Rantakarin soolomaali ratkaisi – Tappara oli kotonaan terästä

Nokkaa, pokkaa ja nokkapokkaa. KalPa ajoi ottelussa suoraviivaisesti maalille, Jesse Mankinen jopa sen sisään. Dominik Hrachovina torjui ja Aleksander Bonsaksen sekä Teemu Nurmi hoitavat jälkisiivousta. Päätuomari Teemu Salminen ojentaa pelaajia Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kaksi ensimmäistä finaaliottelua taisivat sittenkin olla vasta vain alkulämmittelyä. Hakametsän lauantaisauna kuumeni kolmannessa loppuottelussa kunnon lukemiin.

Vihdan virkaa näissä löylyttelyissä toimittivat hikiset hanskat, joilla hierottiin vastustajan playoff-partoja likipitäen joka toisella pelikatkolla, välillä tiheämminkin.

Vaikka maaleja ei nähty kuin kolme, Tapparan 2–1-voittoon päättynyt ottelu (0–0, 1–0, 1–0) ei jättänyt katsomossa ketään kylmäksi. Lämpöä riitti myös joukkueiden vaihtopenkillä, sillä pelissä nähtiin useita tunteet pintaan nostaneita tilanteita.

Tunteet todellakin olivat pinnassa täydet 60 peliminuuttia – ja vielä jonkin verran yli. Vielä summerin soituakin Tapparan Jukka Peltola kävi kuumana kuin hellankoukku KalPan Tommi Jokisen päälle.

Kapteeni näki tasoitusmaalia jahdanneen Jokisen laukoneen kiekon summerin soitua kohti Tappara-vahti Dominik Hrachovinaa.

– Niin mä sen ainakin näin. Ei siinä mitään dramatiikkaa ollut, tämä on playoff-kiekkoa, Peltola sanoi syke jo lepolukemissa.

Lopulta päällimmäinen tunne oli kuitenkin Tappara-leirin riemu.

Otso Rantakari räjäytti soolomaalillaan hallin hurlumhei-riemuun. Rantakarin maalin syöttäjänä oli myös päätoimialueellaan eli torjuntatöissä kunnostautunut tshekkivelikulta Hrachovina. 

Koska Rantakarin maali syntyi "vasta" ajassa 58.27, KalPalle tuli loppukirinsä kanssa liian kiire. Niinpä kirvesrinnat lähtevät maanantain vierasotteluun otollisesta asetelmasta. Otteluvoitot ovat kuopiolaisten eduksi enää 2–1.

Rantakari oli taistelun tauottua luonnollisesti kysytty haastateltava. Oliko maali urasi 

– No, oli se varmaan En ole hirveästi ollut finaaleissa ennen, ratkaisija hymähti ja käytti samaa kärsivällisyydestä kertovaa kestää-verbiä niin kuin moni muukin tapparalainen

– Pitää vain kestää ja luottaa, että se työ, jota on tehty, tuottaa tulosta.

Kestämisestä ja sietämisestä todellakin on kyse, sillä pudotuspeleissä eteen tulee monenlaisia tilanteita, joihin ei välttämättä voi videosulkeisissa tai mielikuvaharjoitteissa valmistautua.

KalPa antoi päätöserän lopussa Tapparalle kaikki avaimet käteen ottamalla päätöserän lopussa kaksi helppoa rangaistusta. Rantakarin maalin syntyhetkellä KalPa sovitteli väärästä vaihdosta tullutta kakkosta.

KalPa tuli kolmannen erän alussa Jesse Mankisen siniviivakudilla tasoihin. Syöttäjiksi merkittiin kultakypärä Jaakko Rissanen ja kakkoserässä kirvesrinnoilta kolmen miehen läksytyksen saanut Joonas Lyytinen.

Spagaattikaan ei riittänyt. Jan-Mikael Järvinen tuulettaa pohjustamaansa 1–0-johtomaalia. Erotuomari Jari Leposella ei ole vaikeuksia hyväksyä Kristian Kuuselan osumaa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Avausmaalia piti odotella yli 24 minuuttia. Tapparan 1–0-osuma oli kakkosketjun yhteispelin ja rivakan ajatuksenjuoksun malliesimerkki. Peltola ja Jan-Mikael Järvinen pohjustivat, ja Kristian Kuusela iski maalin läheltä suoraan syötöstä1–0.

KalPan Niko Mikkola ja Mankinen eivät olleet osuman aattosekunneilla etevimmillään kiekon kanssa omalla alueella. Kirvekippari Peltola korjasi pelivälineen ja siirsi Järviselle, jonka nopea oivallus vapautti Kuuselan maalintekoon. Osuma oli kauden 2015–16 palkintopöydän putsanneelle Kuuselalle playoffien viides. 

KHL-keikkansa jälkeen hitaasti mutta varmasti vertynyt Kuusela on enää yhden osuman päässä playoffien maalitilaston kärkikaksikosta Juuso Puustisesta ja Michel Miklikistä.

Heti perään hyökkäyksen kärjeksi noussut KalPa-pakki Lyytinen erehtyi laukomaan kiekon vihellyksen jälkeen kohti Tappara-vahti Dominik Hrachovinaa.

Finaaliparin ainoa pohjoisamerikkalaispelaaja Blake Parlett reagoi tilanteeseen niin kuin vastaaviin tilanteisiin Pohjois-Amerikassa tavataan reagoida: Nyrkit pystyssä kuin porilaisessa nakkikioskin jonossa.

Lyytinen nosti heti käden sovittelevasti pystyyn virheensä merkiksi, mutta se ei auttanut.

Parlettin lisäksi kurinpalautusta antoi kaksi muuta kirvesrintaa, ja kun kevytrakenteinen Lyytinen oli selvinnyt hikisen hanskan hieromisesta omaan naamaansa, erotuomarit passittivat vielä hänet kymmenen minuutin käytösrangaistukselle, jonka syynä oli "epäurheilijamainen käytös".

Juttua muokattu 19.56: lisätty Peltolan ja Rantakarin kommentit.