Näkökulma: TPS raastoi ysitien derbystä energialatauksen, jonka turvin voi jaksaa vaikka vappuun asti

Päätuomari Antti Boman puhaltaa kahakan poikki. Charles Linglet katsoo taululta, mitä tapahtui. TPS:n Jani Forsström ei vielä vilkuile, vaan painaa Tapparan pelaajaa maalin sisään tai Aleksandar Georgijevin hellään huomaan..Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tällaisia kiekkoviikkoja soisi mahtuvan liigan ottelukalenteriin paljon nykyistä enemmänkin. Tappara ja TPS tarjosivat täpötäydelle tamperelaiskatsomolle kiekkoviihdettä enemmän kuin neljästä maalista eli loppulukemista 1–3 (0–1, 0–0, 1–2) voisi päätellä.

Lähtökohdat: Perjantaina Kuopiossa pelannut Tappara oli sarjakakkoselta otetun kahden pisteen voiton jälkeen väsyneen oloinen. Levänneenä Näsinneulan nurkille päässyt TPS käytti sarjaohjelman laatijan tarjoaman edun tylysti hyväkseen ja iski suoraan hermoon.

Ottelun kulku: TPS:n ikinuoren Tomi Kallion, 39, jalat eivät olleet jääneet niin sanotusti bussiin, vaan vetreä konkari räppäsi ottelun avausmaalin 17 vuotta nuoremman ketjukaverinsa Jasper Lindstenin syötöstä jo 47 sekunnin pelin jälkeen.

Eric Perrinin 0–2 näki päivänvalon vasta ajassa 54.50, mutta huippuottelun draaman kaari suorastaan vaati kirvesrintojen kavennusta. Se syntyi kuuden (6!) hyökkääjän erikoiskombinaatiolla 2.12 ennen varsinaisen peliajan umpeutumista. Henrik Haapalan viimeistelemä ja Teemu Nurmen sekä Jukka Peltolan pohjustama maali sai kylkeensä merkinnät IM ja YV.

Seuraava Dominik Hrachovinan sisäänotto tuotti osuman toiseen pömpeliin. Iki-ilkeä Ilkka Pikkarainen kiskaisi loppulukemiksi 1–3 ja virnisti päälle. Ja mikäpä oli virnistäessä, sillä tehopiste oli Pikkaraiselle kuudes kolmessa viime kamppailussa.

Värikkyys: Isäntien oranssit hyväntekeväisyyspaidat eivät olleet ottelun ainoat värintuojat. Avausmaalia seuranneet 54 minuuttia väännettiin tasatahtiin – mutta ei missään nimessä sopusoinnussa tai hyvässä yhteisymmärryksessä. Tunteet kuumenivat etenkin toisessa erässä, eikä lauantaisauna käynyt kylmäksi edes erätauolla. TPS-puolustaja Henrik Tallinder ei sulattanut Hrachovinan kumoamisesta kuittaamaansa estämiskakkosta ja kertoi mielipiteensä sangen selväsanaisesti sekä Tappara-vahdille että kumimaton kuumaan keskusteluun osallistuneelle David Lingletille.

Pelillinen ratkaisu: TPS oli tehnyt videosulkeisensa perusteellisesti ja pystyi iskemään kiilaa jo Tapparan avauspelaamiseen. Kun koko liigassa eniten maaleja mättänyt mestarijoukkue kärvisteli kotikaukalossaan nollilla lähes 58 minuuttia, TPS oli selvästikin onnistunut ottelusuunnitelmassaan.

Hahmot: Turkulaisvahti Aleksandar Georgijev oli harpinterävänä ottelun ratkaisun kannalta oleellisimpina hetkinä. Ryöstötorjunnat varmistivat sen, että TPS pääsi ysitielle ja yötä kohden kolme pistettä vauraampina.

Kommentti: "Olimme tosi hyvin keskittyneitä koko Tappara on erikoinen tiimi. Siinä eii välttämättä ole hirveätä vauhtia koko ajan, mutta he ovat ihan mielettömän hyviä kääntämään peliä ja tavallaan muuttamaan pelin rytmiä", TPS-kapteeni Tomi Kallio analysoi. 

Vastakommentti: "Tepsi oli tänään terävämpi ja luisteli paremmin, varmasti heillä jonkunnäköistä etua oli mutta ei me sen taakse haluta mennä, Totta kai jonkun yksittäisen pelaajan kohdalla varmasti näkyi se, että tämä oli kolmas kärkikamppailu tähän viikkoon, henkisellä ja fyysisellä puolella, ja sitten vielä matkustamiset päälle", Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola pohti.

Sarjapisteiden arvo: Tapparan voittaessa ero turkulaisiin olisi revennyt 14 pisteeseen. Turkulaisten ryöstö merkitsi sitä, että ero sarjakolmosen ja kärjen välissä on "enää" kahdeksan pistettä. Terävä johtopäätös on se, että kärki tiivistyi lauantaina... Tappara 91, KalPa 84 ja TPS 83... numerosarjat osoittavat samalla sen, että turkulaisilla on saumat paitsi runkosarjan voittoon, myös kolmannen sijan välttämiseen.

Kierroksia on toki jäljellä vielä 18, mutta moni ryhmä ei halua rasitteekseen asetelmaa, jossa vastaan voisi asettua "semitodennäköinen" kutonen eli Pelicans. Vaikka latu jatkuisi lahtelaisten kohtaamisen jälkeen, pillimehupurkissa tuskin on kovin paljon hörpittävää sen ottelusarjan jälkeen.

Tulevaisuuden skenaario: Mitä ilmeisemmin paikka liigafinaaleissa, saati kannujuhlissa, edellyttää playoff-vaiheessa sellaista virettä, että Tappara pitää jossakin kohtaa kevätkarkeloita kaataa neljästi. TPS on nyt hakenut Hakametsästä runkosarjassa kaksi vierasvoittoa. Se ei ole mentaalisesti ajatellen vähäpätöinen seikka.

Viesti: "Kyllä se joukkueelle oli sellainen statement, että olimme oppineet jotakin uutta ja ottaneet taas askeleen eteenpäin", Kallio paalutti.

Yleisömäärä: "Arvoisa yleisö, meitä on täällä tänään 7 300. Halli on loppuunmyyty", ilmoitti Tapparan ottelukuuluttaja Petri Kääriäinen. Myyntimiehet voivat taputella itseään olalle, sillä käyrä on selkeän nousujohteinen. Tämän kauden katsojakeskiarvo on 22 kotiottelun jälkeen 5 506, kun se viime kaudella oli 5 225 ja sitä edellisellä kaudella 5 223.
 

Täpötäysi Hakametsä pääsi todistamaan, millainen on nykymuotoisen SM-liigan huippukamppailu. Samalla pohjustettiin asemia kevättä ajatellen. Ottelun hahmo oli yhtä vaille kaikki kirvesrintojen yritykset tyrehdyttänyt TPS-vahti Aleksandar Georgijev, joka ei ole tässäkään tilanteessa Jani Lajusen ohitettavissa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto