Dufva olympiakisoihin TUL-aikaisen ystävyyden pohjalta

Kärppien vastuuvalmentaja Mikko Manner matkaa olympialaisiin apuvalmentajaksi, mutta niin lähtee Jukurien Risto Dufvakin. Sloveniaa kisoissa käskyttävä Kari Savolainen, 62, houkutteli Dufvan, 54, apuvalmentajakseen.

Jukurien Risto Dufva vaihtoi tiistaina väriä. Seuraavat kaksi ja puoli viikkoa hän on Slovenian mies. Kuva: Pasi Peltola

Savolainen ja Dufva lensivät kisapaikalle jo tiistaina. Leijonat lähtee matkaan keskiviikkona.

Dufva pelasi aikanaan niin junioreissa kuin aikuistasollakin Työväen Urheiluliittoon kuuluneen jyväskyläläisseura Diskoksen maalivahtina. Jyväskylässä kun kilpailu pelipaikoista oli aika kovaa.

Ensimmäisen liigatason valmennuspestinsä Dufva sai JYPin maalivahtivalmentajana 1990-alussa, jolloin JYPissä käskytti Hannu Aravirta apuvalmentajanaan Savolainen.

Dufva on ollut olympiakisoissa kahdesti Suomen apuvalmentajana. Molemmilla kerroilla Leijonat pinnisti mitaleille. Dufvalla on kuitenkin palkintokokoelmassaan vain yksi olympiamitali.

Pukevatko vihreä ja valkoinen sinua paremmin kuin sininen ja keltainen, Risto Dufva?

– Sehän on täysin ajoituskysymys. Minkä ryhmän asialla ollaan, se ratkaisee. Kotioloissa sininen ja keltainen pukevat paremmin.

Mikä saa liigatason vastuuvalmentajan lähtemään Slovenian kaltaisen joukkueen apuvalmentajaksi olympialaisiin?

– Ystävyys! Kari Savolaisen kanssa olemme olleet samoissa kinkereissä muun muassa TUL:n talvipäivillä ja liittojuhlillakin joskus 1980-luvulla, nuorten MM-kisoissa (Kanadan Halifaxissa 2003) ja SM-liigan finaaleissa (JYPissä 1992).

Onko olympialaiset valmentajalle työtä vai juhlaa?

– Sanoisin, että työn juhlaa. Kokemuksenahan se atmosfääri, missä toimitaan, on täysin poikkeuksellinen. Oli laji mikä tahansa, se ei sinänsä muutu lajikohtaisista MM-kisoista. Maakirjo kisoissa on laajempi, koska paikalla on myös muiden lajien edustajia.

Harmittaako, että NHL-pelaajat ovat poissa kisoista?

– Ei se minua harmita. Lajin takia olisi hyvä, että he olisivat mukana. Syyhän on raha, jonka takia he eivät siellä ole. Isossa kuvassa se on aika huono syy. On jotenkin harmi, että maailma on mennyt tämmöiseksi. (Pierre de) Coubertinista ollaan aika kaukana.

Miten Slovenia voi kisoissa yleensäkään pelata, onhan maassa alle 200 rekisteröityä jääkiekkoilijaa?

– Karsintajärjestelmän kautta kisoihin pääsi 11 parasta kiekkomaata plus Etelä-Korea. Slovenian lohkossa pelasivat Puola, Tanska ja Valko-Venäjä. Vain voittaja pääsi kisoihin. Sehän oli aikamoinen spektaakkeli, koska turnaus päättyi Minskissä kotijoukkue Valko-Venäjän ja Slovenian peliin, jonka voittaja saisi kisareissun. Slovenia voitti rangaistuslaukauskilpailun vähän yli 15000 valkovenäläisfanin harmiksi.

Mikä olisi Slovenian mestaruus kisoissa?

– Viime kisojen seitsemäs sija eli neljännesvälieristä jatkoon meneminen.

Vaikka joukkue venyisi kolmen parhaan joukkoon, teille valmentajille ei taitaisi olla mitalia luvassa?

– Se on totta. Olympialaisissa jääkiekonkaan valmentajia ei palkita mitaleilla. Torinosta (2006) en saanut mitalia, mutta Vancouverin (2010) mitalin Suomen jääkiekkoliitto järjesti meille valmentajille jälkeenpäin.

Etkö ole huolissasi Jukurien pärjäämisestä, kun olet poissa? Tai jos pärjäävät oikeinkin hyvin, eikö silloinkin pitäisi olla huolissaan?

– Noh, jos homma perustuisi päävalmentajan paikalla olemiseen, ei homma perustuisi mielestäni mihinkään. Eihän SM-liigajoukkueen menestys yksittäisissä otteluissa voi perustua päävalmentajaan, jos hommat on hoidettu oikein. Jos joukkue voittaa kaikki pelinsä kisojen aikana, ei sekään perustu siihen, että olen poissa. Asiat tehdään arjessa. Varmasti tulee kisojen aikana sekä voittoja että tappioita.

Mikä Jukurien syksyssä meni pieleen?

– Pistekertymä oli se, missä voittojen vähyys konkretisoitui. Tällä kaudella meillä on käytännössä 20 maalin tappiota. Huomioin siis pelit, joissa esimerkiksi on tehty viimeinen maali tyhjiin. Emme saaneet aluksi peliä toimimaan, ei joukkuetasolla eikä yksilöinäkään. Totuus on se, että tuloksenteko hyökkäyspäässä ei antanut aihetta pistetilin kerryttämiseen.