhosta tulee tällä erää KOK:n toinen suomalaisjäsen vuonna 2016 varsinaiseksi jäseneksi valitun Sari Essayahin ohella.