Doping-asiantuntija IS:lle: Ei sallittu millään annoskoolla

SM-liigassakin pelanneen Slovenian Ziga Jeglicin dopingtapaus on olympiakisojen kolmas käry.

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS ilmoitti, että Slovenian jääkiekkomaajoukkueen 29-vuotiaan hyökkääjän pelaaja näytteestä löytyi fenoterolia ja hänet on suljettu kisoista.

Fenoteroli on nopeavaikutteinen astmalääke.

– Kyseistä ainetta käytetään yleensä astman hoitoon avaamaan keuhkoputkia. Se ei ole sallittu (olympiaurheilijoille) millään annoskoolla. Fenoterolille ei ole pystytty määrittelemään raja-arvoja, Suomen urheilun eettisen keskuksen lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala kertoo Ilta-Sanomissa.

Fenoteroli on vastaavankaltainen astmalääke kuin hiihtopuolella kohujen keskiöön usein noussut salbutamoli.

– Se on ero, että salbutamolia voidaan käyttää tiettynä annoskokoina ilman erivapauksia. Urheilija voisi käyttää myös fenoterolia astmaoireisiin, jos hänellä olisi siihen lupa etukäteen. Ilmeisesti tässä tapauksessa sellaista ei ollut haettu, Rauhala sanoo IS:lle.

Rauhalan mukaan suurillakin annoksilla fenoterolia voi saavuttaa lähinnä hetkellistä etua.

– Urheilija voi saavuttaa marginaalista lisähyötyä esimerkiksi energiaominaisuuksiinsa. Esimerkiksi pyöräilyssä se voi olla muutamia sekunteja, hän havainnollisti.

– Fenoteroli näkyy elimistössä tänään, jos sitä on ottanut eilen. Yleisellä tasolla kyse on aina myös yksilöllisistä variaatioista ja annosten määrästä.

Jeglic pelasi olympialaisissa kolme ottelua ja teki niissä yhden maalin.

Slovenia kohtaa tiistain ottelussaan Norjan. Kahden erän jälkeen Slovenia johtaa ottelua 1–0, maalintekijänä on ollut Jan Urbas. Norja tuli päätöserässä kuitenkin takaa tasoihin ja jatkoajalla ohi. Ratkaisuosuman teki ajassa 63.06 jatkoajalla Tapparasta tuttu Alexander Bonsaksen.