Eeli Tolvanen: Olympiajoukkueessa monta maalintekijää

Vähän harvemmin nähty peliasu. Eeli Tolvanen oli viime kaudella Sioux City Musketeersin paras maalintekijä USHL:ssä.

Joskus elämä heittelee jopa kummallisella tavalla. Eeli Tolvasen piti oikeastaan pelata USA:ssa yliopistokiekkoa, mutta nyt hän onkin Suomen maajoukkueessa olympialaisissa.

Tolvanen sai Bluesin C- ja B-junioreissa monenlaisia saavutuksia ja kaikenlaisia palkintoja. Hän voitti pistepörssejä, teki entinen maaleja, valittiin parhaaksi hyökkääjäksi ja oli voittamassa kahta C-nuorten Suomen mestaruutta.

Hyvä tahti jatkui Pohjois-Amerikassa USHL-liigassa, mutta sitten tapahtui kaksi käänteentekevää asiaa: yliopistokelpoisuus siirtyi ja NHL päätti olla pitämättä olympiataukoa.

– Nyt varmaan voisin jo pelata yliopistossa, mutta en nähnyt mitään järkeä pelata vielä puolta vuotta USHL:ssä. Niin oli helppo valita KHL ja Jokerit. Se on maailman toiseksi paras sarja, ja samalla pääsi pyörimään tutuissa ympyröissä.

Jokereissa maaliverkot heiluivat etenkin kauden alkupuolella ja samalla tuli myös kutsu A-maajoukkueeseen. Karjala-turnauksessa hän teki pari maalia ja nousi vakavaksi olympiaehdokkaaksi.

– Vuosi sitten olympialaiset eivät edes käyneet mielessä. Silloin mietin lähinnä Boston Collegea. On huikea fiilis, että pääsi olympialaisiin. Vähän tuurillakin on mukana, kun NHL jäi pois, hän sanoi juuri ennen Etelä-Koreaan lähtöä.

Maajoukkueet eivät ole Tolvaselle outoja. Vajaat pari vuotta sitten hän oli voittamassa alle 18-vuotiaiden MM-kultaa ollen paras maalitekijä yhdessä amerikkalaisten Kailer Yamamoton ja Joey Andersonin kanssa. Tällä kaudella U20-MM-kisat eivät kuitenkaan menneet hyvin. Jopa väsymystä epäiltiin, kun Tolvanen teki vain yhden maalin.

– Pelejä on ollut paljon, mutta ei paina ainakaan toistaiseksi. Kaikille tulee vaikeampiakin hetkiä, eikä aina mene, kuin haluaa. Vastustajakin oppii, mutta jos minua vartioidaan, niin silloin jää muille enemmän tilaa. Mutta en näe, että syy olisi väsymys., hän sanoi.

Olympiapeleissä Tolvanen tuskin on ensimmäinen vastustajien ”merkkaama” pelaaja.

– Meillä on paljon hyviä maalintekijöitä. Pelaan omilla vahvuuksillani ja nautin pelaamisesta. Iso vastuu maaleista ei ole mielessäni. Tietysti lisäboostia tulee, jos pääsen näyttämään, että nuoria pelaajia on tulossa.

Karjalassa hän pelasi Petri Kontiolan ketjussa. Jukka Peltola oli toisella laidalla. Eli ketjussa oli peliä tekevä keskushyökkääjä, maalitykki ja tunnollinen yleispelaaja. Se on yksi mahdollinen ketju myös olympiapeleissä.

– Karjala meni meiltä hyvin. Se oli tärkeä turnaus itsellekin. Pystyi pelaamaan topäijien kanssa.

Ketju olikin koossa sunnuntain harjoitusottelussa Tšekkiä vastaan.

– Tästä tulee varmaan erilainen tapahtuma, kun muut lajit pyörivät ja pääsee ehkä välillä eroon lätkästä. Lumilautailua voisi olla makeeta seurata.