HPK:ssa on peräti yhdeksän NHL:ään varattua pelaajaa!

Tietoinen valinta. HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen haluaa joukkueeseen NHL-organisaatioissa huomattuja talentteja. Kuva: Jukka Rautio.

HPK:n nuorekkaasta liigajoukkueesta löytyy poikkeuksellisen paljon talenttia.

Päävalmentaja Antti Pennasen hyppysissä on enemmän NHL:ään varattuja pelaajia kuin missään muussa liigaryhmässä.

Voimassa olevia NHL-varauksia löytyy peräti yhdeksän. Lista kasvoi kolmella tänä kesänä, kun hyökkääjä Kristian Vesalainen, maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen ja puolustaja Roope Laavainen draftattiin NHL:ään.

– NHL-varattujen pelaajien suuri määrä ei ole sattumaa, vaan tietoinen valinta. Yksi osa meidän uutta strategiaa. Haemme juuri tämäntyyppisiä nuoria pelaajia, pyrimme auttamaan heitä seuraavalle askelmalle ja toivomme tämän houkuttelevan tänne uusia lahjakkuuksia, Pennanen korostaa.

Tästä on tarkoitus rakentaa HPK:lle oma erityispiirre ja samalla valtti koko ajan kiristyvässä kilpailussa.

– Pelaajabudjetti asettaa omat rajansa. Kun halusimme rosteriin lisää laajuutta, se johti luonnostaan nuorennusleikkaukseen. Meillä ei ole varaa hankkia kokeneita ja valmiita pelaajia, Pennanen selittää.

Niinpä Niklas Hagmanin ja Eero Somervuoren tapaisille pelaajille ei löytynyt enää paikkaa kokoonpanosta. Lisäksi suomalaislegendoihin kuuluva Niko Kapanen väistyi toistuvien vaivojen takia.

– Haluan korostaa, ettei minulla ole mitään kokeneita pelaajia vastaan. Emme voi ylittää kuitenkaan resurssejamme. Silloin pitää tehdä valintoja.

HPK palasi viime kaudella liigan eliittiin kahden synkän talven jälkeen. Runkosarjan viidettä sijaa seurasi upea puolivälieräsarja JYPiä vastaan. Jyväskyläläisjoukkue ratkaisi sen vasta seitsemännessä kohtaamisessa.

– Tietenkin haluamme taas pudotuspeleihin, mutta kliseisesti sanoen emme mene asioiden edelle. Haluamme viedä HPK:n peliä ja toimintakulttuuria eteenpäin. Niin, että pelaajat ymmärtävät huippu-urheilijan arjen ja osaavat elää sen mukaan, Pennanen painottaa.

Pelaajatyyppien valinnassa on kiinnitetty huomiota paitsi tavoitteellisuuteen myös kokoon. Pennanen haluaa lisää papua ja häijyyttä molempien maalien edustoilla. Varsinkin omaan päähän.

– Tästä huolimatta pelinäkemys ja pelaavuus ovat isoja juttuja varsinkin hyökkäyspäässä.

On selvää, ettei pelkällä ryminällä ei tehdä tulosta.

Kun HPK aloittaa kautensa perjantaisessa Pitsiturnauksessa, tällä tietoa vahvuudesta puuttuu kaksitoista pelaajaa.

Kokeneesta kaartista hyökkääjät Janne Lahti, Juho Keränen, Otto Paajanen ja Mikko Lehtonen sekä puolustajat Joonas Lehtivuori ja Mathias Porseland saavat lepopäivän.

Hyökkääjät Eetu Tuulola ja Jere Innala, puolustajat Markus Niemeläinen ja Roope Laavainen sekä maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen ovat 20-vuotiaiden maajoukkueen matkassa Plymouthin turnauksessa.

Tanskalaishyökkääjä Nikolaj Krag Christensen on vielä toipilas jalkavaivojen jäljiltä.

 

HPK:n voimassa

olevat NHL-varaukset

 

Kristian Vesalainen Winnipeg

1. kierros 24. valinta, kesä 2017

Ukko-Pekka Luukkonen Buffalo

2. kierros 55. valinta, kesä 2017

Roope Laavainen Chicago

4. kierros 119. valinta, kesä 2017

Markus Niemeläinen Edmonton

3. kierros 63. valinta, kesä 2016

Niclas Almari Pittsburgh

5. kierros 151. valinta, kesä 2016

Eetu Tuulola Calgary

6. kierros 156. valinta, kesä 2016

Nikolaj Krag Christensen St. Louis

7. kierros 209. valinta, kesä 2016

Jesper Lindgren Toronto

4. kierros 95. valinta, kesä 2015

Miro Karjalainen Dallas

5. kierros 135. valinta, kesä 2014

Lisäksi HPK:n pelaajista Mikko Lehtonen (Boston 2005) ja Joonas Lehtivuori (Philadelphia 2006) varattiin aiemmin. Lehtonen pääsi pelaamaan Bostonissa yhteensä kaksi NHL-ottelua kausina 2008–10. Lehtivuori kiekkoili Adirondack Phantomsin AHL-joukkueessa kausilla 2009–11, mutta NHL-paikkaa ei auennut missään vaiheessa.

Kaksi yhdeksästä NHL-varauksesta. Eetu Tuulola (vas.) ja Kristian Vesalainen hankkivat lisää papua. Kuva: Jukka Rautio.