Jetsin suomalaishyökkääjä vertailee Winnipegin huumaa Porin finaalikevääseen: ”Koko kaupunki mukana”

Joel Armia saa tehdä työtään hienossa ympäristössä. Kuva: Rich Graessle/All Over Press

Joel Armia eli nuoren miehen unelmaa, kun Ässät eteni SM-liigan finaaliin keväällä 2013. Porilaiset olivat sekaisin – vielä enemmän kuin yleensä.

Armia pääsi mukaan ennennäkemättömiin mestaruusjuhliin, joita tullaan muistelemaan Porissa vielä vuosikymmeniä.

Vuonna 2018 hän on jälleen vastaavassa tilanteessa. Winnipeg on nyt Kanadan Pori.

Orastava buumi sai lisää pontta, kun Winnipeg Jets kukisti ensimmäisellä kierroksella Minnesota Wildin otteluvoitoin 4-1. Karnevaali jatkuu Nashville Predatorsia vastaan taistelulla paikasta Läntisen konferenssin finaaliin.

– On tässä tunnelmassa jotain samaa kuin silloin Porin finaaleissa. Tulee mieleen se, kun finaalipelissä koko halli lauloi ja meteli kuului pukukoppiin asti, Armia vertailee.

Toki erojakin on. Kun yleisöä on enemmän, meteli pakkaantuu pelaajienkin korviin messevämmällä surround-tehostuksella.

– Porin tunnelma oli ainutlaatuinen, koska siellä oli pelannut koko ikänsä. Käynyt läpi hyviä ja huonoja jaksoja. Ja tuttuja oli katsomossa enemmän kuin täällä.

***

Kun kanadalainen joukkue pärjää pudotuspeleissä, siitä tulee koko Kanadan joukkue. Kun Toronto Maple Leafs tippui toiselta kierrokselta, Winnipeg on nyt koko kiekkoa rakastavan kansan polttopisteessä.

Winnipeg suri, kun alkuperäinen Jets siirtyi Phoenixiin vuonna 1996. NHL-kiekko palasi Winnipegiin 2011, kun kanadalainen True North Sports & Entertainment osti Atlanta Thrashersin ja siirsi organisaation Manitoban provinssiin.

Jetsin kannattajat ovat kuitenkin saaneet odottaa menestystä. Wild-sarjan voitot olivat uuden Jetsin ensimmäiset voitot pudotuspeleissä.

Vahva ja hyvin liikkuva Jets on noussut yhdeksi lännen voittajasuosikeista – ja koko kaupunki on ottanut siitä täyden ilon irti. Wild-sarjan vitospelin aikana hallin ulkopuolella oli katsomassa peliä 15 000 ihmistä.

Armia pitää pitkän tauon, kun häntä pyytää kuvailemaan Winnipegin kiekkotunnelmaa. Aihe saa ilmiselvästi tunteet pintaan.

– Koko kaupunki on mukana. Ihan sama mihin ajat, talojen ikkunoissa on Jetsin kannustuslakanoita. Ruokakaupassakin tulee jatkuvasti vastaan ihmisiä, jotka kantavat Jetsin paitaa, Armia kertoo.

Armia kuuluu Jetsin vakiomiehistöön, mutta hän ei ole Patrik Laineen kaltainen supertähti. Kanadalaisissa NHL-kaupungeissa alempienkin ketjujen pelaajat ovat suuria sankareita, jotka tunnistetaan kaupungilla.

Onko sinua alettu nykiä hihasta enemmän siellä ruokakaupassa?

– Noh, kyllä todella paljon tullaan toivottamaan tsemppiä peliin joka paikassa, Armia sanoo vaatimattomasti.

***

Patrik Laine kertoi aiemmin, miten hienolta tuntuu, kun meteli kuuluu pukukoppiin jo ennen peliä. Armian mukaan Laine puhui ihan totta.

– Kyllä, eikä tarvitse edes kopin ovea aukaista, laitahyökkääjä naurahtaa.

– Se tunnelma on sanoin kuvaamaton pelaajana, se pitää itse kokea. Siitä tulee erityislataus peliin, tunnelma antaa lisäbuustia.

Winnipegin kannattajat ovat tunnettuja kekseliäisyydestään: näppäristä kannustuskylteistä ja pisteliäistä kannatuslauluista. Anaheim Ducksin Corey Perryä on kutsuttu Kate Perryksi ja Aleksandr Ovetshkinille on huudettu, että Sidney Crosby on parempi.

– Kyllä niitä lakanoita ehtii joskus katsella alkulämmössä. Ja vastustajan maalivahdille tulee usein aika kovaa painetta, Armia naurahtaa.

Joten pidä varasi, Pekka Rinne.

– Vaikka pelissä olisi vaikeampiakin hetkiä, kotiyleisömme ei lamaannu. Kannustus vaan jatkuu.

***

Jets on päässyt keräämään virtaa hyvin, koska se hoiteli Wildin jo viidessä ottelussa. Armian pitäisi olla täydessä pelikunnossa, vaikka hän joutuikin jättämään jäätreenejä väliin ensimmäisellä kierroksella tulleen vamman takia.

– Vähän on alkanut treenaaminen ja odottelu jo kyllästyttää, Armia myöntää.

Sarjasta on tulossa todellista hullunmyllyä, sillä Nashvillen kotiyleisökin on tunnettu riehakkuudestaan. Armia odottaa itse pelistä erittäin nopeatempoista.

– Molemmilla on vähän samantyyliset nopeat joukkueet. Molemmilla on paljon taitavia pelaajia. Taklauksia ei kannata hakea koko ajan, mutta oikeissa paikoissa pitää olla fyysinen. Heidän taitavat pelaajansa eivät tykkää, että peliä lähestyy taklauksien ja kovan karvauksen kautta.

Miten Pekka Rinne ohitetaan?

– Ei kai siihen mitään spesiaalikikkoja ole. Rinne on yksi suosikkimaalivahdeistani, mutta on meilläkin hyvä veskari, Armia viittaa hienosti pelanneeseen Connor Hellebuyckiiin.

Nashville Predatorsin ja Winnipeg Jetsin välinen sarja alkaa Nashvillessä perjantain ja lauantain välisenä yönä. Ottelu Suomessa Viaplayltä ja Viasatilta.