Virta marssittaa Pitsiturnaukseen Lukon parhaan kokoonpanon - "Paineet alkoivat heti"

Pekka Virta sanoo odottavansa ensimmäistä Pitsiturnaustaan Lukon valmentajana positiivisella jännityksellä. Kuva: Esa Urhonen

Rauman Lukko esittäytyy ensimmäistä kertaa uuden päävalmentajan Pekka Virran alaisuudessa kotiyleisölle perjantain Pitsiturnauksessa. Lukko avaa liigakauden 8. syyskuuta, joten elokuisesta jääkiekkokarnevaalista on vielä matkaa peleihin, joissa jaetaan sarjapisteitä.

Virran mielestä ensimmäisten harjoituspelien tuloksellakin on silti merkitystä.

- Mun mielestä on olennaista, että kotijoukkueena pystytään esittämään hyvää jääkiekkopeliä. Kiva olisi pärjätäkin tai ainakin jatkoon päästä. Paineet alkoivat heti, Virta toteaa hymynkare suupielillään.

Tilanne Lukon sairastuvalla näyttää hyvältä Pitsiturnauksen alla. Virralla on käytettävissään yli 25 tervettä sopimuspelaajaa.

Vain Ässistä siirtynyt puolustaja Jyri Marttinen on toipilaana sivussa ja kolmosvahti Lassi Lehtinen alle 20-vuotiaiden maajoukkueturnauksessa. Hyökkääjä Heikki Liedes on harjoitellut Lukon A-nuorten kanssa ennen kuin aloittaa kauden Mestiksessä Keuruulla.

- Eiköhän me ihan parhaalla kokoonpanolla lähdetä. Pelejä tarvitsee tosin paljon, että kaikki mahtuvat. Jos pelit jäävät kahteen, niin tulee kiire, Virta virnistää.

- Väkisin kaikkia ei ruveta peluuttamaan. Ei näin lyhyissä peleissä esimerkiksi kahdeksalla puolustajalla voi pelata.

"Katsomossa on kuitenkin samoja ihmisiä kuin kaudenkin aikana. Jos nyt pelaamme sillä tavalla, että he haluavat tulla."

Pelaajaurallaan liigatasolla TPS:aa, TuToa, Ässiä ja Lukkoa edustanut Virta, 48, laskee olleensa Pitsiturnauksessa mukana jo kymmenkunta kertaa. Penkin takana hän on aikaisemmin seisonut TPS:ssa, Ässissä ja KalPassa.

- Muistan yhdenkin finaalin 90-luvun puolivälistä, kun pelattiin vielä yhdentoista aikaa illalla täysimittaista peliä. Huurua oli niin helvetisti, etteivät pelaajat nähneet kentällä kiekkoakaan, Virta röhisee tutun matalalla äänenpainollaan.

Nyt Virta sanoo jännittävänsä turnausta enemmän kuin muiden joukkueiden paidassa tai takissa. Hän uskoo kokemuksen olevan Raumalta käsin erilainen kuin muualta.

- Katsomossa on kuitenkin samoja ihmisiä kuin kaudenkin aikana. Jos nyt pelaamme sillä tavalla, että he haluavat tulla. Valmista pakettia ei tietenkään vielä nähdä, se on ihan selvä, Virta tokaisee ja hörppää kahvia Lukon pukukopin loungetiloissa.

Täällä Lukon kotipesässä on kuulemma kaikki hyvin, vaikka Virran haluaman pelitavan oppiminen ja omaksuminen ottaa hänen mukaansa vielä aikansa. Pelit ovat lopulta parasta harjoitusta.

Tiivistettynä Virta haluaa nähdä joukkueen joka liikkuu ja liikuttaa kiekkoa viisikkona niin, että vastustajan puolustukseen nakerretaan hyviä paikkoja iskeä maalitekoon. Virran ajatusmaailmassa kiekko on vallanväline, josta ei kannata suin päin luopua.

- Jos puskemme jatkuvasti alivoimaisia harppuunahyökkäyksiä hajanaisella viisikolla, emme saa aikaan jatkopeliä ja pelille jatkumoa. Sitten mennään heti toiseen päähän.

- Olen sellaisiakin koulutuksia kuullut, missä on sanottu, että jätetään kaikki turhat syötöt pois, koska on aina riski, että ne epäonnistuvat. Kauhea ajatella mitä se on ollut joskus huonoimmillaan pelaajille, kun ei ole menty kuin eteen- tai taaksepäin ja miekkailtu päälle. Kyllä peliä pitää saada pelata.

Haluttujen asioiden omaksuminen otti aikansa Savonmaallakin, Virran on KalPan hopeakauden jälkeen hyvä muistuttaa.

Yhteishengen rakentamisessa Lukko on kuitenkin valmentajan mukaan hyvällä mallilla. Raskaan viime kauden haamut ovat pikkuhiljaa unohtuneet.

- Mitä vanhemmiten olen alkanut enemmän arvostaa, on ilmapiiri, toistemme kunnioittaminen ja se, että jokainen voi olla oma itsensä.

Virta on yrittänyt teroittaa pelaajille, että he ovat etuoikeutettuja saadessaan pelata jääkiekkoa ammatikseen Rauman Lukossa.

- Olen yrittänyt korostaa ymmärrystä ainutlaatuisuudesta ja ajasta, jonka saamme tässä viettää. Näitä hemmetin hyviä paikkoja pelata on vähän. Jos ei maistu ja joka päivä vituttaa, niin kannattaako olla täällä? Tästäkin seurasta on mennyt aika kovia äijiä eteenpäin ja menee jatkossakin, Virta toteaa. 

Lukko ja Ässät kohtaavat Pitsiturnauksessa perinteisesti heti aamukymmenen maissa. Kuva: Elmeri Elo

Pitsiturnauksen ohjelma: 

  • 09.00 TPS–HPK
  • 10.15 Lukko–Ässät
  • 11.30 HPK-Sport
  • 12.45 Ässät–SaiPa
  • 14.00 TPS–Sport
  • 15.15 Lukko–SaiPa
  • 17.00 A1–B2
  • 18.15 B1–A2
  • 20.00 Finaali