Tappara tarttui Kanada-maljaan - Virta ei kommentoinut kohutaklausta

Tilastollisesti 0-2 -asemasta nouseminen voittoon paras seitsemästä -sarjoissa on hyvin harvinaista, mutta ei suinkaan mahdotonta. Tappara ei toki ole vielä voittanut mitään, mutta se on noussut kahden voiton takaa rinnalle ja ohi, 3-2 johtoon finaalisarjassa.

Viides välierä täpötäydessä Hakametsässä oli jotenkin "tapparamainen" veto, mitä esimerkiksi tämän kauden esityksiin tulee. Kirvesrintainen ryhmä ei suinkaan säkenöinyt, päin vastoin. Se oli ajoittain pahastikin helisemässä ja hukkasi muun muassa viiden minuutin ylivoiman, mutta se puolusti riittävän hyvin, iski paikoistaan riittävän terävästi ja Dominik Hrachovina oli maalillaan erinomainen. Näin voittolukemat kirjattiin Tapparalle 2-1.

- Kyllä se sitkeyttä tänään vaati. Väkisin pelaamista välillä oli, lennokkuus ja rentous puuttuivat, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola tiivisti Ruutu+:n haastattelussa.

- Joka äijä raapi sen tuonne jäille, mitä ikinä irti sai, Tapola lisäsi.

Kun pelaaja loukkaantuu laitataklauksesta, tuomio on sääntöjen mukaan aina pelirangaistus.

Maalittoman avauserän puhuttanein tilanne oli Sami Mutasen kyseenalainen ulosajo hieman ennen erän puoliväliä. Mutanen taklasi sinänsä puhtaasti laidan lähettyvillä Tapparan kultakypärää Henrik Haapalaa, joka tuiskahti rajusti päin laitaa.

Moni odotti Mutaselle korkeintaan kaksiminuuttista laitataklauksesta, jos sitäkään, mutta päätuomarit Stefan Fonselius ja Petri Lindqvist komensivat Mutasen suihkun puolelle.

Viivasuorasti sääntökirjan mukaisesti, joka oikeastaan onkin se ongelman ydin tällaisissa tilanteissa.

- Kun pelaaja loukkaantuu laitataklauksesta, tuomio on sääntöjen mukaan aina pelirangaistus. Se ei ole makuasia, siinä ei voi fiilistellä, SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä selvitti.

Haapala ei palannut tärskyn jälkeen enää kaukaloon. Tilanne etenee päävideotuomarin käsittelyyn ja sitä kautta mahdollisesti kurinpitäjälle.

  • Henrik Haapala koki kovia Sami Mutasen taklauksen seurauksena ja leikki jäi kesken jo avauserässä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

En ota enää kiinni näihin asioihin.

Ottelun ensimmäistä kymppiä hallinnut KalPa tappoi Mutasen viisiminuuttisen melkoisen vaivattoman näköisesti ja hyppäsi takaisin kuskin pukille. Tappara puolusti kuitenkin keskustansa ahnaasti ja Hrachovina hoiteli loput. Pelin kuvassa näkyi odotetusti se, että edellisen ottelun päättymisestä oli alle vuorokausi aikaa. KalPankaan jalka ei ollut niin raikas kuin se parhaimmillaan on, eikä kilpipaitainen ryhmä saanut syöttö- ja luistelumyllyään käyntiin, ei kenties sitä normaalimitassaan yrittänytkään.

- Pelattiin ihan hyvin, varsinkin ensimmäistä erää vietiin, vaikka iso jäähy vei energiaa, KalPan päävalmentaja Pekka Virta luonnehti viidettä finaalia Ruutu+:n lähetyksessä.

Mutasen rangaistukseen hän ei halunnut ottaa kantaa.

- En ota enää kiinni näihin asioihin. Pelataan pelit ensin pois ja otetaan sitten kantaa vähän enemmän, Virta linjasi.

Lentokoneet lentää ja pastat on valmiina.

Ottelun avausmaalin iski heti toisen erän alkajaisiksi ylivoimalla Teemu Nurmi. Janne Keränen ehti lusia koukkaamisjäähyään vain 25 sekuntia.

Seuraavaa osumaa odotettiin liki puoli tuntia. Tappara varjeli maalin johtoasemaansa ja luotti ikiaikaiseen puolustuspelaamiseensa ja kovaan rutiiniinsa, joita KalPa ei pystynyt purkamaan. Sitten räpsäytti Jere Karjalainen 2-0 ja se alkoi olla lopun alkua, kun pelikellossa oli enää vajaat kymmenen minuuttia.

KalPa veti Eero Kilpeläisen maaliltaan jo neljä minuuttia ennen loppua ja iski kiekon kuudella viittä vastaan ohi Hrachovinan vain seitsemäntoista sekunnin "ylivoiman" jälkeen. Minuutti Janne Keräsen 2-1 -kavennuksen jälkeen takaa-ajolle tuli kuitenkin kuolinisku, kun Balasz Sebokin maila lipsahti Aleksi Salosen naamatauluun. Korkea maila ei jätä tulkinnan varaa.

Finaalisarja on ensimmäisen kerran katkolla torstaina Niiralan montussa. Päävalmentajilta ei irronnut erityisen perusteellisia analyyseja mahdolliseen katkaisupeliin.

- Ote on välillä Tapparalla ja välillä KalPalla. Ihan ympäripyöreitä pelejä, Jussi Tapola sanoi.

- Lentokoneet lentää ja pastat on valmiina. Ei meillä mitään hätää ole, pojat jaksaa kyllä pelata, Pekka Virta säesti.