Boston Collegessa aloittava Aapeli Räsänen haluaa ammattilaisuran lisäksi yliopistotutkinnon

Aapeli Räsänen ehti kesällä viettää aikaansa myös kotikaupungin tutuissa maisemissa. Kuva: Miika Arponen
Aapeli Räsänen ehti kesällä viettää aikaansa myös kotikaupungin tutuissa maisemissa. Kuva: Miika Arponen

Pari viime vuotta ovat menneet hyökkääjälupaus Aapeli Räsäsellä hyvin vaihtelevissa tunnelmissa.

Ajanjaksolle mahtuu Tapparan junioriuran lopetus, alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruus, muutto Yhdysvaltoihin pelaamaan USHL-juniorisarjaa, täysin penkin alle menneet alle 20-vuotiaiden MM-kisat sekä nyt syksyllä yliopistouran aloitus Boston Collegessa.

Nuorella pelaajalla jokainen kausi on aina uran toistaiseksi tärkein. Räsäsen kohdalla valmistautuminen tämänkertaiseen toistaiseksi tärkeimpään kauteen on sujunut hyvin vaihtelevan kesän merkeissä.

- Peleissä meni keväällä aika pitkään, vasta toukokuun viimeisinä päivinä pääsin Suomeen. Mutta sen lisäksi aika paljon tuli reissattua. Ensin olin Oilersin development campilla, jonka jälkeen oli Summer Showcase -maajoukkueturnaus Plymouthissa. Atlanttikin tuli ylitettyä pariinkin kertaan edestakaisin. Väliajat olen yrittänyt tietenkin treenata mahdollisimman hyvin ja valmistautua tulevaan kauteen, Räsänen avaa kesän ohjelmaansa.

Kehityksen kannalta hyvän harjoituskauden saaminen olisi olennaista

- Vähän olen kerennyt myös ladata akkuja ja olla kavereiden kanssa, kun sitä ei talvella ehdi tekemään. Kyllähän tämä perustreenin kannalta oli vähän hankala kesä. Tietysti oli hienoa olla NHL-joukkueen mukana ja nähdä miten asioita hoidetaan siellä, ja maajoukkueen kanssa on aina kiva olla, mutta sitten sen treenin kanssa on joutunut soveltamaan.

Tavallisesti tämä olisi isohkokin ongelma 19-vuotiaalle pelaajalle, mutta yliopistoreitti antaa hieman muista poikkeavan aikataulunsa kanssa aika paljon anteeksi.

- Yliopistoreitti on siitä hyvä, että meillä on tässä kesän jälkeen syksyllä aika pitkä aika, ennen kuin pelit alkavat. Tässä ehtii saada pitkän treeniputken ennen sitä ja päästä hyvään kuntoon ennen kuin pelit alkavat, ja kehittää niitä tärkeitä ominaisuuksia.

Kauden aikana pelitahti on ammattilaissarjoissa tiivis, mutta viikonloppuun keskittyvät pelit auttavat ominaisuuksien kehittämisessä myös kauden aikana.

- NCAA:ssa pelataan oikeastaan vain viikonloppuisin. Siten alkuviikot pystyy treenaamaan kovaa ja tekemään kehittäviä fysiikkaharjoituksia. Ammattilaissarjoissa tai Kanadan junnusarjoissa pelataan paljon enemmän, niin varsinaiselle ominaisuuksien kehittämiselle ei jää niin paljon aikaa.

Arkipäivät eivät yliopistossa kuitenkaan luonnollisestikaan ole vain harjoittelua varten. Opiskelut on myös hoidettava kunnialla, tai kokoonpanoon ei ole asiaa.

- Olen aina ollut tavoitteellinen koulussakin, siksi tietysti tuli tämä reitti valittuakin, Räsänen sanoo.

- En usko, että koulu tuottaa hirveästi vaikeuksia. Pitää siihen tietenkin panostaa ja tehdä tehtäviä päivittäin, että pysyy kyydissä. Tavoitteena on joka tapauksessa saada tutkinto. Jos ei heti neljässä vuodessa, niin sitten tekee kesäisin tai netissä loppuun, jos kesken yliopiston lähtee ammattilaiseksi. Totta kai se vaatii hommia, mutta prioriteetti numero yksi on kuitenkin nyt jääkiekko.

Ylen nuorten maajoukkueturnausten yhteydessä tekemien haastattelujen myötä Räsäsestä on muodostunut suurelle yleisölle kuva älykkökiekkoilijasta. Kuinka korkealla tavoitteet arvosanojen suhteen ovat?

- Suomalainen koulutussysteemi on niin hyvä ja vahva, että kun on lukion käynyt ja saanut sieltä lakin päähän, niin sillä pötkii aika pitkälle jenkeissä.

- Boston College on tietenkin akateemisesti hyvä koulu, niin totta kai siellä joutuu hommia tekemään. Ei ehkä tarvitse sellainen hikipinko olla, että jokaisesta kurssista tarvitsisi saada A+, mutta tutkintoa lähdetään hakemaan. Olisihan sellaiset paperit kiva saada, että niitä kehtaisi jossain työhaastattelussa joskus sitten esitelläkin.

Monen urheilijan kohdalla yliopiston neljän vuoden urakka jää kesken, kun urheilu-ura vetää ammattilaispuolelle kesken koulutuksen. Millainen on Aapeli Räsäsen optimaalinen urakulku tulevaisuudessa?

- Best case scenario on se, että kolme vuotta yliopistoa, ja sitten sopimus Oilersiin. Ehkä voi joutua olemaan vuoden tai kaksi AHL:ssä, ja siitä pienin askelin ylöspäin. Kyllähän se tavoite ja toive sitten on, että pääsee NHL:ään ja pystyy pysymään siellä. Tietenkin uran tavoitteena on voittaa Stanley Cup ja olympiakultaa, mutta siihen pitää vielä tehdä paljon hommia.