Ex-junioritähti Tanus on "palannut kartalle" – edessä uran kannalta iso vuosi

Veri-Penan hampaissa. Ben Blood antaa välitöntä palautetta ja Jonatan Tanus kuuntelee. Tilanne sai alkunsa, kun SaiPan nuori hyökkääjä kävi tökkäisemässä Ässien jenkkipakkia "hieman turhan innokkaasti" heti avausvaihdossa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

SaiPa hikoili Pitsiturnauksessa kaukalon lisäksi kopissa. Lappeenrantalaiset majoittautuivat Rauman Äijänsuon ahtaimpaan pukuhuoneeseen. Tilaa oli sen verran niukalti, että epähuomiossa olisi voinut kiristää vieruskaverinkin luistimet.

Ei ihme, että Mestiksen SaPKosta liigakuvioihin siirtynyt Jonatan Tanus tuli täpötäydestä kopista käytävälle happea haukkaamaan jo ennen kuin valmentaja Tero Lehterä ehti tv-haastatteluista oman joukkueensa eteen. Varsinaiseen haastatteluun Tanus toki saapui vasta, kun peli oli omien kesken purettu.

– Nyt on tietysti alla vasta muutama jääharjoitus, mutta olemme jo ajaneet sisään omaa juttuamme. Samalla tässä on uusi kaupunki ja uusi valmentaja, jonka ajamaa pelitapaa ei ole vielä ennen omissa joukkueissani ollut. Pyrimme pelaamaan aktiivista peliä ja luistelemaan paljon, Tanus kertoo itselleen uuden luotsin linjanvedoista.

Olet pelannut kaksi kautta myös Kanadan junioriliigassa OHL:ssä. Löytyykö sieltä yhtymäkohtia?

– Kyllä, ja on tässä vaikutteita myös Ruotsista. Pelaamme paljon etuperin ja paineistamme, ainakin minulle se on mieluisampi tapa pelata kuin seistä träpissä, Tanus vertaa.

Muutaman vaisumman vuoden jälkeen Tanus palasi pelaajaksi, jonka nimi näkyi takavuosina tasaisesti otteluraporteissa ja otsikoissa. Tanus on saman ikäinen eli 1995 syntynyt kuin juniorivuosien pelikaveri ja seurakaveri Aleksander Barkov. Tanuksesta ja hänen potentiaalistaan alettiin kohista tamperelaisissa kiekkopiireissä jo ennen kuin Barkovista puhuttiin.

Nyt myös Tanus on "palannut kartalle". 

Vaikka Lappeenranta ei ole Florida, ennusmerkit ovat lupaavat. Viidellä viittä vastaan pelatessa tamperelainen lukeutui Rauman minipeleissä jatkuvasti SaiPan näkyvimpien pelaajien kaartiin. Rankkarikisan onnistuminen Lukkoa vastaan näytti, että viimeistelyssäkin repertuaari on laaja.

Pitsiturnauksen minipelien ennustusarvo on tietysti aina vähän niin ja näin, mutta suunta ainakin on oikea. Ei ihme, että TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinenkin kävi Pitsiturnauksen tauolla taputtamassa nuorisomaajoukkueista tuttua pelaajaa olalle antaen kannustavia sanoja.

Tanus kokosi viime kaudella SaPKon pässipaidassa 49 ottelussa 68 tehopistettä, joista peräti 40 oli maaleja. Tahti säilyi kovana myös pudotuspeleissä, jonka päätteeksi savonlinnalaisjoukkue juhli Mestiksen mestaruutta.

– Totta kai tuollainen kausi toi itseluottamusta. Tuli tieto siitä, että on rahkeita kehittyä ja mennä eteenpäin. Ja tietysti voittaminen maistuu aina, hyökkääjä hymyilee.

Ennen 20-vuotissynttäreitään Tapparan kasvatti palasi Kanadasta koti-Suomeen ja haki kaudet 2014–16 liigapaikkaa Tampereelta.

Liigapaikka jäi Näsinneulan nurkilla vakiinnuttamatta. Osaatko arvioida, miksi?

– Tampereella oli hyvä joukkue, johon oli tosi vaikea murtautua. Ja omassakin tekemisessä oli parannettavaa, ei mennyt ihan niin kuin olisi pitänyt. Ehkä omassa harjoittelussakin olisi pitänyt tehdä enemmän, Tanus sanoo rehellisesti.

Tosipelit kirvesrinnoissa jäivät kahteen. Valtaosin peliaikaa irtosi yhteistyöseura LeKistä – jos irtosi.

– Ensimmäisellä kaudella istuin välillä katsomossa. Juujärven Juha oli kehityksen kannalta iso apu siinä vaiheessa. Hän näytti sen, ettei mitään tule ilmaiseksi. Toisella kaudella (LeKissä) peliaikaa tuli sitten jo enemmän, ja viime kausi (SaPKossa) meni kaikin puolin hyvin.

Väkevän Mestis-läpimurron jälkeen Tanuksesta kiinnostuneita organisaatioita löytyi liigakartan eri puolilta. Miksi juuri SaiPa valikoitui seuraksi?

– SaiPalla oli aidosti iso kiinnostus, he selvästi halusivat minut sinne. Lisäksi ajattelin, että SaiPassa on mahdollisuus ottaa isoa roolia ja pelata omilla vahvuuksilla, Tanus perustelee.

Mahdollisuudet ovat olemassa. Lisäksi SaiPa on ennenkin toiminut ponnahduslautana läpimurroille. Sen isompiin julistuksiin tai kokoonpanospekulaatioihin ei vielä tässä vaiheessa – elokuun ensimmäisellä viikolla – ole syytä.

– Ei todellakaan, Tanus vahvistaa.