On uusien sankarien aika – Myttynen, Junnila ja Mikkola huudattivat Niiralan monttua

Aika usein sanotaan, että pudotuspeleissä esiin nousevat aivan uudet sankarit – ja lähestulkoon yhtä usein maalintekijätilastoissa erottuvat samat nimet kuin runkosarjan pörsseissä ja pyttykerhojen palkittujen listauksissa.

Tämän kevään finaalisarja tuntuu olevan toista maata.

KalPan Matias Myttysellä ja Niko Mikkolalla ei ollut ennen tätä kevättä tilillään yhtään playoff-osumaa, Jyri Junnilankin maalimäärän ynnäämiseen riittivät sahatyöläisen yhden käden sormet. Kolmikon yhteenlaskettu pudotuspelien määrä oli 61, maalien kolme.

Nyt on eri ääni kellossa. Keltamustien kaksikko Myttynen–Junnila on iskenyt kahdessa finaaliottelussa yhteensä jo neljästi! 

Myttynen iski torstain 3–2 (0–1, 2–0, 1–1) -kuopiolaisjuhlissa ottelun toisessa erässä KalPan 1–1-tasoituksen. Mihin tahansa maalikoosteeseen kelpaavassa osumassa hän toteutti vanhaa periaatetta "jos et tiedä, mihin kiekon laittaisit, laita se maaliin".

Kuopiolaisten tamperelaissentteri jarrutti, teki äkkikäännöksen ja laukoi rystyllä kiekon verkkoon Tappara-vahti Dominik Hrachovinan räpylän kautta.

– No, en keksinut mitään, niin pakko kai sanoa, että tuli selkäytimestä, Myttynen veisteli kuulokkeet korvillaan wanhan liiton playoff-partansa takaa.

Tehopiste oli Myttyselle jo finaalisarjan neljäs. Syöttöpisteen tililleen kirjauttivat Joonas Lyytinen ja Jesse Mankinen.

KalPan Eero Kilpeläinen on voimaton, kun Juhani Jasu upottaa 0–1. Jussi Timonen seuraa aitiopaikalta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ylipäätään illan teema tuntui olevan, että rumia maaleja ei tehdä ollenkaan.

Aina tärkeän avausmaalin iski tällä kertaa Tappara. Juhani Jasu karkasi kuopiolaisten puolustukselta ja laukoi kiekon räväkällä rannevedolla maalin oikeaan ylämummoon ohi Eero Kilpeläisen. Osuma oli Jasulle ensimmäinen kevään pudotuspeleissä ja uran neljäs.

– Olihan se hyvä kuti, Jasu hymyili Nelonen Pron erätaukohaastattelussa ja väläytti tutuksi tulleen tavaramerkkihymynsä.

Pilkettä löytyi sekä tikatusta että toisesta silmäkulmasta, sillä Eurajoelta lähtöisin oleva keskushyökkääjä kuvaili ennen osumaansa ottamaansa kaksiminuuttista "hyväksi tyhmäksi jäähyksi". Perustelukin oli valmiina.

– Saimme hyvän otteen siitä jäähyn tappamisesta, jo ottelun kolmannella minuutilla rangaistusaitioon päätynyt Jasu virnisti. 

Saman maalin oikeaan yläkulmaan upposi puoltenvaihdon jälkeen eli toisen erän alussa myös KalPan tasoitusmaali.  Myttysen maalikoosteisiin mahtuva rystyveto oli mentaalisesti ottelun käännekohta. 

– Mun mielestä tultiin toiseen erään paljon avauserää terävämmin. Eka erän vähän jänniteltiin, mutta nyt oli taas meidän omaa peliä. Myttynen mietti Nelonen Pron erätaukohaastattelussa.

KalPa siirtyi johtoon ajassa 28.38, kun Jyri Junnila huudatti Niiralan monttua. Tämäkin osuma oli koosteisin mahtuvaa kamaa: vetoharhautus, Hrachovina jäihin ja rannelaukaus takayläpesään.

Jyri Junnila on laukonut 2-1 yläkulmaan. Arttu Ilomäki ja Sami Mutanen liittyvät juhlaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


Kahden takaiskun jälkeen Tapparan tshekkivahdin tilillä ei ollut toisessa erässä vielä yhtään torjuntaa ja koko ottelussakin vain kolme.

Myttysen maali käänsi momentumin, ja Junnilan osuman jälkeen pelillinen vaakakuppi kallistui KalPalle.

KalPa otti myös fyysisen yliotteen ja ahdisti toistuvilla taklauksillaan tamperelaiset raiteiltaan. Tapparalta katosivat pelin rytmittäminen ja kiekollinen keskittyminen.

Päätöserän kirivaihde tuotti Valtteri Kemiläisen laukoman 3–2-kavennuksen, mutta ei enempää.

Erän ja ottelun lopussa nähtiin erikoinen episodi, kun aikalisänsä käyttänyt Tappara pelasi aikaa ja oli pakotettu vaihtamaan playoff-avauksen jälkeen luukkuvahtina kärvistelleen Teemu Lassilan hetkeksi tolppien väliin. Lassilan "come back" jäi kovin lyhyeksi: peliaikaa lohkesi 22 sekuntia.

Finaalikamppailua seurasi Kuopiossa odotetusti täpötäysi tupa eli 5064 katsojaa. KalPan kotihallin Data Group Areenan kapasiteetti on 5 064 katsojaa. Istumapaikkoja hallissa on 3 134, seisomapaikkoja 1 650 ja vip-paikkoja 280 kappaletta.