Alkutahdit lämännyt Kuparinen: Varmasti oli kauden ensimmäinen lämärimaali, kaikki muut ovat olleet videotarkistuksia metristä

Ässien kapteeni Matti Kuparinen laukoi ottelulle avaustahdit ohittamalla Lukko-vahti Kaapo Kähkösen jo avausminuutilla. Kuva: Jukka Rautio/ Europhoto

Matti Kuparinen oli 7-vuotias Ässien F-juniori keväällä 1992, kun Ässät ja Lukko edellisen kerran ratkoivat paremmuuttaan playoff-sarjassa. Silloin porilaiset ajoivat väellä jo voimalla Lukon Petr Brizan tontille – ja usein tshekkiveskarin syliin tai ylikin.

Euroopan eliittivahti mureni niissä karkeloissa rivimieheksi, ja pata jatkoi välieriin, jossa se painoi ahtaalle Teemu Selänteen tähdittämän Jokerit.

– En kyllä muista siitä keväästä tai ainakaan niistä peleistä mitään, en siltikään, vaikka junnuna kävin aina katsomassa pelejä. En muista edes vuoden ysiviis pronssipeliä. Voi toki olla, että olimme silloin jossakin junnuturnauksessa, muistilokeroitaan kaivellut Kuparinen sanoi.

Ässät ja Lukko ovat nyt mitelleet pudotuspeleissä voimiaan neljä kertaa. Kaikki neljä kamppailua ovat kääntyneet porilaisille.

Tiistaina oli Kuparisen, nyt 33, vuoro pumpata Isomäki Areenan yleisö padan puolelle heti ensi minuutista.

No, patasydän tietysti sykkii Porissa aina, mutta vierasjoukkue Lukon kannalta avauserä oli karmeudessaan lohduton. Tai lohduttomuudessaan karmea.

Ässät johti 1–0 jo ajassa 0.48.

Avausminuutin maali antoi kotijoukkueelle juuri sellaisen startin kuin se halusi.

– Joo-o, aina kannattaa ampua. Siinä taisi olla Tommikin (Taimi) olla vapaana, mutta kyllä maali minulle kelpaa. Ei niitä niin paljon ole tullut, Kuparinen kertasi.

Alivoimaa tappamassa ollut ässäkapteeni karkasi viivamiehenä pelanneelta Arttu Ilomäeltä ja räväytti raumalaiskipparin estelyistä huolimatta lämärin kohti Lukko-maalia. Kaukaa lauottu kiekko lurpsahti Lukko-vahti Kaapo Kähkösen patjojen välistä verkkoon.

Oliko se kauden ensimmäinen lämärimaalisi?

– Oli varmasti. Kaikki muut on siitä metrin päästä videotarkistettu, runkosarjassa viisi maalia tehnyt Kuparinen virnisti.

Paikalle pakkautunut porilaisyleisö sai pikamaalista, mitä halusi. Ja Ilomäki puolestaan varsin väkevät nuhteet Pekka Virralta.

Vähän erän puolivälin jälkeen oli Jarno Kärjen vuoro ohittaa Kähkönen.

Sen jälkeen raumalaisvahti osoitti kylmäpäisyytensä, ei piitannut porilaisyleisön huutelusta ja piti maalinsa koskemattomana loput 48 minuuttia.

Kertaalleen kiekko tosin löysi vielä Lukko-maaliin, mutta toisen erän lopun osuma hylättiin Kupariselle tutun proseduurin eli videotarkistuksen jälkeeen. Syykin oli selvä: summeri oli ehtinyt soida.

Joko tämän tuloksen jälkeen voidaan ojentaa suosikin viitta jommallekummalle?

– No, se oli 2–1. Tasaisiahan nämä ovat olleet kaikki meidän välillä. En mä vieläkään sanoisi, että tässä on suosikkeja, Kuparinen toppuutteli.