Alkanut vuosi tärkeä Helsinki Gardenin kaavoituksessa

Nordenskiöldinkadun jäähalli HIFK-lippuinen, Europhoto/Jukka Rautio.

Jos kaikki menee HIFK:n kannalta hyvin, niin se pelaa uudessa hallissa kauden 2021–22 alkaessa. 

Hanke ja kaikki siihen liittyvä muu rakentaminen on nyt asemakaavavaiheessa. Lähes kaikki rakentamisesta toteutetaan yksityisellä rahalla, kaupungin osuus jää tontin vuokraamiseen tai myymiseen sekä kunnallistekniikan ja liikenneratkaisujen toteuttaminen. Voisi jopa sanoa kaupungin saavan hallin vain antamalla muille luvan rakentaa.

Poliittinen tuki on.

Vasemmisto vieroksui Kisahallin viereistä tonttia yksityisen rakentamisen takia, mutta uusi paikka nykyisen hallin vieressä olevalle pysäköintipaikalle sopii paljon paremmin. Kokoomus ei vierasta yksityistä rakentamista tällaisissa projekteissa ja vihreille paikka on hyvä julkisen liikenteen myötä. Juuri näin he haluavat kaupunkeja kehittää.

Eikä huono asia ole se, että pormestari on tunnettu urheilumyönteisyydestään. Jan Vapaavuori on myös kaupungin suurhankkeiden koordinaatioryhmän puheenjohtaja. Tietenkin poliitikoista löytyy aina ”irtopisteiden kalastajia”, mutta yleisesti myönnetään nykyisen olevan liigahallina tiensä päässä ja tiedetään, ettei julkista rahaa uuteen ole.

Mutta kaavoittaminen on hankalaa kahdestakin eri syystä. Ensinnäkin muuta rakentamista asuntoineen, hotelleineen ja palveluinen on paljon. Sitä tarvitaankin, jotta hanke olisi kiinnostava sijoittajien ja rakennusyhtiöiden näkökulmasta. Näiden on saatava paljon muuta rakentamista, sillä halli tulee ”kaupan päälle”.

HIFK:lla ei tietenkään ole rahaa, se on vain vuokralainen uudessa hallissa. Omistaminen kuuluu muille.

Kaupunkikuva on yksi tärkeä asia, jota kaavoittajien ja näiden suunnitelmien hyväksyjien on otettava huomioon.

Hallin jäätason sijoittaminen 30 metriä maanpinnan alapuolelle helpottaa tätä työtä paljon. Kun kerroskorkeus ei nouse mahdottomasti, niin kaavoitussuunnittelu helpottuu. Mutta muuten tuo alue muuttuu täysin, eikä sellaisen suunnittelu ole helppoa.

Toinen kaavoittajien ongelma on se, että näillä on ”kädet täynnä”. Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen trendi. Suomessa se koskee kaikkia täkäläisesti suurehkoja kaupunkeja. Helsingin kasvuluvut ovat suuret, joka merkitsee sitä, että uusien asukkaiden tarpeille on rakennettava asunnot, koulut, päiväkodit, liikennejärjestelyt ym. Se on kaikkea muuta kuin helppoa. Organisaatio lienee todella tiukoilla.

Mutta eiköhän Helsinki Gardenin alueen asemakaava valmistu tämän vuoden aikana. HIFK ja kaupunki ovat jo pitkään olleet hyvässä yhteistyössä. Molemmin puolin suunnitelmista on kerrottu tarkkaan, ja molempien osapuolten intresseissä on hallin valmistuminen.

Jos kaava valmistuu vaikka kevään aikana, niin valitusten käsittelyineen sen pitäisi olla valtuustossa vielä tämän vuoden aikana. Tällöin hyväksyminen on käytännössä varma.

Rakennuslupaa voidaan hakea kaavan hyväksymisen jälkeen, mutta jo sitä ennen voidaan aloittaa maansiirto- ja louhintatyöt. Tässä on tietysti pieni riski.

Kun rakennusajaksi on arvoitu kahdesta kahteen ja puoleen vuotta, niin hyvinkin valmista voi olla kauden 2021–22 alkaessa.

Totta kai tällaiset projektit ovat kalliita, mutta raha ei ole näin toimittaessa ongelma. Suunnitelmia on tehty niin pitkään ja huolella, etteivät laskelmat voi tällaisessa kohdassa pettää.

Asuinpaikka on tapahtumailtoina vilkas, mutta se on lähellä kaupungin keskustaa, hyvien liikenneyhteyksien vieressä ja ulkoilumahdollisuudet ovat erinomaiset. Plussat voittavat miinukset niin selvästi, että asunnot käyvät hyvin kaupaksi.

Helsinki Gardenin aikatauluille tämä vuosi on siis ratkaiseva. Kausi 2021–22 on mahdollinen, mutta voi olla, että avaaminen lykkääntyy siitä vuodella. Mutta enempää se ei viivästy.

Viittä vuotta pitempään ei kestä, kun HIFK pelaa upouudessa hallissa.