Dave King Kanadan MM-kisojen valmennusryhmässä

Vanha tuttu Dave King on vastassa, kun Suomi kohtaa Kanadan MM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussa Pariisissa toukokuun puolivälissä. King on yksi Jon Cooperin apulaisvalmentajista. Muut ovat Gerard Gallant ja Dave Hakstol.

King on tehnyt todella pitkän uran Kanadan maajoukkueessa kansainvälisissä turnauksissa, kun oli 1980-luvun alkupuolelta lähtien lähes kymmenen vuotta maajoukkueessa. Joukkue koottiin MM-kisoihin NHL-pelaajista, mutta lähinnä olympialaisia ajatellen Kanadalla oli myös jatkuvasti koossa ollut toinen joukkue, ja juuri sen kautta King tuli tutuksi myös suomalaisille. Erityisen hyvin hänet muistetaan vuoden 1988 Calgaryn olympialaisista. Niissä Suomi otti ensimmäisen arvokisamitalinsa, kun oli toinen. Kingin Kanada oli yksi päävastustajista.

Hänen valintansa MM-joukkueeseen nyt oli aikamoinen yllätys, mutta päävastuu kuuluu NHL-valmentajille. Päävastuu on Cooperin, joka muuten on Tampa Bayn päävalmentaja. Syksyn World Cupissa hän oli yksi Pohjois-Amerikan joukkueen apulaisvalmentajista. Sama rooli oli myös Gallantilla, joka on ollut 13 kautta NHL:ssä seuroinaan Columbus, New York Islanders, Montreal ja Florida. Hakstol on Philadelphian päävalmentaja.

Pohjoisamerikkalaiseen tyyliin MM-joukkueen valmentajat nimetään aina vuosittain niistä, jotka ovat käytettävissä. Kanadassa vastuu valinnoista kuuluu managereille, joilla on sikäläisesti arvioiden melkoinen kokemus MM-kisoista maalivahteina. GM on Philadelphian Ron Hextall ja apulaismanagerina toimii Montrealin Sean Burke.

Myös USA on tehnyt valmentajaratkaisunsa. Päävalmentajana toimii Detroitin vastuuvalmentaja Jeff Blashill. Hän on aiemmin ollut erilaisissa USA:n maajoukkueissa niin maalivahti- kuin apulaisvalmentaja.

USA:lla on Kanadasta poikkeava valintatapa. Neuvottelukunta valitsee niin valmentajat kuin myöhemmin pelaajat. Tämä neuvottelukunta onkin todella nimekäs. Sen puheenjohtaja on USA Hockey -liitosta Jim Johannson ja jäsenet ovat Stan Bowman (Chicago Blackhawks), Dean Lombardi (USA Hockey), David Poile (Nashville Predators), Ray Shero (New Jersey Devils), Dale Tallon (Florida Panthers) ja Don Waddell (Carolina Hurricanes). Manageriryhmään kuuluvat myös Chris Drury (New York Rangers) ja Bill Guerin (Pittsburgh).