Leijonille seitsemäs peräkkäinen tappio

Kahdeksan ottelua ja vain yksi vaivainen voitto. Lauri Marjamäen aika A-maajoukkueen päävalmentajana sai synkeää jatkoa torstain täystyrmäyksen jälkeen.

Tshekki voitti Suomen 5–3 (0–0, 3–1, 2–2) Karjala-turnauksen lauantai-illan kamppailussa. Niinpä Leijonien ainoa voitokas ottelu Marjamäen aikakaudella on edelleen World Cupin ensimmäinen harjoitusottelu Ruotsia vastaan.

Ei ihme, että heti Ylen ottelun jälkeisessä haastattelussa Marjamäki sai vastattavakseen kysymyksen syksyn saldostaan. Seitsemän tappiota putkeen, oletko huolestunut?

– Kaksi. Kaksi tällä joukkueella, Marjamäki korjasi.

– Meillä oli 1–0-tilanteessa läpiajo, mutta ei saatu kiekkoa lapaan ja heti perään uusi läpiajo. Kyllä noi momentumit sählättiin tänään, Marjamäki mietti

Tshekki-kamppailun alku enteili lohdullista lopputulosta. Suomi pääsi toisessa erässä johtoon Veli-Matti Savinaisen maajoukkueuran kymmenennellä maalilla. Vahvan esityön maaliin tuomalla kiekon vauhdilla hyökkäysalueelle ja jättämällä kiekon väkevää syksyä pelaavalle Tappara-laiturille. Räväkkä ranneveto B-pisteen takakaaren tasolta yllätti tshekkivahti Simon Hrubecin.

Vauhdikkaan Jormakan nostaminen kakkosketjuun Iltari Filppulan ja Savinaisen rinnalle oli kaiken kaikkiaan onnistunut veto valmennusjohdolta. Torstaina Jormakka joutui tyytymään nelosketjun peliaikaan ja rouhijan rooliin Antti Pihlströmin ja Tomi Sallisen vierellä.

Onnistumisensa vastapainoksi Filppulan trio todisti Tshekin toisen erän 1–1-tasoitusta turhan läheltä. Läpiajoa haistellut Jormakka ei saanyt syöttöä haltuunsa, ja hyvänä vastahyökkäysjoukkueena tunnettu Tshekki kiitti. Tolppien välissä jatkaneella Harri Säterillä ei ollut mitään saumoja ehtiä Petr Holikin suoraan syötöstä laukoman kiekon eteen.

Myös Tshekin 2–1-johtomaali meni "filppuloiden" piikkiin. Tai tällä erää sopii puhua ketjun keskusmiehestä yksikössä ja isolla alkukirjaimella. Filppula ei ehtinyt istua kampituksesta saamaansa kakkosta kuin 16 sekuntia, kun Adam Polasek pöllytti verkkoa viivasta. Vanhan liiton lämäri siniviivalta tuskin olisi uponnut Säterin hanskakäden yläkulmaan ilman liikkuvaa maskia. Polasekin onnistuminen ei sinäsä ollut megayllätys, sillä Pohjois-Amerikasta Eurooppaan palannut pakki on kerännyt KHL-seurassaan Sibir Novosibirskissä alkukaudella peräti 2+15 tehopistettä.

Toisen erän toisessa ylivoimassa Tshekki ei tarvinnut enää kuin 12 sekuntia Säterin ohittamiseen. Jälleen helähti oikeassa yläkulmassa. Jan Rutta rykäisi poikittaissyötöstä 3–1.

Kun vielä seuraavassa vaihdossa Savinainen hölmöili hileet veskari Hrubecin silmille ja sai epäurheilijamaisesta käytöksestä kakkosen, Suomen hyökkäykset tasaviisikoin jäivät kakkoserässä olemattomiin. Alivoimalla ei tunnetusti otteluja voiteta.

– Aikamoista taistelua. Tshekki kamppailee hyvin, Lukon puolustaja Jesse Virtanen paalutti.

Ensimmäisen erän paras suomalaispaikka osui Miro Aaltoselle, joka kilautti tolppaan vahvan päätypelaamisen jälkeen. Koko "kärppäketju" eli Aaltosen, Joonas Kemppaisen ja Mika Pyörälän muodostama hyökkäysketju oli hyvin pelissä kiinni. Iso osa oikean sävellajin löytymiseen oli sillä, että sentteri Kemppainen sai nostettua tasoaan torstain ottelusta, ja ketju sai pörrättyä punapaitojen pakeille vaikeuksia.
 

Leijonien maalinsuulla jatkanut Harri Säteri on joutunut tyytymään kahteen tappioon. Torstaina Säteri sai komennuksen tolppien väliin Mikko Koskisen loukkaannuttua. Lauantain Tshekki-ottelussa Tapparan kasvatti oli alun alkaenkin aloittava vahti. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kemppainen kavensi päätöserän alussa 2–3:een, mutta maalin ero ei pitkään pysynyt. Tshekki meni onnekkaasti kahden maalin karkumatkalle, kun Jakub Jeranekin (1+2) sutaisema kiekko kimposi Jesse Joensuun lavan kautta Leijonien verkkoon. Puolitoista minuuttia myöhemmin ero kapeni jälleen yhteen, kun Ville Lajunen täräytti Ilari-kaksikko Melart-Filppulan esitystä lukemat 3–4:ään.

Loppulukemat 3–5 syntyivät tyhjään maaliin, kun Suomi haki tasoitusta ilman Säteriä. Osuman sai nimiinsä Lukas Radil.

Yrityksen puutteesta Suomea ei sovi soimata. Valmennus pyrki saamaan juonesta kiinni myös kokoonpanomuutoksilla. Laitahyökkääjänä aloittanut Aaltonen sai ottelun tuoksinassa komennuksen keskelle, Filppula puolestaan siirtyi laiturin tontille.

Jo kaksi euro-ottelua ovat osoittaneet todeksi, että Leijonilla on yleismaailmallinen pakkipula. NHL:ssä ei pelaa kuin kuusi suomalaispuolustajaa, eikä Euroopassakaan tunnu luutivan yhtään enempää mitat täyttäviä takalinjojen tekijämiehiä.

Eniten vaikeuksia on ollut Aleksi Elorinteellä ja Ilari Melartilla. Kummallakin on ollut turnauksessa vaikeuksia saada avaussyöttöjä omien pelaajien lapaan.

Pelillisesti Leijonat pyrki terävämpään liikkeeseen kuin vauhdikasta Venäjää vastaan, mutta jäi silti monin paikoihin jalkoihin. Esimerkiksi avauserässä Suomi pääsi syöttämällä omalta alueelta ylös vain kolmesti, kun Tshekki jätti paineistamatta.

Lauantain ensimmäisessä ottelussa Venäjä voitti Ruotsin 3–2. Sen ottelun katsojamääräksi ilmoitettiin 4111. Päivän pääkamppailussa eli Suomen ottelussa yleisömäärä oli 9762.