Tapparan loppukiri jäi kesken

Marraskuuta pidetään monesti masentavana kuukautena. Ulkona on pimeää aamusta iltaan, ja kirkkaimpinakaan hetkinä päivänvalo ei valaise paljon enempää kuin rikkinäisellä polttimolla varustettu taskulamppu.

Tapparan peleissä on toinen meno. Loppusyksyn tai alkutalven masentavuudesta ei voi syyttää ainakaan kirvesrintoja. Liigakärki on tarjonnut katsojille väriä ja viihdettä koko rahalla. Niin myös tiistaina. Voittoon asti tahto ja runsaammat maalipaikat eivät nyt riittäneet, sillä "soturilauma" Jukurit puolusti kahdessa ensimmäisessä erässä hankkimaansa johtoa uhrautuvasti ja nappasi maalin vierasvoiton.

Tappara oli hävinnyt kymmenestä edellisestä ottelustaan vain kaksi, niistä ensimmäisen juuri Jukureille. Nousijajoukkue raapi lokakuun lopun kotipelissään 2–1-voiton mestareista. Niinpä tiistai-illan 4–3-vierasvoittoa ei enää erinomaisen syksyn jälkeen voi pitää valtaisena yllätyksenä.

Ja kun tuon on päässyt sanomasta, voi samaan hengenvetoon silti olla yllättynyt. Ainakin jos syksyn saldon muotoilee raflaavasti: Tappara ei ole voittanut koskaan Jukureita. Melko messevä piristysruiske on se, että keskinäisten kohtaamisten pisteet ovat tässä vaiheessa sesonkia 6–0 mikkeliläisille.

– Sarjanousijalla nämä ovat aina uskon asioita. Tällaisissa peleissä nähdään, miten hyvin se pelipokeri kestää, Jukureiden päävalmentaja Risto Dufva puntaroi ja kaivoi povitaskustaan joskus aiemminkin käyttämänsä vertauksen:

– Vanhaa nyrkkeilysanonnan mukaisesti ei tarvitse olla hyvä, riittää että on paras paikallaolijoista, "RD" veisteli.

Muuten mikkeliläisten valmentaja lasketteli kommenttejaan kasvot peruslukemilla. Aika tyynellä ilmeellä otat vierasvoiton?

– Kyllä mä tästä lähden juoksemaan ilman paitaa, tuonne suihkuhuoneeseen, Dufva sanoi ja katsoi pukukopin suuntaan, mistä oli hetki aiemmin kuulunut varsin villejä voitonhuutoja.

Tiukasti omaa maaliaan varjellut Jukurit ei paineesta huolimatta joutunut ottamaan jäähyjä, kun taas Tapparalle puhallettiin kolme sellaista kakkosta, joita tiukkojen otteluiden voittaminen ei salli. Ottelun erotuomarikaksikon Jarno Heikkisen ja Teemu Salmisen vihellyslinja ei ollut Tapparan päävalmentajan Jussi Tapolan mieleen.

– Onneksi meillä on hyviäkin tuomareita tässä Liigassa. Ja onneksi (erotuomarijohtaja Jyri) Rönn oli katsomossa, Tapola puuskahti.

Erityisesti kirvesrintojen luotsia korpesi nuoren Joona Luodon poikittaisesta mailasta saama kakkonen.

– Kun yksittäisen tilanteen näkee noin väärin, niin... tulis sitten sanomaan, että nyt tuli tehtyä virhe.

Vaikka kirvesrinnat keikkuvat sarjan kärjessä ja ovat kiskoneet marraskuun reilusti yli kahden pisteen ottelukeskiarvolla, omissa on kolissut reippaanlaisesti. Kolme päästettyä per peli on iso määrä. Vain jumbo-Lukon puolustus on vuotanut marraskuussa pahemmin kuin liigajohtajan.

Jos vertailukohdaksi ottaa viime kauden runkosarjan, silloin Tappara hyvät playoff-asetelmansa olemalla runkosarjan kolmonen 110 pisteellä ja vain 2,26 päästetyn maalin keskiarvolla.

Tapparan tavaramerkiksi on muodostunut nousu takaa tasoihin ja samalla vauhdilla ohi. Lähellä käytiin tiistainakin. Jukurit karkasi avauserässä 2–0-johtoon Topi Nättisen ja Henrik Koiviston osumilla. Kahden erän jälkeen Risto Dufvan ja Ville Niemisen suojatit johtivat 4–2, mutta niin vain kotijoukkue kiri päätöserässä jälleen kerran lähelle. Jere Karjalainen sai toimitettua kiekon rankkarista jukurivahti Sami Rajaniemen taakse. Osuma oli tasaiseen tahtiin onnistuneella Karjalaiselle jo kauden kymmenes.

– Taas tultiin peliin mukaan. Ja taas sitten päästettiin irti. Harmittaahan tämä, vaikka nyt saatiinkin hyvä pelillinen lähtö otteluun, Tapola pohti ottelun jälkeen.

Vaikka Jukurit johti avauserän jälkeen, ensimmäinen 20-minuuttinen oli hyvin räikeästi kotijoukkueen hallintaa. 

– Koko ottelussa annoimme vastustajalle alle kymmenen maalipaikkaa. Se on aika vähän, eikä voi olettaa, ettei vastustaja saisi niitä yhtään. Jos paikkoja tulisi 15–20, se olisi sitten jo liikaa, Tapola laskeskeli.

Tälläkin kertaa kirivireen löytäminen vaati herättelykeinona maalivahdin vaihtamisen. Startterin vuorossa ollut Teemu Lassila sai väistyä Miika Roineen sutaiseman neljännen maalin jälkeen. Lassilan piikkiin onnekkaan oloista takaiskua on turha laskea, mutta tilalle tullut Dominik Hrachovina piti kuitenkin maalinsa koskemattomana ne 31.59 minuuttia, jotka hän oli tolppien välissä. Päätöserässä tshekkivahdille ei kirjattu kuin kolme torjuntaa.

Tapparan ex-luotsi Dufvan ja vielä monin verroin kirvesrintaisemman Niemisen luotsaama nousija houkutteli Hakametsän 4914 katsojaa. Se on tiistain otteluksi asiallinen lukema. Värikäs kiekkoviihde uppoaa yleisöön.