17-vuotias Elias Laitamäki pelasi vielä viime kaudella Suomi-sarjassa – nyt pelipaikka löytyy liigajäiltä

Vaasan Sport ryhtyi tänä vuonna jo hyvissä ajoin myymään kärkipelaajiaan isoihin seuroihin. Ensimmäinen tyhjennysmyynniksi laskettava kauppa tapahtui tammikuun alussa, kun Sport päästi kapteeninsa Markus Kankaanperän HIFK:n leiriin. Sen jälkeen Vaasasta on lähtenyt pelaajia tasaisin väliajoin.

Sportin tyhjennysmyynti on helppo huomata, kun katsoo seuran nykypäivän kokoonpanoa. Sportin neloskenttä muodostuu täysin A-junioreista, ja puolustuksessakin on yksi paikka vapaana juniorille. Pakistosta on lähtenyt tämän vuoden puolella Kankaanperän lisäksi Ari Gröndahl ja William Wrenn, minkä myötä kotkapaitojen nuoret ja kokemattomat pelaajat ovat saanet ison ruudun loppukauden peleihin.

Näytönpaikan on saanut myös A-junioreissa koko kauden pelannut Elias Laitamäki, jolla on ikää vasta 17 vuotta. Ikäisekseen vahva jässikkä pelasi ensimmäiset liigaminuuttinsa viime perjantaina Hämeenlinnassa, ja nuorukainen suoriutuikin tehtävästään erinomaisesti. Laitamäki pääsi tiistaina toistamiseen liiga-askiin, ja tällä kertaa vastus oli hieman kovempaa kaliiperia, kun vastassa oli TPS.

– Ensimmäinen liigapelini jännitti kyllä paljon, mutta TPS-ottelu ei enää niinkään, myönsi Laitamäki.

Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen ei ole ottanut Laitamäkeä liigaan vain katsojan rooliin, sillä Sport-lupaus pelasi avausottelussaan noin 14 minuuttia ja toisessa ottelussaan noin 16 minuuttia.

– Ihan tyytyväinen olen ollut peliini. TPS:ää vastaan kaksi erää meni hyvin, mutta kolmas oli vähän nihkeä, ja peliaikanikin sitten tippui.

– Minusta tuntuu, että pysyn liigavauhdissa mukana. Aina välillä tulee toki tilanteita, joita en saman tien tajua, ja silloin saatan jäädä hieman jälkeen. Mutta muuten voin olla ihan tyytyväinen.

Valtonen jakaa Laitamäelle kehuja, mutta muistuttaa realiteeteista.

– Tuon ikäinen kaveri on vielä heiveröinen, ja sitten kun TPS:n tasoinen joukkue tulee vastaan, niin siinä tulee hieman rajoitteita. Mutta todella hyvin hän selvisi TPS-pelistäkin, ei mitään valitettavaa. Ensimmäinen ottelu (HPK:ta vastaan) oli erinomainen, Valtonen kertoi.

Laitamäkeä ei voi analysoida sen suuremmin liigapelien perusteella, sillä hänen kiekollisista taidoista ei ole vielä saatu kunnon näytteitä. Valtonen on luonnollisesti seurannut nuorukaisen otteita A-junioreissa, ja hän tietää Laitamäessä piilevän iso potentiaali.

– Pelirohkea pelaaja, joka lukee peliä hyvin. Uskon, että hänestä tulee hyvän tasoinen liigapuolustaja tulevaisuudessa. Toivottavasti Sportille.

Entä mikä on Elias Laitamäen oma analyysi?

– Olen kiekollinen puolustaja. Hyökkäyspäässä saan enemmän tuhoja aikaan.

187-senttinen Laitamäki voi nousta nopeastikin Sportin pelaavaan kokoonpanoon, mikäli Seinäjoen S-Kiekon kasvatti pystyy hankkimaan tarpeeksi lihasta luiden ympärille. Kiekollisista taidoista ja pelin ymmärtämisestä se ei jää kiinni.

– Se (lihasten hankkiminen) on kuitenkin maailman helpoin asia tehdä! Muistutti Valtonen.

Suomi-sarjasta vauhtia

Sport-lahjakkuuden reitti liigajäille ei ole ollut aivan tavanomainen. Laitamäki siirtyi 15-vuotiaana Seinäjoelta Vaasaan Sportin C-junioreihin, jossa hän toimi joukkueen kapteenina. Luontainen jatkumo olisi ollut siirtyminen seuraavaksi kaudeksi Sportin B-junioreihin, mutta Laitamäki päättikin siirtyä takaisin kasvattajaseuraansa S-Kiekkoon.

Pelipaikka löytyi S-Kiekon edustuksesta, joka pelaa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, Suomi-sarjassa.

– Päätin lähteä takaisin S-Kiekkoon, koska halusin pelata miesten pelejä. Sieltä sai kovuutta ja vauhtia omaan peliini. Peliälynikin kehittyi siellä, fiksuja pelaajia Suomi-sarjassakin on, joten sieltä sai loistavaa oppia, kertoi Laitamäki siirronsa syitä.

Laitamäki ei jäänyt Suomi-sarjassakaan statistin rooliin. Hän oli syyskaudella jopa niin vakuuttava, että Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkueen valmennus oli osoittanut kiinnostusta Laitamäkeä kohtaan. Maajoukkuekutsu jäi kuitenkin saamatta, kun Laitamäki koki jo alkukaudella loukkaantumisen, mikä piti hänet sivussa useamman kuukauden.

Laitamäki pelasi Suomi-sarjassa lopulta 15 ottelua tehoin 3+1. Tehopisteet ovat sivuseikka, sillä tärkeintä oli kokonaisvaltainen pelaaminen. 16-vuotias lupaus oli parhaimmillaan S-Kiekon parhaita puolustajia, ja se on kova saavutus.

Täksi kaudeksi Laitamäki suuntasi odotetusti takaisin Sportiin, jossa hänelle löytyi paikka A-nuorten joukkueesta. Laitamäki on pelannut tällä kaudella A-nuorten SM-liigassa 37 ottelua tehoin 5+7=12.

– Suurin ero on A-nuorten SM-liigan ja Suomi-sarjan välillä on vauhdissa. A-nuorissa mennään paljon kovempaa. Suomi-sarjassa on taas monissa otteluissa paljon enemmän älyä, kertoi Laitamäki loppuun sarjojen eroista.