Olipa vaihto – Pelicans-löytö osui kahdesti 46 sekunnin välein

Maalimäärän tuplaus. Pelicansista kesken kauden Tampereelle tullut Sebastian Repo osui kahdesti 46 sekunnin välein. Nuorten MM-kultamitalistin yhdeksän aiempaa ottelua Tapparan paidassa olivat tuottaneet tehot 2+1. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tapparan ja SaiPan kamppailu näytti toisen erän puoliväliin asti yhtä mielenkiintoiselta kuin veden roiskiminen Sorsapuistoon pohjustettavalle tekojäälle. Molemmissa paikoissa työmiehet olivat paikalla, mutta erityistä intohimoa perjantai-illan talkoot eivät herättäneet sen paremmin Hakametsän siisteissä sisätiloissa kuin hiekkakentällä pikkupakkasessa. 

Ei ihme, että yleisökin vaipui hieman horrokseen.

Herätys saatiin katsojia parhaiten hemmottelevassa muodossa, räväkässä maalintekokimarassa. Tasatilanteessa nuhjaaminen vaihtui 1–1:stä niin, että pelikello ehti käydä kolmen osuman välillä vain minuutin ja 12 sekuntia. Pöytäkirjanpitäjä sai klikkailla maalintekijöitä ja viimeistelijöitä ajasssa 31.54, 32.08 ja 32.54.

Kesken pelin vaihtoon. SaiPan maalivahdin Jussi Markkasen ilme oli tuskainen konkarivahdin luisteltua vaihtoon toisen erän lopulla. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ensin SaiPa Ville Vainikainen kiersi kulmasta siniviivalle ja heitti ranteella ohjattavan vedon, johon Saku Salminen sai lapansa väliin: 1–2 vierailijoille.

Tappara tuli heti keskialoituksen jälkeisessä vaihdossa tasoihin, osumalla jonka kelpoisuutta tarkistettiin – ihme kyllä – videolta. Katsomoon toki näytti ilman hidastuksiakin siltä, että Sebastian Revon maalintekotavoissa ei ollut mitään laittomuuksiin viittaavaa. Alexander Bonsaksen ja Aleksi Salonen pohjustivat osuman syöttelemällä siniviivan tuntumassa, ja Repo tuikkasi rightin lapansa norjalaispakin maalin edustamalle antamaan syöttöön.

Hakametsän mediakuution numerot muuttuivat uudelleen 46 sekuntia myöhemmin. Asialla oli jälleen Repo. Jos kiekko ylitti ensimmäisessä erässä maaliviivan varsin verkkaisella vauhdilla, toisessa osumassaan Repo pöllytti pitsiä sitäkin räväkämmällä rannevedolla. Puolustaja Salonen sai tililleen syöttöpisteen myös Revon toisesta maalista.

SaiPalle erä tuotti kahden takaiskuosuman lisäksi kolmannenkin takaiskun. Konkarivahti Jussi Markkanen luisteli vaihtoaitioon ajassa 36.18. Tilalle tullut Juho Olkinuora pääsi näin mittaamaan tasoaan kasvattajaseuraansa vastaan.

Myös ensimmäisen erän maalit tulivat pienessä ryppäässä. Ensin Otso Rantakari vei Tapparan johtoon. Osuma oli komea, vaikka Jukka Peltolan pomppiva syöttö Rantakarin lapaan ei kaksinen ollutkaan. Joka tapauksessa Rantakari sai aikaan komean vedon huonosta asennosta.

SaiPan tasoitus tuli runsas minuutti ennen eräsummeria Tappara-vahti Dominik Hrachovinan lievällä avustuksella ja William Mäkisen rannevedolla. Aikaa isäntien johtomaalista ehti kulua vain 1.16. Maali oli Mäkisen liigauran toinen – ja samalla toinen myös marraskuussa. 

Päätöserän alkajaisiksi yleisö pääsi tuulettamaan Joona Luodon liigauran avausmaalia. C-juniori-ikäisenä LeKistä kirvesrintoihin vaihtanut Luoto nousi oikeasta laidasta maalille ja laukoi kiekon päättäväisellä vedolla ohi Olkinuoran.

Runsas minuutti Luodon 4–2-maalista SaiPan Vainikainen ja Joona Jääskeläinen ajoivat joukkueensa ahtaalle ottamalla kaksiminuuttiset samalla kellonlyömällä. Tapparalle tarjoutunut 5–3-ylivoima toi odotetun tuloksen, kun kakkos-yv jauhoi Sputnik-kolmion hajalle vain kuuden sekunnin kentälläolon jälkeen.

Maalin viimeisteli Jan-Mikael Järvinen ja syöttöpisteille pääsi sairastuvalta palanneen Valtteri Kemiläisen lisäksi illan tehomies Repo, joka korjattiin kakkossyöttäjäksi vähän ensimmäistä kuulutusta myöhemmin. 

Ja kun ottelun avauspuoliskon tylsyydestä oli kerran eroon päästy, maalitalkoot sen kuin jatkuivat. SaiPa tuli kahden erän päähän Tero Koskirannan lauottua kiekon ranteella Hrachovinan taakse Mikael Kurosen ja monessa mukana olleen Mäkisen esityöstä. Idän ihme oli viimeisellä minuutilla lähellä, kun Olkinuora luisteli vaihtoaitioon, ja ex-Tappara Kim Strömberg iski 5–4-kavennuksen 44 sekuntia ennen loppusummeria. Viime sekuntien yritykset eivät tuottaneet kuitenkaan enää tulosta.

Yhdeksän maalin iltamat tiesivät Tapparalle paluuta sarjan kärkipaikalle.

Edit: Täydennetty päätöserän maalit.