Kultaleijona sulki korvansa Kanadan kutsulta ja karjahteli Raumalla

Aleksi Saarela teki Lukolle kaksi maalia. Kuva: Juha Sinisalo

Oikeastaan Aleksi Saarelan olisi kuulunut olla maanantaina Montrealissa aloittamassa uransa toisen alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden tavoittelua. 

Hän kuitenkin valitsi toisin. Rikkonaisen alkukauden jälkeen laitilalainen halusi jättää nuorten MM-kisat väliin ja pelata Lukolle.

Tapaninpäivänä raumalainen kiekkoväki saattoi kiittää ratkaisusta. Saarela teki kaksi maalia, kun Lukko kaatoi kotikaukalossaan Sportin 5–2.

Avausosumansa hän viimeisteli avauserässä ohjaamalla Atte Mäkisen siniviivalaukauksen sisään. Tilastoissa osumaa palloteltiin hetken mieheltä toiselle, kun ensin maalintekijäksi merkittiin Keaton Ellerby, ja ensimmäisellä korjausyrityksellä se siirtyi Ville Vahalahdelle.

Todellisuudessa Saarela kuitenkin ohjasi alaspäin Mäkisen laukausta, ja kiekko painui Mika Järvisen selän taakse.

Toisen maalinsa hän teki vuorenvarmasti toisen erän alussa. Osuma syntyi Toni Koiviston laukauksen paluukiekosta, jonka Saarela siirsi verkkoon.

– Semmoisia maaleja, joita en normaalisti tee. Eka oli ohjuri, toinen ripari. Eivät kuulu meikäläisen perusmaaleihin, mutta kaikki lasketaan, Saarela kuittasi.

Lukko ratkaisi käytännössä pelin vahvalla avauserällään. Saarelan lisäksi Steven Seigo ja Aaron Gagnon saivat kiekon verkkoon.

Erä oli Lukolta erinomainen.

– Toisessa erässä Sport lisäsi vähän tempoa. Me emme tehneet sitä, ja olimme välillä helisemässä, Saarela näki.

Otto Karvinen teki Sportille kaksi kavennusmaalia. Jälkimmäinen osuma syntyi ylivoimalla, kun vaasalaiset hakivat kavennusta ilman maalivahtia ylivoimapelin kautta.

Karvinen lopulta punnersi kiekon maaliin melkoisen kasan keskeltä. Lukon maalivahti Jakub Stepanek ei tuomiota sulattanut vaan paiskasi ensin kiekon voimalla päätyyn ja protestoi sen jälkeen tuomarille silmiään osoittaen. Stepanek ansaitsi tilanteesta käytösrangaistuksen.

– Suurempi paniikki jäi tulematta. Näyttää, että jotain on otettu opiksi, Lukon kapteeni Janne Niskala luonnehti.

Sport veti uudelleen veskarin pois, mutta uuteen kavennukseen vaasalaiset eivät enää pystyneet. Toni Koivisto sinetöi loppunumerot tyhjiin.

– Tasainen peli. Yritimme pitää puolustuksemme kasassa ja pelata simppeliä peliä. Onnistuimme siinä, olimme alussa hereillä ja puolustimme hyvin tuota johtoa, Niskala niputti.

Otto Honkaheimo luuti Sportin ykkösparissa vanhassa kotihallissaan. Kuva: Juha Sinisalo