Ei tiukkaa analyysiä, vaan vahvaa viihdettä - Telia ei lähde tekemään kiekkolähetyksissään journalismia

Telia puhuu omassa viestinnässään jääkiekkolähetysten viihteellisyydestä. Liigan televisio-oikeudet hankkineen operaattorin jääkiekkotoimintojen vetäjä Olli-Pekka Takanen painottaa, ettei Telia ole tekemässä journalismia. Kuva: Juha Sinisalo

Koomikko Sami Hedberg ja tunnettu kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt jakoivat vahvasti mielipiteitä Discoveryn olympialähetyksissä.

He toivat mukaan erilaisen, viihteellisemän kulman.

Samaa termiä viljelee myös Telia, joka hankki kuudeksi vuodeksi televisiointioikeudet kotimaiseen liigajääkiekkoon.

Operaattorijätti lupaa, että suomalainen jääkiekko näyttää ensi syksystä lähtien roimasti viihteellisemmältä ja raikkaammalta.

– Lähetysten sisältöpuoli viedään pelkästä asiantuntevuudesta viihteellisyyteen päin, ilmoittaa Olli-Pekka Takanen, joka vastaa Telian jääkiekkotoiminnasta tittelillä Head of Hockey.

Hän linjaa, ettei Telia ole tekemässä journalismia vaan vahvaa viihdettä.

– Se tarkoittaa uusia kasvoja, viihteellisempää otetta – kuitenkaan unohtamatta sporttiuskottavuutta, Takanen kuvailee.

Liigalähetysten tuotannosta vastaa Oskari Saaren vetämä Moskito Television, joka tuottaa tälläkin kaudella liigalähetyksiä Sanomalle.

Uusi sisällöntuotantosopimus julkaistiin keskiviikkona. Omassa viestinnässään Telia hehkutti, miten lähetykset viedään nyt täysin uudelle tasolle.

Miten se on mahdollista, jos lähetyksiä tekevät samat ihmiset?

– Samat ihmiset voivat uudistua, mutta tulemme myös muuttamaan ihmisiä, Takanen vastaa.

– Haluamme olla raikkaampia ja elämyksellisempiä kuin ennen. Haluamme viedä lähetyksiä elämyksellisempään suuntaan. Haluamme tehdä enemmän tarinoita kuin tällä hetkellä.

Televisiotuotannon Telialle tekee Streamteam Nordic, joka sekin on liigalähetyksistä vanha tuttu.

– Vanhasta ei jää jäljelle mitään, Takanen ilmoittaa.

Liigan uuden televisiosopimuksen radikaalein uudistus on tilannehuoneen rakentaminen.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mikäli Lukon päävalmentaja Pekka Virta haastaa ensi kaudella epäselvän maalitilanteen Äijänsuolla, otteluvalvoja ei ryhdy kelailemaan hidastuksia kuva kuvalta.

Siinä vaiheessa otetaan yhteys Pasilaan, Yleisradion entiseen päärakennukseen eli Isoon Pajaan.

– Toisin kuin nykyään, koko televisiotuotanto on etätuotantoa. Enää ei ole lähetysautoja, vaan kaikista otteluista tulee kuvayhteys suoraan Pasilaan, Takanen kertoo.

Jotta kaikki olisi mahdollista, Telia rakentaa uuden kuituverkon, joka kytkee 14 liigahallia Pasilaan.

Epäselviä tilanteita ei enää ensi kaudella tarkastella otteluvalvojien kuvaruuduilla, vaan yhteys otetaan suoraan Pasilaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tilannehuone on tuttu NHL-maailmasta ja Ruotsin pääsarjasta SHL:stä. Ruotsissa tilannehuoneessa tarkistetaan vain epäselviä maalitilanteita, NHL:ssä myös kyseenalaisia taklauksia ja muita kaukalon koiruuksia.

Suomen mallissa videotuomarit ovat samassa tilassa otteluiden televisiotuotannosta vastaavien kanssa.

Osa peleistä jopa selostetaan Helsingistä käsin.

– Selostusta tehdään sekä paikan päältä että Pasilasta. Aika runsaasti paikan päältä, sillä haluamme fiiliksen mukaan, Takanen toteaa.

Telian aikakausi suomalaisessa jääkiekossa alkaa elokuussa. Operaattorin tarkoituksena on näyttää 10–15 harjoituskauden ottelua.

Olli-Pekka Takanen ei halua vielä paljastaa, laukaistaanko kausi käyntiin Raumalla ja Pitsiturnauksessa.

Kuten ei myöskään sitä, nähdäänkö liigajääkiekkoa ensi kaudella ilmaiseksi Ylen kanavilla. Ylen, jonka tiloissa liigalähetykset tehdään.

– Erilaisia keskusteluja on käyty, ja varmasti jonkinlaista ilmaistarjontaa tulee. Enempää en ota kantaa.