Tappara täräytti sarjan tasoihin - "Nyt tuli ryöpsähdys"

Läpi finaalisarjan Tappara on rakentanut enemmän laatupaikkoja kuin KalPa, mutta tuloksenteon kanssa oli pitkään suuria vaikeuksia. Neljännessä finaalissa kirvesrinnat saivat vihdoin röörinsä kunnolla auki ja KalPa jäi Niiralan montun maanantai-illassa statistin rooliin. Tappara paukautti 5-2 -voitollaan finaalisarjan tilanteeksi 2-2.

- Koko ajan pitää pystyä parantamaan, siitähän tässä on kyse. Eka kymppi vähän katseltiin, mutta sitten saatiin koneet käyntiin, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola totesi Ruutu+:n haastattelussa.

- Tuntui, että oltaisiin voitu tehdä enemmänkin maaleja. Nyt tuli ryöpsähdys. Kiekot löytävät perille silloin kun ollaan ytimessä, hän lisäsi.

Kotijoukkueen tunne oli aivan tapissa, liikaakin. KalPa sortui ylipelaamiseen vähän väliä ja Tappara rankoi tästä terävästi. Jo kapteeni Jukka Peltolan 0-1 -osuma emsimmäisen erän lopulla oli esimerkki tällaisesta höntyilystä. Peltola toimitti kiekon rysään ensimmäisen 20-minuuttisen aikana toisenkin kerran, mutta summeri oli ennättänyt soida.

- En tiedä, menikö lataus yli. Saatiin sellainen lähtö kuin haluttiinkin, KalPan kakkosvalmentaja Sami Kapanen sanoi.

- Ensimmäisestä maalista meni vähän pasmat sekaisin. Ensimmäisen erän loppu ja toisen alku olivat aika kaoottisia. Annettiin ihan liikaa paikkoja Tapparalle, hän huomautti.

Tappara ei sekunnin murto-osien vuoksi kadonneesta maalista häkeltynyt, vaan Blake Parlettin hillitön kumautus vei vierasjoukkueen kahden maalin karkumatkalle heti toisen erän alkuun. Sami Mutanen kuittasi nopeasti kauden ensimmäisellä maalillaan 1-2, mutta sitten ropisi taas.

Luvattoman paljon tuli lopussa KalPalle paikkoja.

Ensimmäisen playoff-maalinsa yli kahteen vuoteen iskenyt Jan-Mikael Järvinen viimeisteli 1-3 ja Sebastian Repo 1-4. Maalien väliin mahtui vain 21 sekuntia ja peli oli ohi. Tässä vaiheessa Eero Kilpeläinen teki KalPan maalilla tilaa Denis Godlalle, joka kirjautti näin ensimmäiset peliminuuttinsa finaaleissa.

Reppu heilui toisen erän alussa tiuhaan tahtiin, kun neljä edellä mainittua maalia naputeltiin viiden minuutin ja 17 sekunnin sisään.

KalPa nosti vielä päätään erän lopulla, kun Arttu Ilomäki sooloili 4-2:een. Maali syntyi pitkän hyökkäyspään pyörityksen päätteeksi. KalPa sai toisessa erässä näitä aikaiseksi kaksi ja iski molemmista maalin. Lohtu jäi kuitenkin savolaisittain laihaksi, kun Sebastian Repo räpsäytti illan toisellaan numeroiksi 5-2 heti kolmannen erän alkuun. Revon osuma oli vasta toinen ylivoimamaali Tapparalle finaalisarjassa.

Kun pää on kunnossa, jalkakin liikkuu ja silloin pystytään tekemään oikeita asioita.

Tämänkin jälkeen KalPa haki lisämaaleja vimmatusti, mutta hakkasi päätään Tapparan trapiin. Tapola löysi ottelun lopusta silti hitusen moitteen sijaa.

- Luvattoman paljon tuli lopussa KalPalle paikkoja. Tuota pitää pystyä parantamaan, Tapola linjasi.

KalPa-leirissä oli hyvin tiedossa, mikä meni neljännessä finaalissa vikaan.

- Kokonaisuus hajosi tänään. Kun kokonaisuus ei ole hallinnassa, tehdään pelillisesti vääriä asioita ja ruvetaan pakottamaan peliä. Viisikoiden tiiviydet eivät olleet riittävällä tasolla, eivät hyökkäys- eivätkä puolustussuuntaan, Kapanen analysoi.

Lääkkeet huomisen viidenteen finaaliin olivat selkeät.

- Tärkeintä on nyt hoitaa päätä. Kun pää on kunnossa, jalkakin liikkuu ja silloin pystytään tekemään oikeita asioita, Kapanen suunnitteli.