Pitkän kuivan jakson iloinen päätös

Toni Kähkönen on pelaajatyyppi, joka osaa rouhia kiekot sisään läheltä maalia.

Laskentaanko päiviä, viikkoja, kuukausia vai peräti vuosia, kun haetaan Toni Kähkösen tekemää edellistä täysosumaa sarjaottelussa? Eikä nyt lasketa mukaan Mestarien liigaa (CHL).

Edellisen maalinsa Kähkönen oli tehnyt Leksandin paidassa Örebrota vastaan Ruotsin pääsarjassa (SHL) helmikuun 20. päivänä 2015.

Vuosissa mitattuna puolitoista. Kuukausissa peräti 19. Viime kaudella Karlskronassa Kähkönen ei osunut kertaakaan.

Ässiä vastaan hän näytti suuntaa ja kairasi kahdella täysosumallaan maalinteko-ongelmista kärsineen Kärpät varjojen mailta valoon. Voitto oli Kärpille kauden ensimmäinen.

– Kyllähän tuollainen antaa lisää buustia ja itseluottamusta, Kähkönen avasi.

Tunnemyrsky kävi selvästi yli äyräiden.

– On se uskomaton tunne jäällä, kun viisi jätkää halailee toisiaan. Sitä hetkeä on tosi vaikea sanoin selittää, Kähkönen tunnelmoi.

"Ne kaksi maalia olivat juuri sellaisia, mitä olimme ajaneet takaa ja kaivanneet. Se toinen maali oli tähän otteluun kulminaatio"

Kähkönen siirsi Kärpät ylivoimalla 1–0-johtoon Shaun Heskan ampuman kiekon reboundista. 2–0-täysosuma oli melkein kuin ensimmäisen toisinto.

– Siinä vaadittiin vähän jo akrobatiaa, Kähkönen naurahti.

Kähkönen todellakin heittäytyi vapaana maanneen kiekkoon käsiksi ja huitaisi sen ohi Andreas Bernardin. Osuma sai päävalmentaja Kai Suikkasen innostumaan.

– Ne kaksi maalia olivat juuri sellaisia, mitä olimme ajaneet takaa ja kaivanneet. Se toinen maali oli tähän otteluun kulminaatio, Suikkanen riemuitsi.

Kähkösen avustuksella Kärpät johti ensimmäistä kertaa ottelua tällä kaudella – ja piti johtonsa loppuun saakka.

– Eipähän tarvinnut ajaa takaa, Suikkanen tokaisi.

"Nollapelien kiekkoja keräilen kauden aikana koppiin koristeeksi, ja katsellaan sitten kauden jälkeen, mihin ne joutuvat."

Suikkanen jakoi erityiskiiitokset myös puolustukselle ja maalivahti Jussi Rynnäkselle, joka piti nollan.

– Nyt palasimme oikeille raiteille, summasi toisen peräkkäisen ottelunsa torjunut Rynnäs. Ennen tätä Sami Aittokallio ja Rynnäs olivat saaneet torjuntavastuuta vuorotellen.

– Kyllähän tatsi paranee, kun töitä tulee lisää. Kiva, että tulee luottoa, Rynnäs jatkoi.

Kun taistelu oli tauonnut ja joukkue ympäröi sankarivahtinsa, Jani Hakanpää kävi hakemassa kiekon talteen.

– Nollapelien kiekkoja keräilen kauden aikana koppiin koristeeksi, ja katsellaan sitten kauden jälkeen, mihin ne joutuvat. Tämä on ainakin minulle vanha perinne, Rynnäs taustoitti.

Rynnäs on Ässät-kasvatti, joten patapaitojen kohtaaminen ei ole hänelle mikään olankohautus.

– Se on aina iso juttu ja merkitsee minulle paljon.

Kähkösen (2+0) ohella kärppähyökkäyksen suuriin nimiin nousi vanha sotaratsu Mika Pyörälä (0+2), joka kahdella lähes identtisellä syötöllä maalin takaa vapautti tekopaikkaan niin Niklas Olaussonin kuin Miska Humalojan.

Pyörälä nousi Liigan pistepörssissä jaetulle toiselle sijalle (2+4) yhdessä Tapparan Henrik Haapalan ja KalPan Janne Keräsen kanssa. Kärkipaikalla keikkuu kärppäkasvatti, KooKoon Juha-Pekka Haataja (1+6), joka iski lauantaina HIFK:n verkkoon kauden ensimmäisen maalinsa.

Yleisö ei ainakaan vielä ole villiintynyt vaeltamaan Kärppien kotiluolaan Raksilaan, sillä yleisöä oli oululaisesta näkökulmasta vain 4649. Viime kaudella tämän lukeman alle jäätiin vain kaksi kertaa, Pelicansia (4453) ja HPK:ta (4602) vastaan.

Kärppien seuraava ottelu on tiistaina Hakametsässä hallitsevaa mestaria Tapparaa vastaan. Kotijäillä kamppailu liigapisteistä jatkuu torstaina, jolloin Raksilaan saapuu HPK.