Änäriopas aloittelijoille – näin saat enemmän irti Patrik Laineen ja kumppanien ilmaispelistä

Winnipeg Jetsin Patrik Laine pääsee virittelemään piiskaansa New York Islandersin koko Suomen kansan edessä. Kuva: Terrence Lee/All Over Press

Ilman kanavapaketteja NHL:n seuraaminen on ollut viime vuosina kivuliasta. Yleisradio hankki kuitenkin oikeuksia näyttää muutamia otteluita Valioliigaa, La Ligaa, Serie A:ta – ja NHL:ää.

Yle näyttää aatonaattona parhaaseen katseluaikaan Winnipeg Jetsin ja New York Islandersin kamppailun. Islandersissa ei ole tätä nykyä suomalaisia, mutta Jetsin paidassa viilettää valovoimaisin suomalaistähti, Patrik Laine. Hänen lisäkseen Jetsissä pelaa hyökkääjä Joel Armia.

Peli kerää ruudun ääreen paljon sellaisiakin jääkiekon ystäviä, jotka seuraavat SM-liigaa ja Leijonia, mutteivat aktiivisesti NHL:ää. Selostajana on niin ikään tuore ääni: Yle Puheen Kiekkokierrokselta tuttu Micke Suopuro paahtaa ensimmäisen ottelunsa televisioon valtakunnanverkossa.

– Eron SM-liigaan huomaa parhaiten henkilökohtaisessa taitotasossa. Pelin sisällä löytyy paljon kiinnostavia tapahtumia, Suopuro sanoo.

Laine on varmasti suomalaisten luupin alla, mutta Suopuro kehottaa seuraamaan esimerkiksi Islandersin tulokashyökkääjä Mathew Barzalia.

– Barzal tekee kaukalossa uskomattomia asioita. Virheitä tulee, mutta vastaavasti paljon hienoja juttuja.

Kiekkoareena kokosi pikaoppaan NHL:ää vähemmän seuraaville, että pelistä saisi enemmän irti.

Letti hulmuten: Osa pelaajista vetää alkulämmittelyn ilman kypärää. Naiskatsojat tykkäävät ja valokuvaajat saavat hyviä otoksia.

Kansallislaulut kehiin: NHL-otteluissa lauletaan kansallislaulu ennen jokaista runkosarjan ottelua. Koska lauantaina vastakkain on kanadalainen Jets ja amerikkalainen Islanders, ennen ottelua hoilataan molempien maiden kansallislaulu. Laulun aikana aloitusviisikko ja aloittavat maalivahdit seisovat jäällä.

Tappelusta vitoselle: Tappeluiden määrä on vähentynyt NHL:ssäkin, mutta niitä nähdään edelleen paljon enemmän kuin esimerkiksi SM-liigassa. Hanskojen tiputtamisesta seuraa viiden minuutin rangaistus. Ulos lentää vasta, jos nyrkit heiluvat kolmatta kertaa ottelussa. SM-liigassa tappelusta seuraa välitön ulosajo, aika usein pelikieltoakin ja silloin tällöin eduskuntakysely.

Varsinaisia tappelijoita NHL:ssä ei juuri enää ole, ja nelosketjunkin pelaajat osaavat pelata. Vastakkain on kaksi melko kilttiä joukkuetta, sillä sekä Islanders että Jets ovat tapelleet tällä kaudella neljä kertaa. Sarjan tappelutilastoa johtaa Edmonton Oilers 15 tappelulla.

Tuomareilla mikrofonit: Videotarkastukset ja valmentajan haastot tulivat osaksi arkipäivää jo ennen SM-liigaa. NHL:ssä valmentajat voivat haastaa, jos he epäilevät maalia edeltänyttä tilannetta paitsioksi.

NHL:ssä tuomarit julkistavat päätöksen videotarkistuksen jälkeen mikrofoniin niin, että koko halli kuulee päätöksen. Osa tuomareista on ottanut omasta tähtihetkestään ilon irti, ja tuomion julkistamisesta on tullut ihan oma show’nsa.

Lyhyemmät erätauot: Suomessa erätauot on venytetty arkipeleissä 18 minuuttiin ja lauantaipeleissä 20 minuuttiin. NHL-peleissä erätauko kestää 15 minuuttia ja 30 sekuntia. Kansallisissa televisiolähetyksissä erätauko on 17 minuuttia.

Vastaavasti mainoskatkoja on NHL:ssä erässä kolme, yksi enemmän kuin SM-liigassa.

Olutta katsomossa: Ei kannata soittaa huolestunutta soittoa komissaari Gary Bettmanille, jos näet katsojan juovan olutta NHL-ottelun katsomossa. Kyllä, se on ihan luvallista. Liittyy edelliseen kohtaan: kaikkea olutta ei tarvitse kitata erätauolla puolipaniikissa, kun sitä saa juoda omalla paikalla.

Suomessa rähinöidään poliitikkojen pikkujouluissakin enemmän kuin NHL-otteluissa.

Järjestyshäiriöitä ei juuri esiinny. Suomessa rähinöidään poliitikkojen pikkujouluissakin enemmän kuin NHL-otteluissa.

Kapeammat kaukalot: Suomessakin on pienennetty kaukaloita, mutta NHL:sä ”askit” ovat silti edelleen pienempiä. Kiekkoareenan selvityksen mukaan SM-liigan pienin kaukalo on Helsingissä, 60,08 metriä pitkä ja 27,67 metriä leveä. Sääntöjen mukaan SM-liigan maksimimitta on 60x30 metriä. NHL:ssä kaukalot saavat olla maksimissaan 61 metriä pitkiä, mutta vain 26 metriä leveitä.

Oudot viivat maalin takana: NHL-kaukaloissa maalivahdeille on merkattu oma alueensa maalin taakse, jossa he saavat pelata kiekkoa. Jos veskari lähtee veivaamaan kiekkoa kulmaan, seuraa kahden minuutin rangaistus.

Vähemmän seisomista: Pelillisesti yksi iso ero löytyy pelitemposta. NHL-peleissä ei juuri jäädä seisoskelemaan omalle alueelle kuin vaihdon ajaksi. Jos niin sanottu viivelähtö tapahtuu, se pannaan alulle usein oman alueen b-pisteiden korkeudella, ei oman maalin takana. Kovan tempon ja ylöspäin pelaamisen takia NHL-peli näyttää välillä flipperikiekolta, jossa kiekko vaihtaa jatkuvasti omistajaa.

Iskut syyniin: NHL tiukensi täksi kaudeksi kymmenen vuoden jälkeen jälleen mailankäyttöä. GM:t linjasivat kokouksessaan, ettei mailalla saa huitoa enää kuin suoraan vastustajan lapaan. Samalla pantiin kuriin huijarit aloituksessa, mikä on lisännyt niin sanottuja sata-nolla aloitusvoittoja ja niistä syntyneitä maalitilanteita. Aloituksessa luistinten on oltava kohtisuoraan päätylaitaan nähden, ja puolustavan pelaajan on asetettava maila jäähän ennen hyökkäävää pelaajaa.

Tähdet väärinpäin: Suomessa ottelun paras pelaaja on perinteisesti saanut kolme tähteä, toiseksi paras kaksi ja kolmanneksi paras yhden. NHL:ssä ottelun paras pelaaja saa yhden tähden.

Lähetys Jetsin ja Islandersin ottelusta alkaa lauantaina kello 19.45 TV2:ssa ja Yle Areenassa.