Tappara vei ensimmäisen - Törmänen: "Heikko peli, ei päästy oikein mihinkään"

Sebastian Repo laukoi pelin voittomaalin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Pudotuspelisarjan ensimmäinen ottelu on aina iso mysteeri. Kuin ajaisi talla pohjassa Suureen sumuun. Magneettien varaukset ovat ennustamattomasti muuttuneet runkosarjasta.

Ensimmäinen Tappara-HIFK kuitenkin noudatti runkosarjan kaavaa: Tappara otti voiton numeroin 2–0.

Pelin voittomaali perustui Otso Rantakarin hienoon alustukseen. Hän antoi oman maalin tuntumasta oivaltavan pitkän syötön Sebastian Revolle, jonka laukaus upposi Kevin Lankiselle luvattoman helposti.

Repo johtaa Tapparan pudotuspelien maalipörssiä (3) yhdessä Veli-Matti Savinaisen kanssa. Savinainen viimeisteli ottelun lopputuloksen tyhjiin.

Tappara hallitsi kenttätapahtumia

Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola oli suoritukseen tyytyväinen.

- Saatiin hyvä startti peliin. Luisteltiin ja pelattiin hyvällä viisikolla. HIFK on äärimmäisen hyvä iskeen vastaan, löytyy taitoa. Aika hyvin pysyi meidän pakka kasassa. Jokaisen paikan eteen vastustaja joutui tekemään paljon töitä.

Tapparan Dominik Hrachovina torjui ottelussa vain 12 kertaa. HIFK ei saanut Tapparaan riittävää prässiä. Ilves-sarjaan verrattuna Tappara sai avattua peliään helpommin, ja sen pakistoon kohdistui vähemmän painetta.

- Varmaan kaikki ennusti, että ne tulee hulluna päälle, mutta näitä pelejä on etukäteen vaikea ennustaa, kuvaili Tapola.

Tappara sai ottelussa viisi ylivoimamahdollisuutta, mutta esitys oli vaisu. HIFK piti hyvin syöttölinjat, mutta huonous oli myös Tapparan flegmaattisuutta. Corey Elkins ja Jarkko Malinen pääsivät molemmat jopa puolittain yksin läpi Tapparan ylivoimalla.

Tapola piti kylmäpäisyyttä tehottomuuden jälkeen kuitenkin pelin yhtenä ratkaisuna.

- Kun ei saatu ylivoimasta sisään, se mittasi meidän kärsivällisyyttä ja sietokykyä.

Tapola ei nähnyt nopeaa sarjan alkua Ilves-pelien jälkeen huonona asiana.

- Aina helpompaa kun ei tarvitse harjoitella. Paljon helpompaa tämä oli kuin se puolitoista viikkoa ennen pudotuspelejä kun vaan harjoiteltiin, jolloin tavallaan oli vaan aikaa miettiä ja odottaa. Kun ei tarvitse odottaa, se on melkein parempi.

Tapola ja Törmänen pitivät Jasun taklausta puhtaana

Tapparan ja HIFK:n välisen välieräsarjan ensimmäisessä osaottelussa nähtiin heti kyseenalainen taklaus, kun HIFK-hyökkääjä Kai Kantola taklasi keskialueella kovaa Tappara-kollegaansa Juhani Jasua. Taklaus osui Jasua yläruumiseen. Aleksi Salonen korvasi Jasun keskushyökkääjänä.

Tapola ei pitänyt taklausta törkeänä.

- Näytti siltä, että ihan ok taklaus. Ei ollut kyynärpää päässä. Vaihtoaitiosta sitä ei tosin näe kovin hyvin. Ei tullut kuitenkaan oloa, että tarkoituksella olisi päähän taklattu. Tiedetään, että IFK on kova fyysinen joukkue. Osattiin varautua, että tuollaisia taklauksia tulee. Pitää vaan itse olla valmis.

Jasun tilanteen vakavuudesta ei ollut vielä tarkkaa kuvaa.

- Kyllä se tossa ihan pystyssä on. Aikaista sanoa, että pelaako.

Tappara halusi keskittyä taklauksen jälkeen peliin.

- Yritettiin keskittyä, että meidän pelirohkeus säilyy koko ajan, että ei aleta pelkään. Eikä alettukaan, tiivisti Tapola.

Myös HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen piti taklausta puhtaana.

- Mutta sen jälkeen saatiin heppoisesti jäähyjä. Se on koettu kaudellakin, että jos taklauksesta ei ole tullut jäähyä, niin sen jälkeen puhallellaan.

HIFK oli heikko

Lehtereille HIFK jätti vaisun vaikutelman.

- Heikko peli, ei päästy oikein mihinkään. Tuli mieleen Turun ensimmäinen peli: katseltiin, että minkäslaista tämä jääkiekkopeli nyt onkaan. Pitää parantaa kamppailua ja luistelua ja kiekottomana duunia. Joka osa-aluetta pitää parantaa, selvitti Törmänen.

HIFK:n vaisuus oli Törmäsen mukaan monen asian summa.

- Ei saatu konetta käyntiin, huonoa kiekollista suorittamista, vähän erilainen vastustaja ja otettiin jäähyjä paljon, summasi Törmänen IFK:n suorituksen.

Runsaasta alivoimasta HIFK selviytyi hyvin, mutta sillä oli toisenlainen sivuvaikutus.

- Alivoimalla hyvä taistelu, mutta alivoimapeli väsytti.

HIFK:n ylivoima pakkasella

HIFK sai ottelussa vain yhden ylivoiman.

HIFK:n ylivoimasaldo on yhdeksän pudotuspelin jälkeen harvinaisella pakkasella. Se on tehnyt yhden ylivoimamaalin, mutta päästänyt kaksi alivoimamaalia.

Missä yleisö?

Suuri yleisö oli jäänyt kotiin. Ottelun yleisömäärä oli vain 4897. Ehkä paikallispelisarja vei tamperelaisilta hetkellisesti mehut.

Tosin sama ilmiö on toistunut vuodesta toiseen – pääsääntöisesti vain finaalisarja myydään loppuun. Esimerkiksi vuonna 2014 ensimmäinen Tappara–Lukko-välieräpeli houkutteli Hakametsään vain 4078 katsojaa.

Lauantaina Hakametsä tullee kuitenkin loppuunmyydyksi.