Tappara voitti Suomen mestaruuden – Juhani Jasu iski mestaruusmaalin

Tunteikas tuuletus. Tapparan kanadalaispuolustaja karkasi alivoimalla läpiajoon ja iski kirvesrintojen avausmaalin. Tuuletuksesta näki, että maali oli maukas. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kaksi kultaa ja kolme hopeaa. Ja sama keppikirjaimilla: KAKSI KULTAA JA VIISI HOPEAA. 

Tapparan viiden viime kauden saldo hakee vertaistaan SM-liigan historiassa. 

Ennen tamperelaisia viiden finaalin suoraan oli kyennyt vain Turun Palloseura, joka ylsi vuosina 1992–97 venäläisvelho Vladimir Jursinovin valmennuksessa komeaan sarjaan: 1, 2, 1, 2, 2.

Kirvesrintojen käyrä on vielä komeampi, suoraviivaisempi ja nousujohteisempi: 2, 2, 2, 1 ja 1... Samalla päävalmentaja Jussi Tapola huipensi kolmen päävalmentaja- ja kahden apuvalmentajakautensa jakson tuplamestaruuteen.

Päävalmentaja jättää paikkansa tyytyväisenä ja ylpenä.

– Runkosarjan voitto, eniten teimme maaleja ja sitten vielä tallaiset playoffit. Ensin jouduimme käymään oman tuskaisen polkumme Ilvestä vastaan. He pelasivat todella hyvin. Ja sitten vielä osana kasvutarinaa HIFK-sarja välierissä ja nyt tämä. Suunnattoman ylpeä pitää olla tästä joukkueesta, valmennustiimistä, organisaatiosta ja tietenkin yleisöstä, Tapola hehkutti.

"Suunnattoman ylpeä pitää olla tästä joukkueesta, valmennustiimistä, organisaatiosta ja tietenkin yleisöstä."

– Alkuun jäimme selvästi KalPan pelaamisen alle ja jouduimme opettelemaan, miten tätä jääkiekkoa pitää pystyä pelaamaan KalPaa vastaan. Kaikki kunnia KalPalle, Tapola jakoi tunnustusta myös vastustajalle.

Eilinen kuudennen finaalin voitto irtosi lukemilla 1–3 (0–0, 1–1, 0–2).

Kirvesrintojen sankariksi nousi Juhani Jasu. Tapparan työteliäs tahtosentteri napautti kiekon yläilmoista alas pesäpallo-otteella, punnersi väkisin laidasta hyökkäysalueelle, otti kertaalleen jo hukkaamansa kiekon itselleen ja uitti kiekon rystyllä Eero Kilpeläisen vartioiman KalPa-maalin "alanahkaan". 

Osuma herätti – niin kuin mestaruusmaalit joskus herättävät – vuolassanaiset spekulaatiot siitä, syntyikö osuma sääntökirjan pykälien mukaisesti vai oliko Jasun haltuunotto korkea maila.

Maila kävi kiistatta korkealla, mutta ratkaisevaa ei ole se, kuinka korkealla komposiitti kohosi, vaan millä korkeudella osuma kiekkoon tuli. Eri kuvakulmista saattoi tehdä erilaisia tulkintoja, mutta lopputulos on joka tapauksessa kultainen.

Oli niin tai näin, tulkinnoilla ei enää jälkikäteen ole merkitystä. Mestaruusmaali on ikuisesti pöytäkirjassa, sen syntymäaika on 48.30, ja osuma on Jasulle uran 74 playoff-ottelussa iskemistä viidestä maalista se ikimuistoisin.

Varsinaisesti mestaruusjuhlat käynnistyivät neljä sekuntia ennen varsinaisen peliajan umpeutumista. Tapparan Blake Parlett iski ottelun toisen osumansa toimittamalla kiekon tyhjänä ammottaneeseen kuopiolaismaaliin.
 Aito tunne paistoi läpi Teemu Nurmen voittohaastattelusta. Laitahyökkääjän uran varrelle on mahtunut paljon kaikenlaista, myös vaikeuksia, mutta sitkeydestä tuli eilen kirkkain mahdollinen palkinto.

– Hieno voittaa välillä jotain. Kyllä tässä on hommia tehty paljon tämän eteen, uransa ensimmäistä SM-kultaa tuulettanut 32-vuotias Nurmi iloitsi Ruudun haastattelussa.

"Kyllä tässä on hommia tehty paljon tämän eteen."

Avausmaalia piti odotella yli ottelun puoliväliin.

Kotiyleisön odotukset nousivat kattoon, kun Tapparan Jere Karjalainen sai kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. Isäntien pakkopeli ei kuitenkaan purrut, vaan Tappara hyödynsi KalPan ylivoiman ja iski alivoimalla.

Maalintekijä oli kirvesrintojen kanadalaispuolustaja Parlett, joka anasti kiekon Joonas Lyytiseltä, karkasi läpiajoon ja uitti kiekon KalPa-vahti Eero Kilpeläisen längistä maaliin. 

Hopeaa voittanut KalPa esiintyi finaaleissa 26 vuoden tauon jälkeen. Kuopiolaisten tolppien välissä urakoineelle Kilpeläiselle häviö oli luonnollisesti pettymys, mutta omiensa kaudesta tähtivahti antoi varauksettoman tunnustuksen.

– Ei ole tällaista joukkuetta ollut aikaisemmin. Jokainen pystyi pelaamaan ihan omalla limiitillään, ihan huikeita jätkiä, väkevän kauden torjunut Kilpeläinen kiitteli.

Tasoitus nähtiin runsaat neljä minuuttia myöhemmin. KalPan Eetu Luostarinen iski playoff-uransa ensimmäisen osuman. Kiekko upposi räväkällä rannelaukauksella aivan Tappara-maalin oikeaan yläkulmaan. Syöttöpisteen kirjauttivat Joonas Lyytinen ja Jyri Junnila, jolle tehopiste oli finaalisarjassa jo viides.

Muokattu 21.03: juttua täydennetty finalistien kommenteilla.