Asplund pyöräili ensi kesänkin edestä

Jukurit hyppää tänään kaukaloon Porin Isossamäessä kolmen ottelun voittoputkessa, ensi kertaa kuluvalla kaudella. Keskiviikkoisessa kotivoitossa Pelicansista mikkeliläisriveihin palasi käytännössä kahden kuukauden tauolta keskushyökkääjä Turo Asplund, 32.

Turo Asplundin maalitili on tältä kaudelta vielä avaamatta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Et pelannut oikeastaan kahteen kuukauteen, Missä olit, Turo Asplund?

- Loukkaantuneenahan mä olin. Lokakuun puolen välin kieppeillä sattui. Harjoituksissa kävi harmittava tilanne. Siinä ei ollut edes kontaktia, mutta luistin jäi johonkin railoon. Oikeastaan koko ajan olin kiikun kaakun, että voisin palailla parissa viikossa. Tauosta tuli kuitenkin pidempi kuin aluksi luultiin.

Kävit kuitenkin kaukalossa pelin verran marraskuun puolivälissä, mutta se taisi tuoda takapakkia. Oliko virhearvio lääkärinne vai omasi?

- Oli oma päätökseni lähteä pelaamaan. Oli lääkäreiltäkin tullut vihreää valoa. Pelissä tuli erilaista kuormaa ja rasitusta kuin treeneissä. Se oli oma hötkyily. Olisi hyvä ollut malttaa.

Paljonko kuntopyörään kertyi kilometrejä?

- Jaa, tuli sotkettua aika lailla. Varmaankin tunti päivässä. Paljonkos sillä tulisi kolmenkympin keskinopeudella?

Kun ei tarvitse matkustella vieraspeleihin, jää varmaankin aikaa harrastuksille. Mihin käytit luppoajan?

- Suurin osa meni kotona muksun kanssa leikkiessä. Siinä oli ihan riittävästi tekemistä. Autoleikit ja pallopelit kiinnostavat puolitoista vuotta vanhaa Aatua.

Kuvailisitko tuntemuksia, kun 16 ottelussa yhden syöttöpisteen saanut sentteri palaa kaukaloon kahden kuukauden huililta ja syöttää voittopelissä kaksi maalia?

- Oli erittäin vapauttaa päästä heti alussa pisteille. Oli surkea suoritus pelata niinkin hyvässä roolissa 16 peliä ja saada vain yksi syöttöpiste. Yritän olla ottamatta paineita pisteistä, vaikka onhan niitäkin tultava. Jos vaikka maalitilikin vielä aukeaisi.

Kuinka paljon parempi olet puolustamaan kuin hyökkäämään?

- Enpä ole miettinyt. Olen pitänyt itseäni aika kokonaisvaltaisena pelaajana. Uskoisin, että molemmat hommat hoituvat. Ehkä tämän kauden tilastojeni perusteella olisi syytä sanoa, että olen aavistuksen verran parempi puolustussuuntaan.

Miksi Jukurit on SM-liigan jumbona?

- Saimme huonon lähdön kauteen. Sillä oli iso merkitys, kun hävisimme alkuun viisi peliä. No, eipähän tämän senkään jälkeen ole oikein voittokulkua ollut. Emme päässeet yllättämään kuten viime kauden alkuvaiheessa. Erikoistilannepelaamisemme ei ole ollut sillä tasolla kuin pitäisi. Pienistä marginaaleista nämä pelit silti ovat kiinni.

Millä tavalla 32-vuotias Turo Asplund on erilainen ihminen kuin JYPissä 2000-luvun alussa viisi juniorien SM-mitalia voittanut Turo Asplund?

- Toivottavasti olen ainakin fiksumpi kuin silloin, ja vastuuntuntoisempikin. Omatoimisempi ja järkevämpi luulen lisäksi ainakin olevani.

Kun on voittanut Suomen mestaruuden (2012), onko SM-liigassa pelaaminen enää mitään muuta kuin työtä?

- On ilman muuta. Harvoin koen tätä työksi, vaikka tästä palkan saakin. Kun ei ole sopimusta taskussa, tulevaisuus stressaa. Harvoin koen hallille lähtiessä lähteväni töihin. Voitin mestaruuden niin pienessä roolissa, että voittaisin sen mielelläni suuremmassakin roolissa.

Missä pelaat ensi kaudella?

- Tällä hetkellä se painaakin mieltä. Meno ei ole ollut kovin lennokasta, eikä minulla ole sopimusta ensi kaudeksi. Olen ollut muutamaan kertaan aiemminkin vastaavassa tilanteessa.

Pelasit toissa kaudella neljä maaottelua. Kuinka lähellä on paluu Leijoniin?

- Ei ole tällä hetkellä lähelläkään. On selvä asia, että se vaatisi aika lailla potentiaalini ylärajoilla pelaamista. Sitä ei tarvitse miettiäkään. Olihan se kokemuksena hienoa vetää maajoukkuepaita päälle. Mielestäni onnistuinkin kahdessa pelissä hyvin, Slovakiaa vastaan. Olin kevään valmistautumisjaksolla mukana kaksi viikkoa ja sain pelata lisäksi Norjaa vastaan.

Antaisitko ajantappovinkin (Jukurit pelaa perjantaina Ässien vieraana) siitä, ettei hotellikuolema pääse iskemään porilaisessa hotellissa arki-iltana?

- Päiväunet on parasta ajantappoa hotellissa. Ehkä jotain telkkarisarjaa netflixistä kannattaa katsoa. Kotona on ollut viime aikoina sen verran hektistä menoa, että oli ihan hienoa, että sain yhden hengen huoneen tälle Satakunnan keikalle. Se tosin johtui siitä, ettei normaali kämppäkaverini Henri Auvinen ole nyt matkassa.

Viime kaudella latasin suorat sanat Rauman Lukon seurajohdolle. Millaista vastakaikua se herätti?

- Ihan positiivista. Hannu Vanhatalo (Lukon pelaajakoordinaattori) soitti minulle. Puhuimme asiat halki. Siinä oli väärinkäsitystäkin. Sovimme, että moikataan tavatessa. Mitään kaunoja ei ole sinne päin.