Yllätys tai ei – KalPa ryösti Hakametsästä kotiedun

KalPa pääsi tuulettamaan kaikissa erissä. Tämä riemu nähtiin avauserän puolivälissä, kun Jyri Junnila ohjasi finaalikevään avausosuman. Tapparan kapteeni Jukka Peltola poistuu allapäin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vauhtia, viivelähtöjä, vääriä – tai vähintäänkin tunteita kuohuttaneita – tuomioita. Lisäksi viisi maalia, Tapparan Valtteri Kemiläisen tuhrima rankkari, toista minuuttia tyhjänä ammottanut kotimaali sekä yksi vamman tuonut vaaratilanne.

Siinä ensimmäinen liigafinaali pähkinänkuoressa. 

Tapahtuman tärkein asia eli tulos saattoi olla ottelusarjan jatkon kannalta eduksi koko kiekko-Suomelle. Ainakin se oli sitä eilisen ottelun intensiteetille ja ennen kaikkea KalPalle, joka lähti haastajana loppuotteluihin.

Kuopiolaiset hakivat Tampereen Hakametsästä kotiedun voittamalla lukemin 2–3 (1–1, 0–1, 1-1)

Keltamustien sankareiksi nousivat kaikissa KalPan maaleissa mukana ollut Matias Myttynen (1+2) ja playoffien maalivahtitilaston ykkösnimi Eero Kilpeläinen. 

Varsinkin ottelun päätöserä oli täynnä takavuosien mainoslausetta. Draamaa ja rytinää riitti. KalPa karkasi Tommi Jokisen maalilla jo 1–3-johtoon, jutta Kristian Kuusela kavensi Jani Lajusen syötöstä 2–3:een vain pari minuuttia sen jälkeen, kun KalPa oli karannut kahden maalin johtoon.

Osuma näyttii yläriveille asti haastamisen arvoiselta, ja sitä se oli myös alimmalla rivillä tilannetta todistaneen KalPa-valmentaja Pekka Virran mielestä. Kuopiolaisluotsi käytti sääntöjen sallimaa oikeuttaan. Tulos: Maali, joka hyväksyttiin todella pitkän tarkastelun jälkeen, tallenteella näkyneestä kontaktista huolimatta.

Vielä selvemmältä näytti Henrik Haapalan läpiajon katkaissut huitaisu, jota Stefan Fonselius ja Mikko Kaukokari eivät nähneet rangaistuslaukauksen arvoiseksi. Jokseenkin kaikki muut näkivät toisin.

Hyvitys tuli vajaat pari minuuttia ennen summeria, kun tuomaristo antoi Tapparalle rangaistuslaukauksen kuopiolaisten suljettua kiekon omalla maalialueellaan. Laukoja eli puolustaja Valtteri Kemiläisen yritys tyrehtyi kuitenkin Kilpeäläisen vasempaan patjaan.

Alussa mainittu vaaratilanne ei näyttänyt erityisen vaaralliselta, mutta KalPan unkarilaissentterin Balazs Sebokin ottelu joka tapauksessa päättyi olkapäähän tulleeseen tälliin. 

Jo ottelun avauserä oli värikäs. Ensin iski vierailija KalPa.

Mediakuution digitaalikello pysähtyi lukemiin 9.45, kun Juuso Riikolan siniviivalämäri painui ohi Tappara-vahti Dominik Hrachovinan. Osuman sai nimiinsä kiekon verkkoon ohjannut Jyri Junnila, syöttöpisteet kirjattiin Matias Myttyselle ja raudanlujaa laukoneelle Riikolalle.

Tappara ei tasoituksessaan kauan aikaillut. KalPan johtomaali ei kestänyt kuin 17 sekuntia, kun Veli-Matti Savinainen ohitti kuopiolaisten veräjää vartioivan Eero Kilpeläisen. Näyttävän tasoitusmaalin pohjusti Henrik Haapala.

Runkosarjan maalinkuninkuuden 30 osumallaan voittanut Savinainen nousi maalinsa myötä myös playoffien maalipörssin jaetulle piikkipaikalle. Tappara-laiturilla on koossa viisi osumaa eli sama määrä kuin finaalivastustaja KalPan Janne Keräsellä sekä JYPin Michel Miklikillä ja TPS:n Patrik Virralla.

Illan isoin yllätys oli yleisömäärä. Neljänä peräkkäisenä keväänä finaalimakeaa nautiskelleet tamperelaiset ottivat loppuotteluihin todellisen viivelähdön. Väkeä oli lehtereillä vain 6162, eli tyhjiä paikkoja oli yli 1100.