Elias Ulander kuuluu HIFK:n tulevaisuuden puolustajiin

Elias Ulander syksyn Tampere Cupissa. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Juuri tällaisia puolustajia liigajoukkueet tarvitsevat. Elias Ulander on tarpeeksi taitava ja hyvä, mutta ei ole liian taitava ja hyvä. Hän pelannee vielä pitkään HIFK:ssa.

Tietysti on mukavaa, että Miro Heiskanen pelaa joukkueessa. Mutta ei hänestä pitkään ole pelillisesti iloa HIFK:lle. Hän on ensi kaudella Teksasissa ja palaa HIFK:hon joskus vuoden 2030 tienoilla. Tosin NHL:n seuraavan työsulun aikana Heiskanen pelaa osan kautta Helsingissä. Tietenkin hänestä on muuten paljon iloa HIFK:lle.

Mutta pelillisesti Elias Ulanderista on HIFK:lle sitä moneksi kaudeksi. Niin taustat kuin tulokaskausi ovat osoittaneet sen. Hän voitti viime kaudella Reijo Ruotsalainen -palkinnon A-nuorten SM-liigan parhaana puolustajana ja on tällä kaudella kuudentena HIFK:n plusmiinuksessa saldolla 8–1, vaikka on pelannut vain 20 ottelua ja ne aikakeskiarvolla 10:06.

Pistesaldo on vielä 0+0, mutta kaukana ei ollut eilen liigauran avausmaali. Kova siniviivalaukaus viuhahti Sportin maaliin, mutta Lennart Petrellin luistin oli hiukan maalivahdin alueella, eikä maalia hyväksytty.

Voittaessaan tuon puolustajapalkinnon Ulander takoi tehot 8+30. Vielä Liigassa ei ole noita tehoja nähty, mutta viimeistään ensi kaudella nähdään.

– Paikkoja tulee vähemmän kuin junnusarjoissa. Puolustus on kurinalaisempaa, eikä tule niin paljon ylivoimahyökkäyksiä. Pisteet tulevat, kun ovat tullakseen, hän sanoi.

Näin tietysti onkin. Ensin pitää hankkia pelipaikka ja sitten vasta voi odottaa tuloksia.

– Alku oli hankalaa, mutta nyt olen päässyt hyvin liigarytmiin kiinni ja oppinut peliä yhä enemmän. Oli vaikea päästä kokoonpanoon. Mutta sain mahdollisuuden hiukan onnenkin kautta. Se tuotti hedelmän, nyt menee hyvin.

Tuo onni tarkoitti loukkaantumissumaa, joka HIFK:n puolustusta on koetellut. Ulander oli lähtökohtaisesti vasta 11. puolustaja, mutta oli eilen jo ykkösparissa. Tosin HIFK pelasi seitsemällä puolustajalla, joista Ville Varakas, Miihkali Teppo ja Markus Kankaanperä urakoivat. ”Ullen” peliaika oli 14:42.

Välillä hän on pelannut myös A-nuorissa, joissa tehot ovat olleet 5+12 17:ssa ottelussa, joten tahti on ollut piste per peli.

Tuo hämmentävän hyvä plusmiinus rakentui pitkälle marraskuussa, jonka hän pelasi +8. Huippu oli HPK-ottelu Hämeenlinnassa, jolloin hän oli +3 HIFK:n voittaessa 3–1. Ainoa miinus tuli joulukuussa kotona Pelicansia vastaan.

Kaverit tekevät maaleja, kun olen kentällä

– Kaverit tekevät maaleja, kun olen kentällä, oli ensimmäinen selitys, mutta se ei ollut tarkennuksitta hyväksyttävissä.

– Yritän itse luoda paikkoja omille ja puolustuspäässä ottaa oman jätkän tiukasti, ettei pääse tekemään maaleja. Ei se [hyvä plusmiinus] ihan sattumaa ole, mutta fakta on se, että jätkät ovat tehneet maaleja. Itse en ole tehnyt pisteitä.

Ok, hyväksytään. Mutta viimeistään ensi kaudella niitä tulee varmasti. Ulanderilla on HIFK:n kanssa kolmen vuoden sopimus mallia 2+1, jossa HIFK:lla on kahden vuoden jälkeen optio. Nyt on siis menossa tuon sopimuksen ensimmäinen vuosi.

– Sopimus on vain bonus. Jatkan työntekemistä kuin aikaisemmin. Pelipaikka ja peliaika eivät tule ilmaiseksi. Tavoittelen paikkaa pelaavassa kokoonpanossa, vastuuta ja peliaikaa. Ei niin, että olisi pakko olla ykkösparissa. Kehitän vain peliäni. Katsotaan sitten, onko IFK:lla tarvetta minusta. Toivottavasti on, täällä on kiva olla ja kaikki on hyvin organisoitu. Valmennusjohto on hyvä, vaatii paljon ja antaa mahdollisuuksia.

Selvää on, että Ulanderin aika on vasta myöhemmin ja kaiken tuon työn jälkeen. Ensi kaudella vastuu lienee jo suuri. Nykyjoukkueesta ”Ullen” lisäksi myös Varakkaalla ja Joe Finleyllä on sopimus ensi kaudesta. Myös Teppo lienee varma jatkaja. Hän on erinomaisesti kehittynyt tällä kaudella monipuoliseksi puolustajaksi. Myös Oliwer Kaski on kehittynyt hienosti. Ylivoimapelin puolustaja tarvitaan aina. Teemu Eronen lienee vahvoilla ennen kuin Ulander on valmis tuolle paikalle.

– En ole miettinyt tulevaisuutta. Meillä on puolustuksessa hyvä sekoitus kokemusta, fyysisyyttä, jalkoja ja taitoa.

Junioreissa Ulander oli voittamassa C-nuorten pronssia ja B-nuorten hopeaa. Pisteitä hän on aina takonut, mikä ei oikeastaan edes ole odottamatonta, sillä hän aloitti hyökkääjänä.

Olin hyökkääjänä väärään aikaan väärässä paikassa.

– C2ikäluokan valmentaja sanoi, etteivät kykyni riitä hyökkäykseen. Olin väärään aikaan väärässä paikassa. Alkuun oli vähän hankaluuksia puolustuspäässä, mutta siihen tottui nopeasti.

Herttoniemestä kotoisin oleva Ulander aloitti HJK:n kiekkokoulussa, mutta siirtyi koulun kolmannella luokalla HIFK:hon, kun yksi koulukaverikin teki niin. Hän on kirjoittanut Mäkelänrinteen lukiosta, mutta nyt on aika jääkiekolle. Hän sanoi opiskelujen aika tulevan myöhemmin.

Eikä hän ole mitään sukua palloilujen monitoimipuuhaja ”Teukka” Ulanderille.