Ekeståhl Jonsson: "Ylivoima pitää saada hereille"

Lukas Ekeståhl Jonsson myöntää TPS:n pelin takkuilun, vaikka Jukurit kaatuikin. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS onnistui louhimaan kotikentällään 2–1-jatkoaikavoiton Jukureista torstai-iltana, mutta turkulaisten peliesitys ei tälläkään kertaa ollut lennokkaimmasta päästä.

Viidestä viime pelistään TPS on voittanut vain yhden varsinaisella peliajalla eikä ole päässyt pelillisesti sille tasolle, mitä joukkue yrittää vaalia. Runkopakiksi TPS-miehistössä noussut Lucas Ekeståhl Jonsson myönsikin, ettei viime pelien suoritustaso tyydytä TPS-leirissä.

–En oikein tiedä, miksi peli on nyt niin tahmeaa. Vuodenvaihteen aikoihin olimme todella hyviä. Onneksi meillä on vahva joukkue ja taitavia pelaajia, jotka voivat ratkaista minkä tahansa ottelun, mutta osaamme ehdottomasti pelata paremmin, ruotsalainen myönsi Jukurit-voiton jälkeen.

–Jukurit taisteli tänään hyvin koko illan. He saivat paljon ylivoimaa, ja suoraan sanottuna hyvä alivoima pelasti meidät tänään.

Ylivoimamahdollisuuksia tarjoutui toki ihan yhtä paljon TPS:llekin. Jukurit otti TPS:n tavoin neljä kaksi minuuttista. Niiden lisäksi Tepsille tarjottiin kolmea pistettä hopeatarjottimella varsinaisen peliajan lopussa, kun Ilmari Pitkänen huitaisi mailallaan Jasper Lindsteniä kasvoihin ja TPS sai viiden minuutin ylivoiman vain kuusi minuuttia ennen loppua.

Silläkin kertaa TPS-ylivoima veti kuitenkin vesiperän. Tehokas ylivoima on yksi suurimmista syistä TPS:n tehokkuuteen ja sarjasijoitukseen, mutta viime peleissä pakkopelikin on takkuillut. Viidessä viime pelissään TPS ei ole onnistunut ylivoimalla kertaakaan.

–Ylivoima on tällä hetkellä jäässä. Emme tee maaleja emmekä oikeastaan muutenkaan luo hyviä tilanteita viidellä neljää vastaan. On ihan selvä asia, että sen pitää parantua.

–Todennäköisesti ylivoiman kanssa pitää palata perusasioihin. Meidän pitäisi pelata yksinkertaisemmin, antaa helppoja syöttöjä ja ampua kiekkoja maalia kohti. Kun se pohjatyö saataisiin kuntoon, ylivoiman saisi hyvin palautettua raiteilleen, Ekeståh Jonsson arvioi.

Omaan kauteensa 21-vuotias uumajalainen on hyvin tyytyväinen. Viime kaudella Allsvenskanin Björklövenissä hyvät tehot tehnyt kiekollinen pakki on onnistunut omasta mielestään jopa paremmin kuin osasi odottaa.

–Tänään kiekollinen pelini oli tosin todella huonoa. Emme olleet lainkaan kavereita kiekon kanssa, Ekeståhl Jonsson sadatteli.

–Yleisesti ottaen olen kuitenkin nauttinut ajastani TPS:ssä. Itse asiassa kausi on omalta osaltani mennyt paremmin kuin osasin odottaakaan. En tosin Suomeen tullessani osannutkaan odottaa juuri mitään, mutta olen kehittynyt viime vuodesta selvästi.

–TPS:n kilpailutilanne on tällä hetkellä hieno. Meillä on kahdeksan pakkia, joista kuka vain voi pelata ilman mitään ongelmia. Minulle se sopii oikein hyvin. Olen tottunut kilpailemaan, ja tällainen tilanne pakottaa parantamaan omaa peliä joka päivä.

–Liigassa pelataan tällä hetkellä vauhdikasta ja värikästä lätkää. Taso on selvästi parempi kuin Allsvenskanissa. Ennen kaikkea tämä on tasaisempi liiga, jossa kuka vain voi voittaa kenet tahansa. Pelaajat ovat laadukkaampia kuin Allsvenskanissa.

Ekeståhl-Jonsson kertoo viihtyvänsä Turussa muutenkin kuin jäällä. Turkuun tullessaan puolustaja tunsi ennestään samalla ovenavauksella TPS:ään tulleen Erik Nyströmin. Tämän syksyinen siirto AIK:hon harmitti maanmiestä, mutta muuten elo Aurajoen rannoilla maistuu Ekeståhl Jonssonille.

–Vietimme tottakai paljon aikaa Erikin kanssa, asuimmekin samassa talossa. Harmi, että hän lähti, mutta sellaista jääkiekko on.

–Petrus Palmu ja Rasmus Tirronen asuvat lähellä minua, ja heidän kanssaan tulee vietettyä kohtalaisen paljon aikaa. Rasmus puhuu ruotsiakin. Itsekin olen oppinut muutaman sanan suomea, Ekeståhl Jonsson virnistää.