Näkökulma: Pitäisikö olla kaksi jäähytilastoa?

Antti Tyrväinen on tällä kaudella saanut paljon jäähyminuutteja, mutta on aiheuttanut vähän alivoimaisuuksia. Kuva Europhoto/Jukka Rautio

Sportin Markus Kankaanperä, Pelicansin Ben Blood ja HIFK:n Joe Finley ovat jäähypörssin kärkikolmikko. Kun runkosarjan pelejä on enää vähän jäljellä, niin ykkönen löytyy näiden joukosta. Mutta mitä tuo pörssin kertoo? Tietysti siitä näkee jäähyminuuttien kokonaismäärän. Mutta mahdollisista alivoimaisuuksista se ei kerro. Blood ja Kankaanperä ovat kärjessä myös kakkosissa, mutta Finley ei ole lähelläkään. Vitosia hän on saanut liigassa eniten, mutta asema kärkikolmikossa on tullut pitkälti henkilökohtaisten rangaistusten takia.

Paras esimerkki on kuitenkin yksi kauden kohupelaajista eli Pelicansin Antti Tyrväinen. Pelicans on saanut eniten jäähyminuutteja (716). Blood (144) on seurassa kärjessä ja Tyrväinen (88) on toisena. Koko liigan pörssissä hän on viidentenä. Tyrväinen on pelannut vakituisesti sarjassa vuodesta 2009 lähtien. Tänä aikana jäähyminuutit ovat herättäneet paljon enemmän huomiota kuin maalit. Kahdesti hän on kauden aikana saanut yli 100 minuuttia ja on kerran ollut liigan jäähy-ykkönen.

Tyrväinen on siis selvästi pelkkä nujakoija ja muiden vahingoittaja. Ei tällaisia pelaajia sarjassa tarvita.

Mutta tarkempi tämän kauden jäähyjen tarkastelu antaa hiukan eri kuvan. Hän sai 37 minuuttia taklattuaan lokakuussa rajusti HPK:n Joonas Lehtivuorta. Hän sai siitä taklauksesta 2+5+20 ja päälle tuli 10 minuuttia nujakoinnista Petteri Nikkolan kanssa. Tuosta yhdestä tilanteesta tuli siis 37 minuuttia. Kovalla vauhdilla tehdyn taklauksen katsottiin osuneen päähän, joten Tyrväinen sai 12 ottelua pelikieltoa. Tilanne oli hurjan näköinen, mutta onneksi Lehtivuori oli vain muutaman ottelun sivussa.

Marraskuussa Tyrväinen sai pelirangaistuksen 20 minuuttia sopimattomasta käytöksestä tuomareita kohtaan. Hänen katsottiin törmänneen linjatuomariin takaapäin, mutta tilanne oli niin epäselvä, ettei pelikieltoa tullut. Heti seuraavassa pelissä hän sai 5+20 tappelusta Lukon Ilmari Pitkästä vastaan. Pitkäsen taklaus oli osunut päähän, ja Tyrväinen kävi kostotappelun.

Entä muuten? Hän on näiden tilanteiden ohella saanut kolme kahden minuutin jäähyä. Liigassa 241 pelaajaa on saanut enemmän kakkosia. Mitenkään puolustelematta Tyrväistä täytyy vain ihmetellä tilastoa. Mistä se oikein kertoo? Ei ainakaan alivoimaisuuden aiheuttamisesta. Tyrväisen takia Pelicans on saanut 13 minuutin vajaalukuisuuden.

Herää kysymys siitä, vastaako tappelu vastapuolen pelaajan kanssa kummankin joutuessa ulos pelistä todellakin yli kahtatoista kakkosta. Erotuomarien koskemattomuus kuuluu aivan perusasioihin, mutta onko yksi epäselvä tilanne sama kuin kymmenen kakkosta?

Tilastossa näin on, mutta mistä se tilasto kertoo? Se kertoo siitä, että paljon henkilökohtaisia rangaistuksia saavat ovat jäähytilaston kärjessä. Ne painavat siinä paljon ja mitä ilmeisimmin kohtuuttoman paljon. Alivoimaisuuden aiheuttamista tilastosta ei näe.

Pitäisikö tilastoja olla kaksi? Toisessa olisi kokonaismäärät ja toisessa vain kakkoset ja vitoset. Nykytekniikalla saisi jälkimmäisestä vielä helposti päällekkäiset jäähyt pois, mutta se olisi jo turhan monimutkaista. Jääkiekon sanotaan olevan yksinkertaisen pelin. Tilastoja on turha tehdä liian monimutkaisiksi, mutta ei niiden pitäisi olla niin yksinkertaisia kuin nykyinen jäähytilasto.

Entä miten tämä oivan esimerkin tarjonnut pelaaja on muuten pelannut? Tyrväinen on pelannut 31 ottelua, joissa on tehnyt viisi maalia ja antanut kuusi maalisyöttöä. Noilla pisteillä hän on 14. Pelicansissa. Peliaika on keskimäärin ollut 15:12, jolla hän on seitsemäntenä seuransa hyökkääjistä. Eli hän on ollut käyttökelpoinen kolmosketjun pelaaja.

Tämän tarkastelun kohdalla oleellista on kuitenkin se, että hän on liigan jäähypörssissä viidentenä. Jos tilastoja olisi nuo kaksi, niin toisessa hän ei olisi lähelläkään kärkeä.