Ässät on laittanut maineensa peliin tulevan pelaajahankinnan yhteydessä

Mike Hedden oli profiililtaan sopiva pelaaja Poriin kaudella 2014-2015, mutta erityisen onnistuneeksi hänen hankintansa ei kääntynyt. Kuva: Juhani Liuhala

Ässät julkaisi tämän viikon alussa Yhdessä Pidemmälle -projektin, minkä avulla kerätään kannattajilta ja sponsoreilta rahaa mahdolliseen vahvistukseen. Periaatteessa idea kuulostaa hyvältä, jopa idioottivarmalta. Tuore toimitusjohtaja Eeva Perttula apureineen on laskenut, että paikalliset kiekkofanit ja firmat löysäävät helposti kukkaron nyörejä, kunhan Ässät vain pyytää nätisti. Näinhän se on, mutta aivan ongelmaton projekti ei silti ole.

"Ässät on asettanut itsensä tilanteeseen, missä hankinta on käytännössä pakko tehdä"

Ässät on tehnyt vastaavan tempun muutaman kerran aikaisemminkin. Silloin vahvistusten nimet olivat kuitenkin kaikkien tiedossa. Kulttipuolustaja Matt Nickersoniin kerättiin pikaisella aikataululla tarvittava raha, sama tehtiin Jesse Joensuun kanssa. Jason Williams hankittiin myös Poriin NHL:n työsulun yhteydessä ainakin osittain lahjoitusten avulla. Näissä tilanteissa lahjoittajat tiesivät tarkkaan, mihin heidän euronsa tulevat sijoitetuksi. Nyt asia on toisin.

Ässät on asettanut itsensä tilanteeseen, missä hankinta on käytännössä pakko tehdä. Muuten kokonaisuus näyttää todella huonolta koko seuran kannalta. Sitä ei kukaan katsoisi hyvällä, jos sopivien pelaajien todettaisiin lipuneen hankintahaavien ohi. Löytyy markkinoilta ryhmää vahvistavaa nimeä tai ei, joku pelaaja Poriin on raahattava.

Lisäksi hankinnan on onnistuttava. Sekin kääntyy pahasti Ässiä vastaan, jos käsi ojossa pyydetyllä lisärahalla hankitaan floppi. Esimerkiksi voisi nostaa kaudella 2013-2014 Ässiin siirtyneen puolustaja Danny Groulxin. Tilastojen perusteella hankinta oli monen mielestä ok. Kiekollinen puolustaja, joka oli tehnyt AHL:ssa ja Venäjällä mukavia tehoja. Kaikki muuttui, kun herra nähtiin ensimmäisen kerran jäällä. Groulxin debyytti Raumalla Lukkoa vastaan on ottelu, mikä ei sen nähneiltä ihan helposti unohdu. Mikäli hänet olisi hankittu ylimääräisinä lahjoituksina poimitulla rahalla, olisivat lahjoittajat lyöneet päätään seinään. Porin ulkopuolella olisi ivallista naurua riittänyt.

Vuotta myöhemmin Ässät sijoitti lokakuun lopussa pelaajabudjetistaan mukavan siivun Mike Heddeniin, joka oli profiililtaan juuri toivottu pelaaja. Surkean loppurunkosarjan ja pudotuspelit pelannut kanadalainen olisi hänkin todennäköisesti jättänyt lahjoittajan suuhun happaman maun.

"Nelosketjun laituri ei ole sellainen kohde, miksi euroja on Ässien pankkitilille siirretty"

Sekään ei ole hyvä, jos seura saa Yhdessä Pidemmälle -projektilla kassaansa mukavan potin, mutta uusi pelaaja on profiililtaan alempien ketjujen pelaaja. Tukija tuntisi itsensä petetyksi. Mikäli annat ystävällesi rahaa joulukinkun ostoon, ja hän hankkii summalla kaksi nakkia, ei niitä mutustellessa paljoa naurattaisi. Nelosketjun laituri ei ole sellainen kohde, miksi euroja on Ässien pankkitilille siirretty.

Kaikki menee hyvin, jos tuleva hankinta kiskaisee Ässille tärkeitä maaleja, joiden avulla joukkue menestyy. Silloin ongelmia ei ole, vaan pikemminkin päinvastoin. Maine on kuitenkin ihan oikeasti pelissä. Urheilujohtaja Jari Korpisalon niskassa on normaalia enemmän paineita, koska jokainen lahjoittaja kokee oikeutetusti olevansa mukana hankkimassa uutta pelaajaa. Ässien pitää nyt tosissaan toivoa, että tuleva hankinta on seuralle napakymppi.