Sport voitti HIFK:n - katso video

Sport katkaisi viiden ottelun tappioputkensa, kun joukkue haki pisteet Helsingistä maalein 3-1. Vaasalaiset karkasivat toisessa erässä kahden maalin johtoon, mutta Miro Heiskasen osuma päätöserässä nostatti kiritoiveita kotijoukkueen osalta. Otto Honkaheimon kauden avausosuma reilu minuutti ennen loppua kuitenkin sinetöi vieraiden voiton.

Sport voi voittaa ja Sport voi voittaa HIFK:n Helsingissä. Ensimmäinen on ollut viime aikoina harvinaista ja jälkimmäinen jo pitkän aikaa. Mutta nyt tuli hyvän toisen erän ansiosta 3-1 -voitto.

Voittomaalin teki Ville Viitaluoma toisen erän loppupuolella HIFK:n Henri Tammisen omalla siniviivalla antaman pahan harhasyötön jälkeen.

- Hiukan lahjaksihan sen tilanteen sain. Ehdin hiukan katsoa tilannetta ja kun paikkoja on ollut aika vähän, niin päätin ampua suoraan. Onneksi meni sisään, hän sanoi.

Aiemmista kohtaamisista Helsingissä Sport on voittanut vain yhden kahdeksasta. Tuo voitto on reilun vuoden takaa.

Hyvän sarja-alun jälkeen Sport on voittanut vain yhden viimeisestä kymmenestä pelistään.

- Aika syvissä vesissä on oltu, mutta nyt on näyttänyt jo paljon paremmalta. Meillä oli hyvä taistelutahto ja laitoimme hyvin kroppaa peliin. Kaikille joukkueille tulee pitkässä sarjassa aina huonoja jaksoja. Joka ne selvittää, on vahvoille kevään tullessa, hän jatkoi.

Sportilta puutui terävimmästä hyökkäyksestä joukkueen pistepörssin kaksi parasta eli Olavi Vauhkonen ja Markus Nenonen. Poissa oli myös tehokkaasti pelannut Joonas Komulainen.

Hyvä vahvistus sen sijaan on maalivahti Veini Vehviläinen, joka oli ensimmäistä peliään Sportin tolppien välissä. Hän oli vasta kolmatta päivää vaasalaisten mukana.

- Hyvin olen päässyt joukkueeseen sisälle. Nyt meillä oli kova taisteluottelu varsinkin HIFK:n kolmannen erän kirin aikana, hän sanoi.

HIFK aloitti pelin hyvin, mutta neljän jäähyn jälkeen ote tippui pahasti toisessa erässä. Niin Sportin kaksi HIFK:n juniorikasvattia pääsi ”rokottamaan”. Aleksi Ainali teki 1-0 komealla laukauksella keskeltä. Viitaluoma lisäsi erässä Sportin johdon jo kahteen, kun pääsi Tammisen virhesyötön jälkeen läpiajoon, eikä erehtynyt.

Vasta kolmannessa erässä HIFK pääsi kunnolla peliin mukaan ja suurin osa päätöserää pelattiin Sportin päädyssä. Mutta maalinteossa onnistui vain nuorten MM-kisojen ja niitä seuranneen sairastelun jälkeen ensimmäistä peliään pelannut Miro Heiskanen. Parhaat muut paikat olivat Arttu Luttisella. Muut tähdet olivat Juhamatti Aaltosta myöten tehottomia. Kaiken lisäksi ”Juhis” menetti ihan lopussa kiekon helposti ja Otto Honkaheimo pääsi lyömään sen omalta alueelta HIFK:n tyhjään maaliin.

Lähes ainoa hyvä asia HIFK:lla oli alivoimapeli, joka muuten on ollut yksi sarjan heikoimmista. Kolmannessa erässä Sport pääsi pelaamaan koko kaksiminuuttisen kahden miehen ylivoimalla, mutta Viitaluoman tolppalaukausta lähemmäs se ei päässyt. Toisaalta Sportin ylivoimapeli oli välillä suorastaan heikkoa.

HIFK:lle selitys ei ole edes se, että paha loukkaantumistilanne näyttää taas jatkuvan, vaikka välillä näytti jo paremmalta. Pahin tilanne on kakkoskeskushyökkääjä Corey Elkins loukkaantuminen lauantaina pelissä KalPaa vastaan. Hän on poissa helmikuun loppupuolelle saakka. Elkins oli ainoa kauden kaikki pelit tähän asti pelannut kenttäpelaaja, ja se kuvastaa hyvin HIFK:n tilannetta.

HIFK:lta puuttuivat lauantain KalPa-ottelun tiimoilta myös maalivahti Nicklas Bäckström ja puolustaja Matt Generous. Generousia pelin lopussa tuurannut Thomas Nykopp oli myös sivussa. Poissa oli myös pelikiellossa oleva Joe Finley sekä muutama pitkäaikaispotilas.

Se ei kuitenkaan ole selitys siihen, että ote menee onnistuneiden jäähyntappamisten jälkeen kahdeksi eräksi. Kolmas erä oli liian lyhyt aika muutenkin maalinteko-ongelmista kärsineelle joukkueelle.