Kohutun Keräsen paluu jäi vaisuksi – oma koira puri Ilvestä

Ilves kärsi neljännen peräkkäisen kotitappionsa. Paluumuuttaja Michaal Keränen ja puolustaja Marcus Fagerudd pääsevät hakemaan revanssia HIFK:sta viikon päästä lauantaina, kun joukkueet iskevät yhteen Sorsapuiston ulkokaukalossa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Pöytä oli katettu Michael Kerästä varten, mutta Tampereelta Stadiin muuttanut Ilves-kasvatti Roope Hintz pilasi paluumuuttajan illan ja varasti koko show'n. Hintz iski päätöserässä kaksi komeaa maalia ja tyhjensi muutenkin harvalukuisen Hakametsän.

– Ei se odotusten mukaan mennyt. Ei tullut voittoa, enkä pystynyt auttamaan joukkuetta, kohuttu ja kaivattu Keränen harmitteli.

Moni katsojista kaikkosi lehtereiltä jo 0–2-osuman jälkeen, ja vaikka Ilveksen Olli Vainio kavensi 44 sekuntia myöhemmin, väki ei palannut takaisin. Varsinainen isompi "ulosmarssi" nähtiin Hintzin toisen maalin jälkeen, kun taululla komeilivat lukemat 1–3. Kahteen maaliin ei mennyt kuin rapiat kaksi minuuttia, sillä ne syntyivät ajoissa 54.21 ja 56.29.

Vielä ottelun alkaessa valotaululla olivat toisenlaiset tunnelmat. Mediakuutiolla toivotettiin Keränen avosylin tervetulleeksi, ja myös Ilves-fanien antama vastaanotto oli komea.

– Kyllähän se lämmitti, että vastaanotto oli tuollainen, ja fanit noteerasivat, Keränen sanoi ja väläytti pienen hymyntapaisen.

Paljon muuta  lämmintä ottelu ei Keräsen vinkkelistä sisältänyt.

– Eipä siitä jäänyt hirveästi kerrottavaa. On kaksi täysin eri asiaa reenata ja pelata, Keränen totesi.

Maanantaina maajoukkuekutsun saanut Hintz debytoi Liigassa – ja Ilves-paidassa – kaudella 2013–14. Vielä tuolloin voimasuhteet olivat kiistattomat: Keränen oli koko sarjan valovoimaisimpia tähtiä, pelasi kunnioitettavalla piste per peli –tahdilla, kokosi 52 ottelussa 52 (17+35) pistettä ja puhdisti kauden jälkeisessä palkintojenjaossa koko pöydän. Kerästä lähes seitsemän vuotta nuorempi Hintz kirjautti nimensä pöytäkirjaan seitsemässä ottelussa.

Tehopisteitä ei vielä tuolloin lohjennut, vaan maali- ja pistetilin aukeamista piti odotella kauteen 2014–15. Silloin Keränen haki jo kannuksia Pohjois-Amerikassa siirryttyään kotimaisen täysosumakauden jälkeen NHL-unelmansa perään Minnesota Wildin organisaatioon.

No, se  oli silloin, nyt on nyt.

– Vähän tässä oli sellaista uuden alkua ja aamulla perhosiakin vatsassa, itsenäisyyspäivänä ensi kertaa Ilveksen joukkuetreeneissä mukana ollut Keränen tunnusti.

Perustelut tuttuun seuraan siirtymiselle tulivat kuin apteekin hyllyltä.

– Tiedossa on iso vastuu, paljon peliaikaa ja hyvän tuntuinen meininki Kiven johdolla ja onhan Ilves muutenkin hieno seura, Keränen listasi.

– Kovin paljon en ole ottanut Ilveksen otteita tällä kaudella seuralla, mutta sen mitä olen nähnyt, joukkue on nuori ja energinen ja on pelannut hyvin, laitahyökkääjä arvioi.

Etenkin avauserä oli hakemista, mutta toisessa erässä kaivattu paluumuuttaja oli pariin otteeseen hyökkäyspäässä sellaisessa paikassa että muuten varsin vaitonaisesta katsomosta saattoi herkällä korvalla erottaa pari kohahdusta.

Ensin Keränen esitteli mailatekniikkaansa HIFK-maalin takana käyttämällä maalirautoja syöttöseinänä itselleen. Toinen syvempi huokaus katsomosta kuului Tapio Laakson tarjoileman nappipassin jälkeen, kun laukaus painui päätyplekseihin.

Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi oli sijoittanut Keräsen aloitusvitjaan Laakson ja kapeista kaukaloista tutun Brett Bulmerin rinnalle. Vaikka ykkösketjun laitureilla on kahdelta viime kaudelta yhteistä historiaa NHL-seura Minnesota Wildin farmiseurasta Iowa Wildista, vielä sitä ei erottanut.

Katsomon huudoistakin aisti pientä turhautumista: ”Ei se Kivi toimi toi ketju!” evästi eräskin varttunut herrasmies sangen kovaäänisesti. Kivi tuskin kuuli tuskastunutta huutoa, mutta vaihtoi silti koostumuksia. Keränen siirtyi kultakypärä Aleksi Mustosen rinnalle Otto Koivulan tilalle.

Koville odotuksille on katetta, vaikka pari edelliskautta NHL:ssä ja syksy Jokereissa jättivät parantamisen varaa.

– Jokereissa pieleen meni vähän kaikki, mikä voi mennä. Se yhtälö ei vain toiminut kokonaisuudessaan, Keränen tiivisti.

Jatkosuunnitelmat kotikaupungissa ja -organisaatiossa ovat selvät.

– Tarvitaan paljon puhetta ja paljon töitä.